Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Bidiab

NewsMed
NewsMed

15 Feb 2018

eye-glyph Vizualizări: 362

Distribuie Articolul

1)Denumire şi compoziţie

Bidiab conţine ca şi substanța activă: metformina (400 mg) şi glibenclamida (2,5 mg). Acestea sunt medicamente antidiabetice orale şi aparţin unor clase farmacologice diferite. Metformina aparţine clasei numită „biguanide” , iar glibenclamida aparţine clasei denumită ” derivaţi de sulfoniluree”. Astfel, metformina acţionează în următoarele feluri: duce la întârzierea absorbţiei intestinale a glucozei, reduce sinteza de glucoză la nivel hepatic şi stimulează utilizarea glucozei la nivel muscular (prin creşterea sensibilităţii la insulină). Totuşi, acţiunea acestui medicament nu poate fi observată fără un regim alimentar corect şi fără activitate fizică. Celelalte componente sunt următoarele: celuloză microcristalină, gelatină, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu ( pentru conţinutul capsulei).

2) Indicaţii Bidiab

Bidiab este un medicament administrat pe cale orală cu scopul de a reduce nivelul de glucoză din sânge. Este insolubil în apă, dar solubil în alcool. Acest medicament se utilizează în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Bidiab stimulează secreţia de insulină din pancreas , un efect stimulat de buna funcţionare a celulelor pancreatice beta. Mecanismul prin care acest medicament acţionează nu a fost , încă, clar stabilit. Efecte extra-pancreatice ar putea juca rol în contextul acestui medicament.

Bidiab se absoarbe rapid din tractul gastro-intestinal. Se elimină din organism în aceeaşi formulă, ca şi un produs de metabolism. În măsură 80% până la 90% din medicamentul ingerat dintr-o singură doză se elimină prin urină.

3) Contraindicaţii Bidiab

Utilizarea acestui medicament este contraindicată în cazul pacienţilor care au alergie la orice component. De asemenea, nu trebuie folosit pentru tratarea diabetului de tip 1, deoarece acesta se tratează doar cu insulină.

În administrarea medicamentelor hipoglicemice s-a raportat o asociere în creşterea bolilor cardiovasculare. Acest lucru a fost studiat în cazul unei cercetări făcute de către University Group Diabetes Program. Studiul a implicat 823 de pacienţi care au fost supuşi tratamentului. O creştere mare sau rapidă în rata mortalităţii nu a fost observată, dar pacienţii trebuie informaţi cu privire la potenţialele reacţii adverse ale utilizării Bidiab.

Nu utilizaţi Bidiab dacă:  sunteţi alergic la metformină şi glibenclamidă, alţi derivaţi de sulfoniluree, alte sulfonamide sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Dacă aveţi diabet zaharat gestaţional ( în timpul sarcinii ), sau diabet zaharat de tip 1. De asemenea, nu luaţi acest medicament în cazul insuficienţei renale sau hepatice, dacă urmaţi un tratament cu antihipertensive , dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă sau aţi avut un infarct miocardic recent. Nu utilizaţi Bidiab nici dacă sunteţi deshidratat, dacă suferiţi de insuficienţă respiratorie sau utilizaţi orice medicament care conţine miconazol, nici în caz de insuficienţă corticosuprarenaliană, intoxicaţie acută cu alcool etilic, dacă suferiţi de boli distrofice severe, dacă aveţi o hemoragie acută severă sau cu două zile înainte de ori după o intervenţie chirurgicală.

 Nu utilizaţi acest medicament în cazul în care sunteţi însărcinată sau alăptaţi. Fiţi foarte precaut în utilizarea acestui medicament!

4) Precauţii

Bidiab poate produce hipoglicemie severă care poate induce coma şi , implicit, spitalizarea. Pacienţii care au avut sau au de-a face cu hipoglicemia trebuie să fie monitorizaţi între 24  şi 48 de ore. Dozajul şi instrucţiunile corecte asupra acestui medicament pot duce la evitarea episoadelor de hipoglicemie. Insuficienţa renală sau insuficienţa hepatică pot afecta acţiunea acestui medicament. Pacienţii în vârstă, cu dizabilităţi, cei nehrăniţi corespunzător sau cei cu insuficienţe ale glandei pituitare sunt mai dispuşi să prezinte episoade hipoglicemice.

