Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Ambolar

NewsMed
NewsMed

26 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 591

Distribuie Articolul

  1. Denumire, compoziţie şi clasa de medicamente din care face parte Ambolar sirop

Ambolar se comercializează sub formă de sirop. Un flacon de Ambolar conține 100 ml sirop. Fiecare 5 ml (o linguriță) de sirop Ambolar conține 15 mg clorhidrat de ambroxol. Ambroxol este o substanță ce face parte din categoria antitusivelor mucolitice sau expec torante. Astfel, expectorarea mucusului este facilitată.

      2. Indicaţii şi contraindicaţii Ambolar sirop

Ambolar este un medicament ce are rol în îmbunătățirea respirației pacientului în mod considerabil. Ambolar este un medicament ce normalizează secreția mucusului. De asemenea, reduce frecvența tusei și scade volumul sputei, restabilind funcția protectoare a secreției normale la suprafața mucoasei respiratorii.

Siropul Ambolar este folosit pentru tratamentul afecțiunilor acute și cronice ale tractului respirator când acestea sunt asociate cu mucus vâscos. Poate fi utilizat în cazul bronșitelor cronice grave, bronșitelor astmatiforme și astmului bronșic. Totodată  este un medicament indicat a fi administrat și în tratamentul pre- și postoperator pentru eliminarea secrețiilor mucoase excesive.

Medicamentul nu este indicat în cazul în care pacientul prezintă hipersensibilitate la clorhidrat de ambroxol, substanța activă întâlnită în Ambolar.

De asemenea, administrarea acestui medicament este contraindicată la pacienții ce prezintă în antecedente afecţiuni ereditare rare care pot determina o incompatibilitate cu unul dintre excipienţi.

3.Reacţii adverse şi supradozajul cu Ambolar sirop

Ambolar este un medicament bine tolerat. Astfel că, reacțiile adverse sunt destul de rar întâlnite. În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse posibile.

Tulburări gastro-intestinale

Sunt mai puţin frecvente. Pot apărea: greaţă, dureri epigastrice, vărsături.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Sunt foarte rar raportate. Dintre acestea, putem întâlni: reacţii cutanate severe cum sunt sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Sunt destul de rare. Pot apărea reacţii de hipersensibilitate, cum ar fi erupţia cutanată tranzitorie, edemul facial, detresa respiratorie, prurit, febra. Foarte rare sunt reacţiile anafilactice mergând până la şoc.

Supradozaj

După supradozajul cu ambroxol nu s-au observat simptome grave de intoxicaţie.  Au fost raportate agitaţie de scurtă durată şi diaree. În urma rezultatelor studiilor preclinice s-a observat că după doze foarte mari pot să apară: hipersalivaţie, eructaţii, vărsături şi scăderea tensiunii arteriale.

În general pentru tratamentul supradozajului, nu sunt recomandate măsuri acute. Provocarea vărsăturilor şi lavajul gastric, pot fi luate  în considerare doar după doze foarte mari. Se recomandă tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

4. Interacţiuni şi atenţionări speciale

Utilizarea concomitentă a ambroxolului şi antibioticelor (amoxicilină, cefuroximă, eritromicină, doxiciclină) duce la o creştere a concentraţiei de antibiotice în ţesutul pulmonar. De asemenea, utilizarea concomitentă cu medicamente antitusive, cum este spre exemplu codeina, trebuie evitată, deoarece acestea pot inhiba reflexul de tuse.

În cazul insuficienţei renale severe, este de aşteptat acumularea metaboliţilor de ambroxol formaţi la nivel hepatic. Astfel că Ambolar trebuie utilizat cu precauție la pacienții ce suferă de boală renală cronică sau insuficiență hepatică severă.

Deoarece mucoliticele pot distruge bariera mucoasă gastrică, Ambolar  trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu antecedente de ulcer gastric, ulcer duodenal. La pacienţii cu astm bronşic, iniţial, ambroxolul poate provoca bronhospasm şi poate intensifica tusea. Ca urmare, se recomandă administrarea anterioară a unui simpatomimetic bronhodilatator.

Sarcina și alăptarea

Nu există suficiente date privind utilizarea ambroxolului la femeile gravide. Astfel, nu se recomandă utilizarea siropului în primul trimestru de sarcină, decât dacă riscul adus fătului este depășit de beneficiul posibil adus mamei.

La animale, ambroxolul se excretă în lapte. La oameni nu au fost efectuate studii care să demonstreze acest lucru. Cu toate acestea, se recomandă administrarea de Ambolar pe parcursul alăptării doar după ce a fost analizat raportul risc/beneficiu.

5. Doze şi mod de administrare Ambolar sirop

Ambolar este recomandat a fi administrat în timpul mesei. Dozele diferă în funcție de categoria de vârstă careia i se administrează.

Astfel, pentru adulți și copii cu vârsta peste 12 ani, doza inițială este de 2 linguri de 3 ori/zi, timp de 2-3 zile, iar doza de întreținere este de 1 lingură de 3 ori pe zi.

Pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani, este recomandată o linguriță de 2-3 ori pe zi, iar pentru cei aflați în categoria de vârstă 2-5 ani, doza este de jumătate de linguriță de 3 ori pe zi. Pentru copii cu vârste mai mici de 2 ani este recomandată o jumătate de linguriță de 2 ori pe zi.

Această schemă de tratament este recomandată pentru tratarea afecțiunilor acute. În acest caz, durata tratamentului nu ar trebui să depășească 14 zile. Pentru afecțiunile cronice, se recomandă continuarea tratamentului, însă cu dozele reduse la jumătate.

6. Alte informaţii

Ambolar nu are efecte sau are efecte neglijabile asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Perioada de valabilitate este de 4 ani.

A se utiliza în maxim 12 luni după prima deschidere a flaconului.

A se păstra la temperaturi sub 25° C, în ambalajul original.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!