Generalități despre rujeolă
Rujeola reprezintă o infecție acută, autolimitantă, cu răspândire ubicuitară și contagiozitate ridicată. Această boală infecțioasă este cauzată de către virusul din familia Paramyxoviridae, genul Morbillivirus, specific omului. Rujeola se poate manifesta clinic și epidemiologic în forme diverse, cu și fără severitate. Rujeola se caracterizează prin tuse, coriză, febră şi erupţie maculo-papuloasă. Aceste semne apar la câteva zile după simptomele iniţiale a bolii, precedate de semnul KOPLIK, care este specific.
Rujeola – boală cvasi-obligatorie a copilului neimunizat, este grevată de o mare letalitate, îndeosebi la copiii malnutriţi. Rujeola poate determina, în special în ţările subdezvoltate, circa 1-2 milioane de decese anual. Populația beneficiază din anul 1963 de un vaccin antirujeolic, cu o mare eficacitate şi inocuitate. Totuși o treime din cazurile de rujeolă apar la persoanele vaccinate anterior. Aceasta se datorează eşecului primar al vaccinării şi nu din cauza pierderii imunităţii.
Conform Programul Național de Imunizări, vaccinarea contra Rubeolei, Rujeolei și Oreionul (ROR) se face gratuit. Primovaccinarea se face la copii de 12 luni. Rapelul ROR se face la copiii care au împlinit vârsta 6-7 ani.
Rujeola care survine pe un fond de imunodepresie provocată de către malnutriţie va evolua foarte grav. Aceasta se datorează intensității infecţiei virale și deficitului imunitar preexistent. Gravitatea infecției se asociază și cu deficitul imunitar produs de rujeolă. Complicațiile survenite în urma suprainfecţiilor bacteriene, virale şi parazitare sunt frecvente la acești copii.
Inițiativa “Rujeolă și rubeolă” (Measles & Rubella Initiative)
Eradicarea rujeolei este definită ca absența transmiterii virusului rujeolic într-o regiune sau în altă zonă geografică specifică, timp de ≥12 luni, în prezența unui sistem de supraveghere performant.
Inițiativa „RUJEOLĂ ȘI RUBEOLĂ” a fost lansată în anul 2001. Aceasta este condusă de către Crucea Roșie a Americii (American Red Cross), Fundația Națiunilor Unite, Centrele S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.
Inițiativa „RUJEOLĂ ȘI RUBEOLĂ” se angajează să garanteze că niciun copil nu va muri din cauza rujeolei. La fel, garantează că niciun copil nu se va naște cu sindrom rubeolic congenital. Inițiativa dorește până în anul 2020, realizarea eradicării rujeolei și rubeolei în cel puțin cinci regiuni OMS. Toate cele șase regiuni ale OMS au stabilit obiective concrete de eliminare a rujeolei. Regiunile din Europa și din Pacificul de Vest au înregistrat progrese semnificative de eliminare a acestor boli contagioase.
Datele comunicatului de presă al CDC/GAVI/UNICEF/OMS despre rujeolă
Chiar dacă a scăzut substanțial letalitatea globală prin rujeolă, totuși circa 90 000 persoane decedează anual în urma acestei infecții virale.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că în anul 2016, aproximativ 90 000 de persoane au decedat din cauza rujeolei. În acel an, s-au înregistrat cu 84% mai puține decese, decât în anul 2000, când s-au raportat 550 000 de decese. În comunicat se specifică că pentru prima dată letalitatea globală prin rujeolă a înregistrat sub 100 000 cazuri pe an.
Dr. Robert Linkins, specialist al Centrului de control și prevenire a bolilor, spune că “Salvarea, în medie, a 1,3 milioane de vieți anual, datorită vaccinării împotriva rujeolei, este o realizare incredibilă, care permite să credem că lichidarea acestei infecții este posibilă.”.
Scăderea deceselor cauzate de către rujeolă
Conform datelor prezentate de OMS, din anul 2000, aproximativ 5,5 miliarde doze de vaccinuri contra rujeolei au fost oferite copiilor. Copii au primit vaccinurile prin servicii de imunizare de rutină și prin campanii de vaccinare în masă. Aceste activități au condus la economisirea a aproximativ 20,4 milioane de vieți umane.
