Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Avastin 25 mg/ml concentrat pentru soluție perfuzabilă este un medicament care conține în fiecare mililitru de concentrat 25 mg de bevacizumab. Bevacizumab este un anticorp monoclonal umanizat recombinat. Avastin este un lichid limpede, al cărui aspect variază de la incolor la brun închis. Avastin este comercializat în flacoane de 4 ml, care conțin 100 mg bevacizumab și flacoane de 16 ml, ce conțin 400 mg bevacizumab.
Ca în cazul oricărei terapii medicamentoase, administrarea Avastin poate duce la apariția unor reacții adverse, diferite de la pacient la pacient și chiar de la o administrare la alta. Reacțiile adverse sunt clasificate în functie de frecvența de apariție la pacienți astfel:
Foarte frecvente – scădere ponderală;
Tulburări generale și la nivelul locului de administrare;
Foarte frecvente – astenie, fatigabilitate, durere, pirexie, inflamație;
Frecvente – letargie.
Foarte frecvente – xerodermie, dermatită exfoliativă, cicatrizare dificilă a plăgilor.
Foarte frecvente – mialgii, artralgii;
Frecvente – slăbiciune musculară, fistule;
Cu frecvență necunoscută – osteonecroză alta decât cea mandibulară.
Foarte frecvente – anorexie, hiponatriemie, hipomagneziemie;
Frecvente – deshidratare.
Cu frecvență necunoscută – anomalii fetale.
Frecvente – hipersensibilitate.
Foarte frecvente – leucopenie, trombocitopenie, neutropenie;
Frecvente – limfopenie, anemie.
Foarte frecvente – trombembolism venos, hipertensiune arterială;
Frecvente – trombembolism arterial, tromboză venoasă profundă, hemoragie;
Cu frecvență necunoscută – microangiopatie trombotică renală.
Frecvente – insuficiență cardiacă congestivă, tahicardie supraventriculară.
Foarte frecvente – disgeuzie, cefalee, neuropatie senzitivă periferică;
Frecvente – somnolență, sincopă, accident vascular cerebral;
Rare – encefalopatie posterioară reversibilă;
Foarte rare – encefalopatie hipertensivă.
Foarte frecvente – epistaxis, rinită, tuse, dispnee;
Frecvente – disfonie, hipoxie, embolism pulmonar, hemoragie pulmonară;
Cu frecvență necunoscută – perforația septului nazal, hipertensiune pulmonară.
Foarte frecvente – greață, vărsături, diaree, constipație, durere abdominală, stomatită, hemoragie rectală;
Frecvente – proctalgie, sistule recto-vaginale, ileus, obstrucție intestinală, perforație intestinală;
Cu frecvență necunoscută – ulcer gastro-intestinal.
Cu frecvență necunoscută – perforația colecistului.
Foarte frecvente – proteinurie.
Foarte frecvente – insuficiență ovariană;
Frecvente – durere pelvină.
Foarte frecvente – tulburări oculare, creșterea secreției lacrimale.
Doza maximă testată în administrarea umană a fost de 20 mg/kg corp, administrate prin perfuzie intravenoasă la interval de două săptămâni. A fost raportată apariția unei migrene severe la câțiva pacienți.
Cum Avastin este administrat în mediu spitalicesc de personal calificat, apariția supradozajului este foarte puțin posibilă.
Doza recomandată este de 5 mg/kg corp, sau 10 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la două săptămâni, sau 7,5 mg/kg corp, sau 15 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la trei săptămâni.
Doza recomandată este de 10 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la două săptămâni.
Doza recomandată este de 15 mg/kg corp o dată la trei săptămâni, sau 10 mg/kg corp, o dată la două săptămâni, în perfuzie intravenoasă.
Doza recomandată este de 15 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la trei săptămâni.
Doza recomandată este de 7,5 mg/kg corp, sau 15 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la trei săptămâni. în primele șase cicluri de tratament, se va utiliza în asociere cu săruri de platină, apoi în monoterapie.
Doza recomandată este de 15 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la trei săptămâni. În primele șase cicluri terapeutice, Avastin va fi administrat în asociere cu paclitaxel sau carboplatina. La încheierea terapiei combinate, Avastin va fi administrat în monoterapie până la 15 luni.
Doza recomandată este de 10 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la două săptămâni, în asociere cu paclitaxel sau doxorubicină. În asociere cu topotecan, care se va administra la interval de trei săptămâni, în zilele 1-5, doza recomandată este de 15 mg/kg corp.
Doza recomandată este de 15 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la trei săptămâni. Se adminitrează în asociere cu gemicitabină și carboplatină 6 până la 10 cicluri terapeutice sau în asociere cu paclitaxem și carboplatină 6 până la 8 cicluri terapeutice. La incheierea curelor de tarapie, avastin se va administra în monoterapie, 15 mg/kg corp, administrate în perfuzie intravenoasă, o dată la trei săptămâni.
Studiile efectuate pe animale de laborator au evidențiat toxicitatea medicamentului asupra dezvoltării fetale, cu apariția malformațiilor. Bevacizumabul poate traversa bariera feto-placentară și poate avea efect de inhibare a formării vaselor de sânge ale fătului în dezvoltare. De aceea, este contraindicată administrarea Avastin la femeile însărcinate, sau care plănuiesc să rămână însărcinate.
Nu există date clinice care sa confirme trecerea substanței active din Avastin în laptele matern. Dacă ar fi excretat în secreția lactată, bevacizumab ar afecta creșterea și dezvoltarea sugarilor. Este interzisă alăptarea pe durata tratamentului cu Avastin și în primele șase luni de la încheierea tratamentului.
Studiile efectuate pe animale de laborator au indicat toxicitate asupra funcției de reproducere în urma administrărilor repetate. Într-un studiu clinic care a evaluat tartamentul cu Avastin la pacienții cu neoplasm de colon, administrarea medicamentului a crescut incidența insuficienței ovariene. Efectul a fost reversibil la întreruperea administrării Avastin. Nu se cunosc efectele pe termen lung asupra fertilității ale administrării medicamentului.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.