Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Zonisamida Mylan 25 mg se comercializează sub formă de capsule. Fiecare capsulă de Zonisamida Mylan conține ca substanță activă zonisamidă 25 mg. Zonisamida face parte din clasa antiepilepticelor. Ca excipienți, Zonisamida Mylan conține:
Zonisamida Mylan este indicat a fi folosit în următoarele situații:
Acest medicament nu este recomandat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanța activă, la oricare dintre excipienții enumerați anterior sau la sulfonamide. De asemenea, Zonisamida Mylan conține ulei vegetal hidrogenat (din boabe de soia). De aceea, pacienții nu trebuie să utilizeze acest medicament dacă prezintă alergie la arahide sau soia.
În urma studiilor clinice și farmacologice, s-au identificat următoarele categorii de reacții adverse.
Din această categorie sunt raportate următoarele reacții adverse:
Din această categorie, putem enumera:
Cele mai întâlnite sunt: pneumonie, infecții de tract urinar.
Sunt frecvent raportate: anorexie, hipokaliemie, acidoză metabolică, acidoză tubulară renală.
Pot apărea:
De asemenea, sunt frecvente și următoarele stări psihotice:
Au fost raportate următoarele reacții adverse ce fac parte din această categorie:
Nu sunt foarte frecvente, însă au fost raportate cazuri de:
Sunt rare. Ca exemple, putem enumera: dispnee, pneumonie de aspirație, tulburări respiratorii, pneumonită de hipersensibilizare.
Din această categorie, cele mai menționate reacții adverse sunt:
Sunt raportate următoarele reacții secundare:
Au fost raportate:
Din această clasă, pot apărea:
Cea mai întâlnită reacție adversă din această categorie este: rabdomioliza.
Nu sunt foarte frecvent înâlnite, însă pot apărea următoarele efecte adverse:
Din această categorie cele mai raportate efecte secundare sunt:
Foarte rar au apărut cazuri de șoc caloric.
Este importantă raportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare.
Au existat cazuri de supradozaj accidental sau intenționat la pacienți adulți, copii și adolescenți. În unele cazuri, supradozajul a fost asimptomatic, în special atunci când provocarea vărsăturilor și lavajul au fost efectuate cu promptitudine. În alte cazuri, supradozajul a fost urmat de simptome precum somnolență, greață, gastrită, nistagmus, mioclonie, comă, bradicardie, diminuarea funcției renale, hipotensiune și deprimare respiratorie.
Nu există antidoturi specifice pentru supradozajul cu Zonisamida Mylan. Dacă se suspectează un supradozaj recent, ar putea fi indicată golirea stomacului prin lavaj gastric sau prin inducerea vărsăturilor, cu precauțiile obișnuite privind protecția căilor aeriene. Este indicată terapia de susținere generală care să includă monitorizarea frecventă a semnelor vitale și observația atentă. Zonisamida are un timp de înjumătățire plasmatică prin eliminare mare și prin urmare efectele sale pot fi persistente.
În asociere cu tratamentul cu Zonisamida Mylan apar erupții cutanate grave, inclusiv cazuri de sindrom Stevens-Johnson. Trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului cu Zonisamida Mylan la pacienții care dezvoltă o erupție cutanată a cărei etiologie nu poate fi explicată altfel. Toți pacienții care dezvoltă o erupție cutanată în timpul tratamentului cu Zonisamida Mylan trebuie să fie supravegheați îndeaproape, cu acordarea unei atenții speciale pacienților cărora li se administrează concomitent medicamente antiepileptice care ar putea induce în mod independent apariția erupțiilor cutanate.
Riscul de apariție a acidozei metabolice induse de zonisamidă pare a fi mai frecvent și mai sever la pacienții mai tineri. Se impune evaluarea și monitorizarea adecvată a concentrațiilor serice de bicarbonat la pacienții cărora li se administrează zonisamidă și la care există situații subiacente care ar putea crește riscul acidozei, la pacienții care prezintă un risc crescut de consecințe adverse în cazul acidozei metabolice și la pacienții cu simptome sugestive de acidoză metabolică. Dacă acidoza metabolică apare și persistă, trebuie luată în considerare scăderea dozei sau întreruperea tratamentului cu Zonisamida Mylan (prin întreruperea sau scăderea treptată a dozei terapeutice) deoarece poate să apară osteopenie. Dacă se decide continuarea tratamentului cu Zonisamida Mylan în prezența acidozei persistente, trebuie luată în considerare inițierea unui tratament alcalinizant.
Zonisamida Mylan este un derivat de benzisoxazol, care conține o grupare sulfonamidică. Reacțiile adverse grave de tip imun asociate cu medicamentele care conțin o grupare sulfonamidică includ erupții cutanate, reacții alergice și tulburări hematologice majore, inclusiv anemie aplastică, care foarte rar poate fi letală.