Conform spuselor Dr. Jean-Marie Okwo-Bele, director al “Departamentului de imunizări, vaccinuri și preparate biologice”, al OMS: „În ultimele două decenii, s-a observat o scădere substanțială a deceselor datorate rujeolei. Totuși este nevoie de implementat măsuri pentru a lichida această boală infecțioasă”. Eliminarea rujeolei se va realiza doar dacă vaccinurile contra rujeolei vor ajunge la copiii de pretutindeni.
Aoperirea prin vaccinare în rujeolă
Omenirea este încă prea departe pentru a atinge obiectivele regionale de eliminare a rujeolei. Începând cu anul 2009, acoperirea cu prima, dintre cele două doze necesare de vaccin antirujeolic este aproximativ de 85%. Acest indice este mult prea scăzut, față de acoperirea de 95% necesară pentru stoparea infecțiilor prin rujeolă. Acoperirea prin a doua doză de vaccin antirujeolic a fost de doar 64% în anul 2016. Rapelul ROR a scăzut din anul 2009, în pofida creșterii imunizării recente.
OMS estimează un număr de circa 20,8 milioane de copii, care au pierdut ocazia de a se vaccina cu prima doză de vaccin antirujeolic. Peste jumătate dintre acești copii nevaccinați locuiesc în șase țări precum: Nigeria (3,3 milioane), India (2,9 milioane), Pakistan (2,0 milioane), Indonezia (1,2 milioane), Etiopia (0,9 milioane) și Republica Democratică Congo (1 milion). Deoarece rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, în aceste țări, precum și-n alte țări din Europa și America de Nord continuă să apară focare de rujeolă. Ca rezultat, copiii bolnavi de rujeolă prezintă un risc înalt de complicații, cum ar fi pneumonia, diareea, encefalita, cecitatea (orbirea) și chiar decesul.
Legatura dintre supravegherea rujeolei și a poliomielitei
Țările care înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate de rujeolă, se bazează cel mai mult pe resursele financiare alocate supravegherii poliomielitei. Organizațiile au remarcat că măsurile orientate spre eliminarea rujeolei ar putea fi diminuate. Se presupune că măsurile orientate spre prevenția rujeolei vor înceta după eradicarea poliomielitei. Această previziune se datorează faptului că resursele financiare orientate către supravegherea epidemiologică și eradicarea poliomielitei, susțin și serviciile de imunizare de rutină, campaniile de vaccinare împotriva rujeolei și rubeolei.
Dr. Seth Berkley este director executiv al GAVI, al Alianței pentru Vaccinare. La fel este și unul dintre cei mai mari susținători ai programelor de imunizare împotriva rujeolei. Medicul spune că scăderea remarcabilă a deceselor cauzate de rujeolă se datorează sistemelor de sănătate. Această scădere este punctul culminant al anilor grei de muncă ai lucrătorilor din domeniul sănătății. La bază au stat și implicarea guvernelor, agențiile de dezvoltare pentru vaccinare. Toți au contribuit la imunizarea a milioane de copii din țările cele mai sărace din lume. Cu toate acestea, nu ne putem permite să fim mulțumiți. Chiar dacă s-a înregistrat scăderea letalității prin rujeolă, foarte mulți copii sunt încă nevaccinați. Pentru a ajunge să vaccinăm acești copii, trebuie de stabilit o cale reală de eliminare a rujeolei. Este nevoie de îmbunătățit dramatic imunizarea de rutină, susținută de către sistemele puternice de sănătate publică.
Combaterea rujeolei
În condițiile desfășurării programului de vaccino-prevenție antirujeolică, măsuri de combatere antiepidemiologice, precum ancheta epidemiologică, depistarea activă a cazurilor de boală tipice și atipice, izolarea, supravegherea focarelor, acoperirea golurilor imunitare prin vaccinare și revaccinare ROR – se vor aplica atât pentru cazurile sporadice de boală, cât și pentru manifestările epidemice a rujeolei. Aceste măsuri au ca prim scop depistarea și neutralizarea cauzelor apariției bolii și combaterea diseminării virale.