Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Atripla – Prospect actualizat

NewsMed
NewsMed

27 Apr 2018

eye-glyph Vizualizări: 195

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Atripla

Atripla 600 mg/200 mg/245 mg este comercializat sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Atripla conţine efavirenz 600 mg, emtricitabină 200 mg şi tenofovir disoproxil 245 mg. Toate aceste substanțe active fac parte din clasa antiviralelor. Ca și excipienți, Atripla conține:

  • Croscarmeloză sodică
  • Hiproloză
  • Stearat de magneziu (E572)
  • Celuloză microcristalină(E460)
  • Laurilsulfat de sodiu
  • Oxid negru de fer
  • Oxid roşu de fer
  • Macrogol 3350
  • Polivinil alcool
  • Talc
  • Dioxid de titan (E171)

2. Indicații și contraindicații Atripla

Atripla este o combinaţie cu doză fixă de efavirenz, emtricitabină şi fumarat de tenofovir disoproxil. Acest medicament este indicat pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane de tip 1 (HIV-1), la adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste. Atripla se administrează pacienților ce prezintă supresie virologică prin tratamentul antiretroviral combinat administrat în prezent, cu valori ale ARN HIV-1 < 50 copii/ml, pentru o durată mai mare de trei luni. Înainte de iniţierea primului regim de tratament antiretroviral cu Atripla, pacienţii nu trebuie să fi prezentat eşec virologic la niciun tratament antiretroviral anterior şi trebuie să fie cunoscut că nu au prezentat tulpini virale cu mutaţii ce conferă rezistenţă semnificativă la oricare dintre cele trei componente conţinute în Atripla.

Atripla este contraindicat pacienților ce prezintă hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior. De asemenea, administrarea medicamentului nu este indicată pacienților ce suferă de insuficiență hepatică severă.

3. Reacții adverse Atripla

În urma studiilor farmacologice efectuate atât asupra componentelor individuale ale medicamentului cât și asupra asocierii lor sub formă de Atripla, au fost observate următoarele tipuri de reacții adverse.

Tulburări hematologice şi limfatice

Cea mai frecventă reacție adversă din această categorie este reprezentată de neutropenie. De asemenea, mai rar, poate apărea și anemia.

Tulburări ale sistemului imunitar

Unele dintre cele mai întâlnite reacții adverse se găsesc în această categorie. Este vorba despre reacțiile alergice și hipersensibilitatea la diverse componente ale medicamentului.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Acestea apar atât în urma tratamentului cu Atripla, dar și dacă pacientul va fi tratat doar cu una din substanțele active ale medicamentului. Dintre acestea menționăm: hipofosfatemie, hipertrigliceridimie, hiperglicemie, hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie și hipokalemie. Mai rar, poate apărea și acidoza lactică.

Tulburări psihice

Din această categorie fac parte unele dintre cele mai raportate reacții adverse. Ca și exemple, putem menționa: depresie care este severă în 1,6% din cazuri, anxietate, vise neobişnuite, insomnie, vise neobişnuite. Mai puțin frecvente, însă raportate sunt tentativa de suicid, ideația suicidară, psihoza, mania, paranoia, halucinațiile, stările euforice, labilitatea afectivă, starea confuzională, agresivitate. Rar au fost raportate: delir, nevroză.

Tulburări ale sistemului nervos

Dintre acestea putem enumera: cefaleea, ameţeli, frecvente tulburări de echilibru și de coordonare, somnolență, cefalee, tulburări de atenție. Mai puțin întâlnite sunt: convulsiile, amnezia, tulburări de gândire, ataxia, tulburări de coodonare, agitație, tremor.

Tulburări gastrointestinale

Ca reacții adverse cu frecvență mare din această categorie sunt: diareea, greaţa, vărsăturile, durerea abdominală, valori crescute ale amilazelor (inclusiv ale amilazei pancreatice), valori crescute ale lipazei serice, dispepsia, distensia abdominală, flatulența. Mai puțin a fost raportată pancreatita.

Tulburări hepatobiliare

Valori crescute ale enzimelor hepatice au fost raportate foarte frecvent. În afară de acestea au mai fost întâlnite hiperbilirubinemia și mai rar, hepatita acută , steatoza hepatică sau insuficiența hepatică.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Exemple de reacții adverse din această categorie sunt: erupţiile cutanate tranzitorii, erupţii cutanate cu pustule, erupţii maculopapulare, erupţii cutanate veziculobuloase, prurit( ce este raportat foarte frecvent), urticarie, modificarea pigmentării pielii( de obicei apare hiperpigmentarea). Mai puțin frecvente sunt: sindromul Stevens- Johnson, eritemul polimorf, angioedemul, dermatita fotoalergică.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Cele mai întâlnite sunt valorile crescute ale creatinkinazei. Mai puțin frecvente sunt: rabdomioliza, slăbiciunea musculară, osteomalacia, miopatiile.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Pot fi întâlnite ca reacții adverse la tratamentul cu Atripla,valori crescute ale creatininei, proteinurie, tubulopatie renală proximală, inclusiv sindromul Fanconi. Rar, poate apărea insuficiența renală.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Frecvent, în urma administrării Atripla pot apărea: fatigabilitate, dureri, astenie.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru
permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Astfel, atât medicii cât și pacienții sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectă apărută pe parcursul tratamentului cu Atripla.