La pacienți cărora li s-au administrat medicamente antiepileptice pentru diverse indicații, s-au raportat ideație suicidară și comportament suicidar. O meta-analiză a studiilor clinice randomizate, controlate cu placebo, privind medicamentele antiepileptice, a arătat, de asemenea, un risc ușor crescut de ideație suicidară și comportament suicidar. Mecanismul acestui risc nu este cunoscut, iar datele disponibile nu exclud posibilitatea unui risc crescut pentru Zonisamida Mylan. Prin urmare, pacienții trebuie monitorizați pentru semnele de ideație suicidară și comportament suicidar și trebuie avut în vedere tratamentul corespunzător. Pacienților (și persoanelor în grija cărora se află acești pacienți) trebuie să li se recomande să se adreseze medicului, în cazul apariției semnelor de ideație suicidară sau comportament suicidar.
Zonisamida Mylan poate provoca scăderea greutății corporale. În cazul în care pacientul prezintă scădere ponderală sau are o greutate scăzută în timpul tratamentului, poate fi luată în considerare administrarea unor suplimente nutritive sau o creștere a aportului alimentar. În cazul în care are loc o scădere substanțială și nedorită a greutății, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului cu Zonisamida Mylan. Scăderea în greutate este în mod potențial mai gravă la copii.
Zonisamida Mylan trebuie utilizat cu precauție la pacienții adulți tratați în mod concomitent cu inhibitori de anhidrază carbonică precum topiramatul sau acetazolamida, întrucât datele existente sunt insuficiente pentru a exclude existența unei interacțiuni farmacodinamice.
La pacienții tratați cu Zonisamida Mylan la care apar durerea musculară severă și/sau starea de slăbiciune, în prezența sau în absența febrei, se recomandă evaluarea markerilor afectării musculare, inclusiv a nivelurilor de creatinfosfokinază și aldolază. Dacă acestea sunt crescute, în absența oricărei alte cauze evidente cum ar fi traumatismele sau crizele de grand-mal, se recomandă să se ia în considerare întreruperea tratamentului cu Zonisamida Mylan și inițierea unui tratament adecvat.
Datele provenite din utilizarea Zonisamida Mylan la femeile gravide sunt limitate. Riscul potențial pentru om nu este cunoscut. Zonisamida Mylan nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepția cazurilor în care este absolut necesar și numai dacă se consideră că beneficiul potențial justifică riscul pentru făt. Dacă se prescrie Zonisamida Mylan în timpul sarcinii, pacientelor trebuie să li se ofere informații complete cu privire la vătămarea potențială a fătului și se recomandă utilizarea dozei minime eficace, împreună cu o monitorizare atentă.
Zonisamida se excretă în laptele uman; concentrația din laptele matern este egală cu cea din plasma maternă. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe/de a se abține de la tratamentul cu Zonisamida Mylan. Din cauza timpului lung de persistență al zonisamidei în organism, alăptarea nu trebuie reluată decât după o lună de la finalizarea tratamentului cu Zonisamida Mylan.
Când Zonisamida Mylan se utilizează la adulți ca terapie adjuvantă la tratamentul existent, doza inițială recomandată este de 25 mg de două ori pe zi. După o săptămână sau două, doza poate fi mărită la 50 mg de două ori pe zi și apoi, în funcție de răspunsul pacientului, poate fi mărită cu încă 100 mg în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni. După ce s-a ajuns la o doză adecvată, Zonisamida Mylan poate fi administrat o dată sau de două ori pe zi. Doza de întreținere obișnuită este între 300 și 500 mg pe zi.
Când Zonisamida Mylan se utilizează ca terapie adjuvantă la tratamentul existent la adolescenți și copii începând cu vârsta de șase ani, doza depinde de greutatea corporală; doza inițială recomandată este de 1 mg pe kg de greutate corporală pe zi. După o săptămână sau două, doza zilnică poate fi mărită cu câte 1 mg pe kg o dată pe săptămână sau la două săptămâni, până când se ajunge la o doză adecvată. Doza de întreținere obișnuită este între 300 și 500 mg pe zi pentru copiii și adolescenții care cântăresc mai mult de 55 kg și de 6-8 mg pe kg de greutate corporală la copiii și adolescenții care cântăresc mai puțin de 55 kg.
La pacienții cu afecțiuni hepatice sau renale sau la cei care iau anumite alte medicamente, poate fi necesar ca doza să fie mărită la intervale mai mari. Înaintea opririi tratamentului cu Zonisamida Mylan, doza trebuie scăzută treptat.
Zonisamida Mylan se administrează pe cale orală.
Zonisamida Mylan poate fi administrat cu sau fără alimente.
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, având în vedere faptul că unii pacienți ar putea prezenta stări de somnolență sau dificultăți de concentrare, în special în fazele precoce ale tratamentului sau după o creștere a dozei, pacienții trebuie sfătuiți să fie precauți în cursul activităților care necesită un grad ridicat de vigilență, de exemplu conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Zonisamida Mylan este un „medicament generic”. Aceasta înseamnă că Zonisamida Mylan este similar cu „medicamentul de referință” deja autorizat în Uniunea Europeană, denumit Zonegran.
De aceea, studiile pe pacienți s-au limitat la teste care să demonstreze că este bioechivalent cu medicamentul de referință, Zonegran. Având în vedere că Zonisamida Mylan este un medicament generic și că este bioechivalent cu medicamentul de referință, beneficiile și riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referință. Două medicamente sunt considerate bioechivalente dacă produc în organism aceleași niveluri de substanță activă.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.