Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Uscosin 10 mg- Prospect Medicament

NewsMed
NewsMed

22 Jan 2021

eye-glyph Vizualizări: 1889

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Uscosin

Uscosin 10 mg se comercializează sub formă de supozitoare. Fiecare supozitor Uscosin conţine ca substanță activă bromură de N-butilscopolamoniu 10 mg. Bromura de N-butilscopolamoniu are acţiune parasimpatolitică periferică; acţionează antispastic neurotrop. Are acţiune spasmolitică la nivelul musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, căilor biliare şi aparatului urogenital. Ca excipienți, Uscosin conține:

  • Parafină lichidă
  • Gliceride de semisinteză
  • Dioxid de siliciu coloidal anhidru

2. Indicații și contraindicații

Uscosin se foloseşte ca medicaţie simptomatică în caz de:

  •  afecţiuni spastice gastro-intestinale, biliare şi urogenitale;colici diverse (de exemplu colică renală, colică biliară), spasme uterine, cistită, dismenoree
  •  sindrom de colon iritabil (ca tratament simptomatic).

Acest medicament nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:

  • hipersensibilitate la bromura de N butilscopolamoniu sau la oricare dintre excipienții enumerați anterior
  • miastenia gravis
  • megacolon
  • stenoză pilorică
  • glaucom cu unghi închis
  • tulburări uretro-prostatice cu risc de retenţie urinară.

3. Reacții adverse și supradozaj

Pot să apară reacţii adverse comune parasimpatoliticelor: uscăciunea gurii, constipaţie, tahicardie, creşterea presiunii intraoculare, retenţie urinară, tulburări de acomodare vizuală; aceste reacţii sunt în general uşoare şi tranzitorii.

De asemenea, a fost raportată confuzie mentală, în special la vârstnici.

Foarte rar, au fost raportate reacţii de hipersensibilitate, în special reacţii cutanate şi excepţional, dispnee.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare.

Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj.

În caz de supradozaj, este posibil să apară simptome de tip parasimpatolitic: retenţie urinară, uscăciunea gurii, înroşirea pielii, tahicardie, constipaţie şi tulburări de vedere tranzitorii. Tratamentul constă în administrarea de parasimpatomimetice. În cazul pacienţilor cu glaucom, se va administra local pilocarpină. Dacă este necesar, se va injecta intramuscular sau intravenos neostigmină în doză de 0,5 – 2,5 mg. În caz de retenţie urinară, poate fi necesar sondaj uretro-vezical. La nevoie, se instituie tratament de susţinere a funcţiilor vitale.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Precauţii

La dozele recomandate s-a putut observa o creştere a vâscozităţii secreţiilor bronşice, fiind mai dificilă expectoraţia lor.

Atenţionări speciale

La pacienţii cu reflux gastroesofagian, administrarea antispasticelor parasimpatolitice poate agrava afecţiunea prin inhibarea peristaltismului gastric şi relaxarea cardiei.

La pacienţii cu glaucom cu unghi deschis, se recomandă prudenţă şi ajustarea tratamentului antiglaucomatos (antispasticele parasimpatolitice pot produce o uşoară creştere a presiunii intraoculare). Se recomandă prudenţă la pacienţii de peste 40 ani, datorită existenţei riscului agravării unui glaucom nediagnosticat.

Se recomandă prudenţă la pacienţii cu tulburări obstructive gastro-intestinale sau colită ulceroasă, deoarece dozele mari de parasimpatolitice inhibă peristaltismul intestinal şi pot să provoace ileus paralitic sau megacolon toxic.

Se recomandă prudenţă la cardiaci, în special cei care suferă de tahiaritmii, insuficienţă cardiacă congestivă, angină pectorală şi stenoză mitrală, deoarece creşterea frecvenţei cardiace poate agrava aceste boli.

De asemenea, se recomandă prudenţă în hipertiroidie, insuficienţă hepatică şi renală.

Nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea administrarii butilscopolaminei la copii.

La pacienţii vârstnici este necesară reducerea dozelor.

Interacțiuni

Anticolinergicele cresc pH-ul gastric, reducând astfel absorbţia ketoconazolului.

Administrarea concomitentă cu metoclopramidă poate antagoniza efectele metoclopramidei asupra motilităţii gastrice.

Asocierea cu analgezice opioide creşte riscul constipaţiei severe, ileusului paralitic sau retenţiei urinare. Asocierea cu deprimante ale sistemului nervos central creşte riscul sedării excesive.

Bromura de N-butilscopolamoniu antagonizează efectele pentagastrinei si histaminei, modificând rezultatele testelor pentru determinarea secreţiei gastrice şi se recomandă păstrarea unui interval de 24 ore între administrarea parasimpatoliticelor şi efectuarea acestor teste.

Sarcina și alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.

Studiile preclinice nu au evidenţiat efecte embriotoxice sau teratogene. Administrarea de bromură de N-butilscopolamoniu în perioada sarcinii se va face cu prudenţă şi numai după evaluarea raportului beneficiu matern-risc potenţial fetal. Bromura de N-butilscopolamoniu se excretă în laptele matern şi de aceea se recomandă evitarea administrării la femeile care alăptează.

5. Doze și mod de administrare

Copii şi adolescenţi

Uscosin nu este recomandat pentru utilizare la copii. Produsul se administrează numai la adulţi. Adulţi: doza recomandată este de 1 supozitor Uscosin, administrat rectal, de 3 – 4 ori pe zi.

Mod de administrare

Calea de administrare este rectală.

Supozitoarele trebuie introduse în rect ; se recomandă administrarea acestora după evacuarea scaunului. Supozitoarele nu trebuie luate pe cale orală, singura utilizare fiind cea rectală.

6. Alte informații

În general, bromura de N-butilscopolamoniu nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, pacienţii trebuie avertizaţi de posibilitatea apariţiei tulburărilor de acomodare vizuală.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Perioada de valabilitate este de 3 ani.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!