Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, martie 25, 2023

Aftele bucale - cauze, simptome, tratament

Buican
Buican

29 Jul 2021

eye-glyph Vizualizări: 3074

Distribuie Articolul

De ce apar aftele?

 

Afta este o leziune superficială pe mucoasa bucală, caracterizată printr-o mică sau mare protuberanță albă, uneori cu o margine roșie, care poate apărea și pe mucoasa genitală. Aceste pete apar de obicei pe gingii, în cerul gurii sau pe partea interioară a obrazului.

Aftele sunt frecvente și se vindecă de obicei singure într-o săptămână sau două. Ele pot fi dureroase, dar rareori sunt semnul unei probleme grave.

Aftele te împiedică să vorbești sau să te hrănești. Alimentația are un rol esențial în acest proces.

 

Puncte cheie

  1. Aftele bucale sunt rupturi în suprafața interioară a gurii. Deoarece nervii sunt aproape de suprafața din gură, aftele pot fi destul de dureroase.
  2. Puteți trata majoritatea aftelor acasă cu apă de gură și ameliorarea durerii și evitând lucrurile care înrăutățesc durerea.
  3. Consultați-vă farmacistul dacă aveți o aftă dureroasă sau care nu se vindecă atât de repede pe cât credeți că ar trebui - spray-uri medicamentoase, creme și apă de gură vă pot ajuta.
  4. Consultați-vă medicul dacă aftele sunt foarte dureroase, se vindecă lent, le aveți des sau apar pe alte părți ale corpului.
  5. O aftă de gură care nu se vindecă în decurs de 3 săptămâni ar putea fi un semn de cancer la gură și trebuie verificat de către medicul dumneavoastră.

 

 

Ce sunt aftele bucale?

Aftele gurii sunt pauze în suprafețele umede din interior (membrana mucoasei) gurii. Deși de obicei mici, ele pot fi mari și pot măsura până la câțiva centimetri lățime. Arătând ca un crater superficial, ele sunt de obicei gri sau galben până la alb. Unii au o margine ridicată. Deoarece nervii sunt aproape de suprafața din gură, o ruptură a membranei provoacă durere. Acest lucru poate face ca alimentația, băutul și îngrijirea orală să fie foarte inconfortabile.

 

Care sunt cauzele aftelor bucale?

 

Cauzele care duc la apariția acestor sunt diferite, nu s-a stabilit cu exactitate, însă printre acestea se numără consumul de lactate, brânzeturi fermentate, fructe de pădure, alcool sau oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc.)

Unii pacienți sunt mai mereu afectați de aceste afte bucale, creând un disconfort mare, deoarece sunt unele afte care pot atinge dimensiunea unei monede de 50 de bani și au un impact negativ asupra întregului corp.

Cele mai frecvente ulcere ale gurii simple sunt cauzate de:

  • mușcându-ți accidental limba sau interiorul obrazului;
  • lovirea interiorului gurii cu periuța de dinți;
  • arderea interiorului gurii cu o băutură fierbinte;
  • proteze dentare necorespunzătoare sau o margine aspră a unui dinte;
  • o intoleranță alimentară sau o alergie;
  • un virus, cum ar fi herpes simplex (herpes labial) sau varicela zoster (care cauzează varicela și zona zoster).

 

Este posibil să fiți mai predispus să faceți afte atunci când:

  • aveți momente de stres;
  • luați anumite medicamente:
  • aveți un deficit de nutrienți, cum ar fi vitamina B12, fier sau acid folic;
  • aveți modificări hormonale (de exemplu, la un anumit moment al ciclului menstrual al unei femei sau în timpul sarcinii);
  • aveți afecțiuni intestinale, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă;
  • când renunțați la fumat;
  • dacă ați avut radioterapie la nivelul capului și gâtului.

 

Rareori, aftele pot fi un semn de ceva mai grav, cum ar fi cancerul la gură. Aftele care durează mai mult de 3 săptămâni trebuie verificate de către un medic.

 

Care este tratamentul aftelor bucale?

Majoritatea aftelor bucale se formează în decurs de 13-14 zile, ajung la apogeu, după care se retrag treptat. Tratamentele de care dispunem astăzi, ajută doar la ameliorarea durerii. Înainte se folosea nitratul de argint care se aplica pe zona afectată. Cum tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, acum putem folosi laserul pentru a le cauteriza. În urma acestei intervenții, durerea dispare complet. O altă variantă este folosirea unor geluri pe bază de acidul hialuronic.

Până când afta ta se vindecă poți folosi:

  • folosiți o periuță de dinți moale pentru a reduce daunele suplimentare;
  • clătiți-vă gura cu o apă de gură caldă cu apă sărată;
  • evitați alimentele care înrăutățesc durerea, cum ar fi alimentele picante sau acide;
  • alegeți alimente mai moi, care sunt mai puțin susceptibile să înrăutățească ulcerul;
  • folosiți un pai pentru a bea lichide reci (nu fierbinți), astfel încât să nu atingeți aftele din partea din față a gurii;
  • luați paracetamol pentru ameliorarea durerii;

          Aftele nu se transmit persoanelor cu care intri în contact.

 

Medicamente pentru aftele bucale:

 

Dacă afta bucală cauzează multă durere sau nu se vindecă, există medicamente care pot ajuta la ameliorarea durerii, protejarea zonei ulcerate, reducerea inflamației sau prevenirea infecției ulterioare. Alegerea medicamentului va depinde de cât de mult disconfort vă confruntați și de cauza ulcerului. Discutați cu un farmacist despre următoarele opțiuni:

 

  • Apele de gură antiseptice ¬ (cum ar fi clorhexidina) sunt utilizate pentru a preveni infecția prin oprirea acumulării bacteriilor;
  • Pastele de protecție care acționează ca un strat protector atunci când sunt aplicate direct pe aftă;
  • Pastele care conțin steroizi – acestea ajută la ameliorarea durerii, inflamației (roșeață), disconfortului și accelerarea vindecării;
  • Analgezicele locale (analgezice aplicate zonei) vin sub formă de apă de gură, spray, gel sau unguent și oferă ameliorarea durerii zonei, în și în jurul aftei;
  • Cremele antivirale sunt disponibile în cazul în care aftele bucale sunt cauzate de virusul herpes simplex (denumit și herpes sau bule de febră).

 

În aceste situații, medicul dumneavoastră de familie vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru tratarea aftelor bucale severe, recurente sau infectate.

 

Când trebuie să consultați un medic?

 

Consultați-vă medicul dacă aftele dumneavoastră:

  • sunt foarte dureroase - pot fi cauzate de o infecție virală; De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru ameliorarea durerii;
  • apar des - acest lucru poate indica o deficiență de nutrienți sau o stare de bază, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn;
  • apar pe alte părți ale corpului - acestea pot fi cauzate de afecțiuni precum boala mâinii, a febrei aftoase sau a unei infecții cu transmitere sexuală;
  • nu vă vindecați după 3 săptămâni și aveți un aspect neobișnuit. Rareori, acesta poate fi un semn al cancerului la gură. Dacă este preluat devreme, cancerul la gură poate fi tratat eficient. Cancerul la gură este mai probabil dacă sunteți bărbat, cu vârsta de 45 de ani sau peste, fumător și / sau băutor de droguri.

 

Pot preveni aceste afte?

Aftele nu pot fi întotdeauna prevenite, dar vă puteți reduce riscul prin:

  • fixarea oricăror dinți deteriorați, suprafețe aspre sau proteze necorespunzătoare;
  • evitarea alimentelor despre care știți că vă provoacă afte.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!