Acum un secol, atunci când olandezul Willem Einthoven a inventat aparatul de măsurare ECG, procedura implica să ai ambele membre si piciorul stâng scufundate in bazine cu soluție salină conectate la un aparat impresionant de dimensiunile unui dulap. Aparatul era extrem de complicat de utilizat cu foarte multe reglaje si butoane, asemănător unui bord de avion din zilele noastre. Însa timpul a trecut, aparatele de măsurat ecg s-au miniaturizat, s-au digitalizat iar acum cateva zile la conferința de lansare Apple a celor mai noi produse, care a avut loc în Cupertino, California, am aflat ca iți poți efectua singur un ekg folosind noul lor smartwatch- Apple Watch 4.
Vechiul Apple Watch 3, deja putea monitoriza ritmul cardiac. Noul model va avea acum senzori capabili să facă electrocardiograma cuiva; va putea, de asemenea, să avertizeze utilizatorul în cazul în care identifica o afecțiune gravă a inimii numită fibrilație atrială.
CUM FUNCTIONEAZA?
Noul Apple Watch, prin comparație cu vechiul model, are un electrod încorporat atât în spate, cât și în butonul lateral. Pentru a utiliza aplicația și a obține o citire,trebuie sa plasați degetul pe butonul lateral timp de treizeci de secunde. Astfel, dispozitivul creaza un circuit electric inchis intre senzorul din spate si cel de pe buton. Dacă activitatea inimii este normală, citirea va afisa un ritm sinusal(pe ecg-prezenta undei P inaintea fiecraui complex QRS). Dar dacă activitatea inimii nu este normala, ceasul vă va anunța că este posibil să aveți fibrilație atrială, care se manifestă sub forma unor bătăi ale inimii neregulate, de obicei prea rapide, care pot duce la un flux sanguin scăzut in periferie și pot crește riscul altor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.
ESTE ACEST SISTEM NOU OMOLOGAT?
Chiar dacă totul poate părea doar o laudă grandioasă făcută de orice companie care își comercializează tehnologia, Apple pare să fi făcut lucrui serioase. Nu numai că noile caracteristici ale ceasului său au primit aprobarea American Heart Asociation, dar au fost aprobate si de FDA (Food and Drug Administration) ca un nou tip de dispozitiv medical.
„Capturarea unor date semnificative despre inima cuiva in timp real poate schimba modul in care practicăm medicina”, a declarat Ivor Benjamin, presedintele American Heart Association, pe scena imediat urmat de prezentatorul ceasului Apple COO Jeff Williams.
După ce Apple a anunțat că funcția ECG a ceasului, precum și capacitatea sa de a detecta fibrilația atrială, au fost aprobate de către FDA, agenția și-a făcut propria declaratie in acest sens:
„FDA a lucrat îndeaproape cu compania in curs de dezvoltare si a testat aceste produse software, care ar putea ajuta milioane de utilizatori sa identifice problemele de sănatate mai repede, a spus șeful FDA Scott Gottlieb.”
În ciuda pretențiilor companiei, Apple Watch nu este de fapt prima piesă de tehnologie care poate fi purtată pentru a avea face ECG. În noiembrie anul trecut, un senzor cu caracteristici similare, Kardiaband, a fost aprobat de FDA. Compania din spatele acestui atașament, AliveCor a primit de la FDA aprobarea de utilizare a senzorului over-the-counter (fara prescriptie). Dar tehnologiile utilizate în ceas, conform documentelor oficiale sumare care detaliază modul lor de functionare , sunt suficient de unice pentru a fi clasificate drept noi dispozitive medicale.
DATELE MELE SUNT IN SIGURANTA?
Datele din aceste citiri, potrivit Apple, vor fi criptate, permițând utilizatorilor să le împărtășească numai de bună voie prin intermediul unui PDF, inclusiv cu medicii lor.
Alte caracteristici noi ale ceasului includ posibilitatea de a notifica utilizatorii dacă ritmul cardiac este prea scăzut și poate solicita ajutor de urgență dacă ați căzut, similar sistemelor existente de alertă medicală precum Lifealert.
DE CE AU FACUT CEI DE LA APPLE ASTA?
Potențialul acestor device-uri este cu siguranță unul ridicat. Se estimează că intre 2,7-6,1 milioane de americani suferă de fibrilație atrială, cu aproximativ 750 000 de persoane trimise anual la camera de garda pentru complicatii si agravări ale acestei afecțiuni. Unul dintre aspectele cele mai importante ale acestei probleme de santate este dat de faptul ca de multe ori, oamenii o pot avea și nu pot prezenta simptome vizibile.
Astfel Apple ținteste un nou segment al pieței, si isi duce produsele spre sfera device-urilor medicale.
DEVICE-UL ARE SI PUNCTE SLABE?
Dupa ce l-am lăudat atât a venit timpul să spunem si ceea ce Apple nu prea vrea sa auzim.
Ar trebui să fim puțin precauți în legătură cu hype-ul care înconjoară aceste noi trăsături. Așa cum subliniază chiar FDA în documentul său sumar,” aplicația ECG nu este menită a fi utilizată la persoanele mai tinere de 22 ani și nici nu este recomandată persoanelor cu alte afecțiuni cardiace cunoscute, care pot să tulbure ritmul cardiac.
În documentul sumar se mai precizeaza ca desi device-ul anunță persoanele despre o eventuală fibrilație atrială, agenția atrage atenția și asupra faptului că aplicația „nu intenționează să ofere o notificare privind fiecare episod de ritm neregulat care sugerează fibrilatie atriala, iar absența unei notificări nu este menita să indice că nu există nici un proces de boală „.
Oricat de mult ne-am dori nu ne putem astepta din prima la minuni. Pana la urma este doar un ceas!
CONCLUZII
Lucrurile scrise la punctele slabe nu ar trebui sa scada importanța anunțului Apple. Decizia companiei de a obține aprobarea FDA este un pas in față semnificativ.
Acum pentru a duce o viață mai sănătoasă trebuie să punem la pușculiță 399 $ (pretul de baza in SUA). In România produsul va fi lansat pe 28 septembrie iar prețul va fi in jur de 430 €. Inițial aplicația pentru funcția ECG nu va fi disponibilă. Probabil va aparea odata cu noul update pentru software.
Fara discuții noul Apple Watch 4 series aduce o inovație in măsurarea ecg si în monitorizarea pacienților cu probleme cardiace.
Asteptăm cu nerăbdare să vedem ce noi technologii vor aduce viitoarele modele, totuși direcția lor pare deja setata.