Hipoglicemia este mult mai posibil să apară atunci când aportul caloric este insuficient , după activitate fizică intensă, după consumul de alcool, sau după administrarea vreunui medicament cu efect hipoglicemiant. În acest caz, spitalizarea şi administrarea intravenoasă de glucoză pot fi necesare. Pacienţii trebuie informaţi asupra tuturor reacţiilor adverse şi alte altor metode alternative. De asemenea, trebuie informaţi asupra adoptării unui stil de viaţă sănătos, a unei diete corespunzătoare , a exerciţiilor fizice şi testării regulate a glucozei din sânge. Riscurile hipoglicemiei , simptomele, tratamentul şi condiţiile în care apare aceasta trebuie explicate pacientului şi membrilor familiei acestuia.

Pacienţii trebuie să fie instruiţi să-şi contacteze medicul în cazul oricărui simptom al hipoglicemiei sau al oricărei alte reacţii adverse. De altfel, dieta alimentară trebuie evidenţiată încă de la începutul tratamentului. Restricţia calorică şi pierderea greutăţii sunt esenţiale în cazul unui pacient diabetic. Un control eficient al acestor aspecte poate micşora rata de apariţie a hipoglicemiei. Tot odată, se recomandă analize de sânge regulate şi  măsurarea hemoglobinei glicolizate.

5) Interacţiuni ale Bidiab cu alte medicamente

Este important să menţionaţi medicului dumneavoastră orice alt medicament pe care îl utilizaţi.

Medicamentele care pot creşte efectul Bidiab sunt următoarele: anticoagulantele, medicamentele folosite în cazul depresiei, medicamente antineoplazice şi imunodepresoare, medicamente antibacteriene (sulfonamide), antiinflamatoarele, antibacterienele, probenecid , medicamentele antifungice, medicamente folosite în diverse afecţiuni ale inimii.

Medicamentele care pot scădea efectul Bidiab sunt: barbituricele, contraceptivele orale, corticosteroizi, diuretice tiazidice, adrenalina.

6) Mod de administrare Bidiab

Nu luaţi acest medicament fără recomandarea medicului şi la indicaţiile acestuia. În mod obişnuit, doza iniţială este de capsule Bidiab pe zi. Ulterior, medicul vă va prescrie doza minimă eficace, pentru a menţine controlul adecvat al glicemiei. Doza maximă recomandată este de 6 capsule Bidiab pe zi.

7) Reacţii adverse Bidiab

Bidiab poate determina reacţii adverse, deşi nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţele acestora. Astfel, reacţii adverse foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10 pacienţi, reacţii adverse frecvente care afectează mai puţin de 1 pacient din 10 pacienţi şi reacţii mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 pacient din 100 de pacienţi. De asemenea, reacţiile adverse rare afectează mai puţin de 1 pacient din 1000 şi cele foarte rare afectează mai puţin de 1 pacient din 10000 de pacienţi.

Se întâlnesc reacţii adverse mai puţin frecvente următoarele: porfirie , creşteri mici până la moderate ale uremiei (nivelul de uree din sânge) şi creatininemiei (nivelul de creatinină din sânge), erupţii cutanate, uneori severe.

Reacţii adverse frecvente: dureri de cap, alterarea gustului (disgeuzie), greaţă, vărsături, diaree, dureri de stomac şi pierderea apetitului alimentar.

Reacţii adverse foarte rare: agranulocitoză, anemie hemolitică, aplazie medulară, pancitopenie, acidoză lactică, scăderea absorbţiei intestinale de vitamina B12 şi implicit scăderea concentraţiei acesteia în cazul utilizării de lungă durată a metforminei.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: modificări ale valorilor testelor hepatice şi hepatită; în general, acestea se remit la întreruperea terapiei cu metformină.

Dacă apar orice reacţii adverse, este foarte important să vă adresaţi medicului, farmacistului sau asistentului medical !

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!