Supradozaj

Singurele cazuri de supradozaj raportate până acum s-au manifestat cu simptome ce reprezentau accentuarea reacțiilor adverse posibile, cum sunt de exemplu cele nervoase sua contracții musculare involuntare.

În caz de supradozaj, pacientul trebuie monitorizat pentru a decela apariţia manifestărilor de toxicitate. Dacă este necesar, trebuie aplicat imediat tratamentul standard de susţinere a funcţiilor vitale. Se poate administra cărbune activat pentru a favoriza eliminarea efavirenzului neabsorbit. Nu există un antidot specific pentru tratamentul supradozajului cu efavirenz.

4. Interacțiuni cu alte medicamente și atenționări speciale Atripla

Fiind o combinaţie fixă, Atripla nu trebuie administrat în asociere cu alte medicamente conţinând aceleaşi substanţe active, emtricitabină sau fumarat de tenofovir disoproxil. Nu se recomandă utilizarea concomitentă de extracte de Ginkgo biloba.  Se recomandă ca Atripla să fie administrat în condiţii de repaus alimentar, de preferat seara la culcare.

Pacienţii cu disfuncţie hepatică preexistentă, inclusiv hepatită cronică activă, prezintă o frecvenţă crescută a anomaliilor funcţiei hepatice pe parcursul tratamentului cu antiretrovirale, cum este și Atripla.  Dacă există dovezi de agravare a afecţiunii hepatice sau în cazul creşterii persistente ale valorilor crescute ale transaminazelor serice de mai mult de 5 ori limita superioară a valorilor normale, beneficiul continuării tratamentului cu Atripla trebuie evaluat în funcţie de riscurile potenţiale de toxicitate hepatică semnificativă.

La pacienţii trataţi cu efavirenz s-au raportat reacţii adverse psihice. Se pare că pacienţii cu antecedente de boli psihice prezintă risc mai mare de reacţii adverse psihice grave. Astfel că, pacienţii trebuie atenţionaţi ca, în cazul în care prezintă simptome precum depresie severă, psihoză sau ideaţie suicidară, să își contacteze imediat medicul.

De asemenea, la pacienţii infectaţi cu HIV, cu deficit imun sever la momentul instituirii tratamentului cu Atripla, poate apărea o reacţie inflamatorie la bacterii oportuniste, care poate determina stări clinice grave sau agravarea simptomelor.

Sarcina și alăptarea

Sarcina trebuie evitată de femeile aflate în tratament cu Atripla. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să efectueze teste de sarcină înainte de iniţierea tratamentului cu Atripla. Atripla nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care starea clinică a femeii necesită neapărat tratament în această perioadă și nu se poate utiliza niciun alt medicament.

De asemenea, s-a evidenţiat că efavirenz, emtricitabina şi tenofovirul se excretă în laptele uman. De aceea, nu este recomandată alăptarea pe parcursul tratamentului cu Atripla. Ca regulă generală, este recomandat ca femeile infectate cu HIV să nu îşi alăpteze copiii pentru a evita transmiterea virusului HIV la copil.

5. Doze și mod de administrare Atripla

În cazul adulților, doza recomandată de Atripla este de un comprimat, administrat oral, o dată pe zi. Dacă un pacient omite o doză de Atripla în decurs de până la 12 ore faţă de ora la care este administrată de obicei, pacientul trebuie să ia cât mai repede posibil doza de Atripla şi apoi să revină la orarul normal de dozare. Pe de altă parte, dacă pacientul omite o doză de Atripla în interval de peste 12 ore şi este aproape de momentul de administrare a următoarei doze, acesta trebuie să nu mai ia doza omisă şi să continue pur şi simplu cu orarul obişnuit de dozare.

Se recomandă ca Atripla să fie administrat în condiţii de repaus alimentar, deoarece alimentele pot creşte expunerea la efavirenz şi pot duce la o creştere a frecvenţei reacţiilor adverse.

În cazul vârstnicilor, Atripla trebuie administrat cu precauție. De asemenea, medicamentul nu este recomandat la pacienţii cu insuficienţă renală moderată sau severă. Pacienților cu afecțiuni hepatice ușoare pot lua o doză obișnuită de Atripla, însă trebuie urmăriți cu atenție pentru a nu apărea reacții adverse grave.

Siguranţa şi eficacitatea medicamentului la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani nu au fost încă stabilite, din această cauză, medicamentul nu este recomandat acestor categorii de vârstă.

Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu apă, o dată pe zi.

6. Alte informații Atripla

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu
toate acestea, s-a raportat apariţia ameţelilor în timpul tratamentului. Totodată, una dintre reacțiile adverse destul de frecvent apărute este reprezentată de somnolență. Astfel, dacă pacientul prezintă aceste simptome,  trebuie să evite activităţi potenţial riscante precum condusul vehiculelor sau folosirea de utilaje.

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

A se ţine flaconul bine închis.

Perioada de valabilitate este de 4 ani.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!