Cu ajutorul unor studii amănunțite, cercetătorii au dezvoltat o metodă inovatoare de tratare a rănilor, care poartă numele de pansament regenerativ. Acesta are la bază o substanță numită hidrogel care modulează mecanismul propriu de vindecare al organismului, fară intervenția substanțelor medicamentoase. Pe parcursul testelor s-a demonstrat că pacienții diabetici care au prezentat răni și au folosit acest hidrogel s-au tratat cu 33% mai repede față de cei care foloseau pansamente uzuale.
Particularitățile pacienților diabetici
Neuropatia este una dintre cele mai comune complicații ale diabetului (mai multe informatii aici). Aceasta cauzează în final pierderea sensibilității extremităților. Un pacient diabetic va putea suferi astfel diverse zgârieturi sau chiar arsuri care vor putea trece neobservate și vor rămâne astfel netratate, ducând in final la răni de diverse gravități.
Un alt factor care, de această dată, scade capacitatea de regenerare al țesutului la pacienții diabetici este reprezentat de îngroșarea pereților capilarelor. Nivelurile crescute de glucoză îngroașă acești pereți, viteza de circulație a sângelui scade și rănile se vor vindeca astfel mai greu.
Componentele pansamentului regenerativ
Principalul constituent al pansamentului este laminina. Laminina este o proteină care se găsește în majoritatea țesturilor, inclusiv în piele. Aceasta transmite diferite semnale celulelor și le stimulează diferențierea, migrarea și, în final, aderarea unele de celelalte.
Există astfel un segment al lamininei compus din 12 aminoacizi, segment care poartă numele de A5G81 și care este un element critic în procesul de vindecare al rănilor. Avantajul unui fragment scurt, de doar 12 aminoacizi, aduce beneficii prin faptul că poate fi ușor sintetizat în laborator.
Secvența A5G81 este într-un final încorporată într-un pansament cu proprietăți antioxidante îmbibat cu hidrogel. Caracterul antioxidant contracarează inflamația locală. Pe de altă parte, hidrogelul este cunoscut și pentru proprietățile sale termice specifice: în timpul aplicării la nivelul rănii apare sub formă lichidă, dar se solidifică rapid sub formă de gel cand este expus la temperatura corpului. Această particularitate aduce avantaje prin faptul că produsul va lua exact forma rănii, lichidul putând să se distribuie uniform peste tot, având efect pe întreaga suprafată afectată.
Un alt avantaj este reprezentat de modul de curățare al pansamentului. Acesta se îndepărtează prin clatire cu apă salină în așa fel încât țesutul lezat nu suferă și mai mult. Pansamentele obișnuite lezează suplimentar zona afectată în momentul în care sunt dezlipite, lucru complet contraindicat în cazul pacienților diabetici.
Riscuri versus beneficii
Pană în momentul de față nu au fost observate reacții adverse.
Având în vedere faptul că pansamentul nu are la bază antibiotice sau alte substanțe farmaceutice, siguranța acestuia crește. Alte pansamente obișnuite conțin substanțe denumite factori de creștere care, în unele situații, au stat la baza unor forme de cancer.
Pe parcursul luniilor viitoare, pansamentul regenerativ va fi investigat într-un model preclinic major.
Sursa: sciencedaily.com