Distribuie Articolul

   S-a dovedit recent că tebentafusp, un nou medicament din categoria imunoterapiilor, este benefic în reducerea mortalității la jumătate a pacienților care suferă de melanom uveal metastatic. Acesta are rezultate mult mai bune decât tratamentul tradițional și este posibil să revoluționeze opțiunile terapeutice, întrucât melanomul uveal este cel mai frecvent tip de cancer introcular la adulți. 50% din bolnavi ajung, din nefericire, să aibă metastaze hepatice. În cele mai multe cazuri, aceste persoane au un prognostic negativ, de supraviețuire până la 5 luni. Studiul a fost realizat de către AACR-2021 (Asociația Americană pentru Tratarea Cancerului) și a prezentat rezultate pozitive la finalul fazei III. Mai multe detalii despre planificarea studiului se găsesc pe site-ul: oncozine.com/tebentafusp-significally-improves-overall-survival-in-pacients-with-metastatic-uveal-melanoma/.

Mecansimul de acțiune în tratamentul cu tebentafusp

   Tebentafusp este o proteină bispecifică de fuziune care recunoaște două ținte, una prezentă pe celulele canceroase și cealaltă pe limfocitele T. Molecula are o porțiune ce recunoaște o peptidă specifică cu rol de antigen tumoral (HLA- A*02:01) și o altă porțiune care se atașează la receptorul limfocitului T, numit CD3. De aici, rezultă că tratamentul le este dedicat doar pacienților care dețin acest HLA. Partea bună este că cea mai mare parte a pacienților caucazieni îl au exprimat. După legare, tebentafusp le transmite celulelor T faptul că celula tumorală se află în organism și le amplifică proprietatea de liză.

   Șeful departamentului de Dermato-oncologie din Heidelberg, Germania, dr. Jessica Hassel, afirmă că: ,,Tratamentul este asemenea unei punți între tumoră și celule sistemului imun, permițându-le limfocitelor să atace tumora. Mecanismul unic de acțiune redirecționează celule T spre atacul celulelor canceroase care exprimă antigenul gp100.'' 

Reacții adverse în urma utilizării de tebentafusp

   Evenimentele legate de reacțiile adverse ale tratamentului cu tebentafusp au fost ,,ușor de manegeriat și conform așteptărilor'', declară Hassel. Rezultatele terapiei sunt cu mult mai mari în comparație cu eventualele dezavantaje ale acesteia, aspect care încurajează și mai mult abordarea ei. Este un nou și important pas pentru medicina modernă.

Melanomul uveal

   Melanomul uveal este un tip de cancer extrem de rar și de agresiv, ce apare în melanocite. De obicei este diagnosticat tardiv, iar semnele cele mai comune sunt reprezentate de vederea slabă, pupile modificate, formațiuni pe iris sau de existența unor lumini în câmpul vizual. Vârsta și metastazele influențează prognosticul, dar această nouă terapie îl poate îmbunătăți semnificativ. Dacă doriți să aflați mai multe despre afecțiunile ochilor, accesați pagina noastră: https://newsmed.ro/afectiuni-a-z?category=Afectiuni%20ale%20ochilor .

   sursă foto en.wikipedia.org/wiki/Uveal_melanoma 

 

 

 

Adaugă un comentariu