Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Limfangioleiomiomatoza este o boală pulmonară rară, caracterizată prin proliferarea non – malignă de fibre musculare netede anormale în pereții vaselor limfatice, vaselor sanguine și căilor aeriene mici și prin proliferarea celulelor epitelioide în jurul structurilor bronho – vasculare. Aceasta afectează cu precădere femei la vârsta fertilă, iar rasa caucaziană este mai afectată. Poate fi sporadică sau asociată cu scleroza tuberoasă. Incidența formei sporadice este estimată la un caz la 400.000 de femei adulte și 30 – 40% dintre femeile cu scleroză tuberoasă dezvoltă limfangioleiomiomatoza. Majoritatea pacientelor au mutații ale genelor complexului sclerozei tuberoase: genele TSC – 1 sau TSC – 2 în celulele somatice.
Simptomele cele mai frecvente sunt:
Vârsta pacienților la diagnostic este în medie, 38 – 41 ani .
Acestea includ:
Acesta se folosește în caz de obstrucție evidențiată pe spirometrie (se pot utiliza bronhodilatatoare de tipul beta- 2-adrenergicelor sau anticolinergicelor). Nu sunt studii care să fi testat eficacitatea corticosteroizilor inhalatori.
Pleureodeza este o intervenție chirurgicală care presupune realizarea unor aderențe între pleura viscerală și pleura parietală, apoi aderarea plămânului la peretele toracic pentru a preveni reacumularea de aer sau lichid în spațiul pleural. Aceasta este indicată de la primul episod de pneumotorax (nu constituie o contraindicație pentru transplantul pulmonar, însă crește riscul de sângerare).
Sunt indicate dieta săracă în grăsimi, substituție de trigliceride cu lanț mediu și manevre chirurgicale de tipul pleurodezei sau evacuării colecțiilor chiloase.
Rapamicina (Sirolimus) este un inhibitor al proliferării fibrelor musculare netede prin inhibarea complexului mTOR. Un studiu randomizat pe 89 paciente cu limfangioleiomiomatoză a studiat efectul Sirolimus în doză inițială de 2 mg pe zi până la obținerea unui nivel plasmatic între 5 – 15 ng / ml timp de 12 luni versus placebo. În grupul tratat cu Sirolimus s-a observat o oprire a declinului VEMS (volumul expirator maxim pe secundă), o creștere a calității vieții, o creștere a CVF (capacității vitale forțate) și a CRF (capacității reziduale funcțională). În schimb, factorul de transfer (DLCO) și distanța parcursă la testul de mers 6 minute au rămas neschimbate. Reacțiile adverse au fost: mucozită, diaree, greață, hipercolesterolemie, edeme periferice.
Pacientelor cu declin accelerat al funcției respiratorii li se pot administra progestative (oral sau intramuscular) sau hormon eliberator de gonadotropină (GnRH), deși este preferabil ca pacientele să fie incluse în trialuri clinice în centre specializate.
Angiomiolipoamele mici trebuie monitorizate ecografic. Cele care sângerează necesită embolizare sau trebuie excizate chirurgical.
Limfangioleiomiomatoza are indicație de transplant pulmonar în situația în care evoluează cu insuficiență respiratorie. Doar 1.1% dintre transplanturile pulmonare sunt efectuate pentru limfangioleiomiomatoza. Supraviețuirea post – transplant este de 86% la un an și de 65% la 5 ani. S-au descris cazuri de recidivă a limfangioleiomiomatozei pe plămânul transplantat după transplant unipulmonar.
Prognosticul bolii rămâne rezervat, aceasta evoluând spre insuficiență respiratorie cronică. Media de supraviețuire este de 8 – 10 ani de la diagnostic.
Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia
Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)
Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
Despre pneumopatiile interstițiale difuze - noțiuni generale pentru identificarea acestor patologii
Despre pneumopatiile interstițiale difuze - noțiuni generale pentru identificarea acestor patologii
Despre pneumopatiile interstițiale difuze - noțiuni generale pentru identificarea acestor patologii
Hipertensiunea arteriala (HTA) , Gastroenterita , Pielonefrita acută Lupusul eritematos sistemic - LES
Despre pneumopatiile interstițiale difuze - noțiuni generale pentru identificarea acestor patologii
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.