Date generale
Obezitatea în rândul copiilor a devenit o reală problemă de sănătate publică. Consumul excesiv de zahăr și produse de patiserie, mâncarea de tip fast food, mesele haotice, somnul inadecvat, sedentarismul, poluarea sunt factori care duc la creșterea alarmantă a acestei patologii. Centrul pentru prevenția și controlul bolilor din SUA estimează faptul că din anii ’70 până în prezent incidența obezității în rândul copiilor s-a triplat și că aproximatv 1 din 5 copii suferă de supraponderabilitate.
Pentru a pune diagnosticul de obezitate în rândul copiilor se folosesc curbele de creștere, care sunt mai specifice comparativ cu indicele de masă corporală calcularea indicelui de masă corporală deoarece țin cont doar de vârstă și gen. Astfel, copii care se încadrează între percentilele 85 și 95 sunt considerați suprapoderali sau la risc de a dezvolta obezitate, iar cei peste percentila 95 sunt considerați obezi.
Obezitatea și bolile asociate
Obezitatea cu debut la vârste fragede are multiple implicații patologice pe termen lung, printre care astm, sindromul de apnee în somn, probleme articulare, boli cardiace, diabetul zaharat tip II, sindromul metabolic și nu în ultimul rând diverse tipuri de cancer.
Pe lângă acestea, afectarea psihică este frecventă în rândul acestor copii și poate determina o stimă de sine scăzută, integrarea socială deficitară, anxietate, depresie, incapacitatea de a-și externaliza propriile emoții, scăderea performanțelor școlare. Aceste trăsături au implicații severe pe termen lung dacă nu se iau măsuri de prevenție în timp util și pot chiar invalida persoana afectată.
La acești copii s-au observat niveluri anormale ale leptinei, hormonul care induce sațietatea, reglând greutatea și cantitatea de energie ingerată. Chiar dacă efectele sale clasice au legătură în special cu aria sațietății din hipotalamus, studii noi arată că leptina are multiple efecte periferice prin interacțiuni cu hormonii sexuali, hormonii tiroidieni, hormonul de creștere, reglează tensiunea arterială, reproducerea, osteogeneza, hematopoieza, angiogeneza, imunitatea,tumorogeneza, elemente care susțin dereglările complexe ce apar odată cu obezitatea.
Obezitatea, deprivarea de somn și depresia
Deprivarea de somn este un aspect des întâlnit în rândul copiilor obezi, determinând modificări hormonale, intoleranță la glucoză, depresie și gânduri suicidare. Alterarea calității somnului are efecte asupra sistemului simpatoadrenergic și asupra axului hipotalamohipofizar și va determina modificări ale ritmului circadian, status proinflamator, creșterea rezistenței la insulină, afectarea răspunsul eficient al organismului la factorii stresori. Un studiu efectuat pe un lot de copii sănătoși care au dormit doar 4 ore pe noapte timp de 6 zile a identificat creșterea rezistenței la insulină și alterarea toleranței la glucoză după această perioadă.
Depresia se manifestă deseori prin hiperfagie pentru carbohidrați și apare în special în perioadele reci ale anului. Lipsa de motivație pentru implicarea în diverse activități și timpul îndelungat petrecut în fața televizorului sunt elemente definitorii pentru obezitatea în rândul copiilor, fiind chiar mai importante decât cantitatea de alimente consumată. Un alt studiu arată că anxietatea este mai frecvent asociată cu obezitatea în rândul fetelor comparativ cu băieții.
Concluzii
Având în vedere toate aceste aspecte, este clar că avem nevoie de o educare cât mai rapidă și eficientă a părinților, educatorilor, profesorilor, dar nu în ultimul rând a copiilor despre cum să prevină și să țină sub control obezitatea. Programe de nutriție implementate la nivelul școlilor cât și implicarea copiilor în diverse activități plăcute care să-i țină departe de marginalizarea ce ia amploare în zilele noastre sunt cu adevărat necesare pentru a avea copii sănătoși și bucuroși.