1) Denumirea, compoziția și clasa de medicamente de unde face parte
Alprolix este un medicament antihemoragic utilizat în practica medicală în tratamentul hemofiliei B. Alprolix 1000 UI are ca și substanța activă Eftrenonacog alfa, 1000 UI. Eftrenonacog alfa sau factorul IX de coagulare uman recombinant conține 867 aminoacizi și este un medicament a cărui puritate este crescută, este produs prin tehnologie ADN recombinantă, fără adăugarea niciunei proteine exogene derivate de la om sau de la animal în cadrul culturilor celulare, la purificare sau la formula finală.
2) Indicații și contraindicații Alprolix 1000 UI
Indicații:
- tratamentul şi profilaxia hemoragiilor la pacienții cu hemofilie B: este o boală ereditară cu transmitere gonozomal recesivă, caracterizată prin deficitul cantitativ sau calitativ al factorului IX al coagulării. Hemofilia B reprezintă 15-20% din hemofilii, iar incidența sa este de 1 la 30.000 nașteri de sex masculin. Manifestările clinice ale bolii sunt variabile în funcție de severitatea bolii (care este dată de importanța deficitului în factor IX). Hemoragiile debutează rar la naștere, în formele severe debutează în general, în momentul când copilul se mobilizează, iar în formele moderate debutul este tardiv, la adolescenți. Sindromul hemoragic se manifestă prin: hemoragii exteriorizate (hematemeză, melenă, rectoragii, epistaxis, hematurie, hemoragii post-traumatice) sau hemoragii neexteriorizate (hemartroze – sunt foarte frecvente și apar la circa 70% dintre pacienți; artropatia hemofilică; hematoame – care reprezintă aproximativ 30% din manifestările hemoragice, a căror localizare este subcutanat, intraosos sau intramuscular; hemoragii ale sistemului nervos central). Investigațiile paraclinice sunt: teste de orientare (alungirea timpului de coagulare, timpul de sângerare, numărul trombocitelor, timpul Quick, fibrinogenul sunt normale), teste de confirmare (măsurarea concentrației plasmatice de factor IX), teste complementare (grup de sânge și Rh, serologie virală- virusul imunodeficienței umane, virusul hepatitei B și C).
Contraindicații:
- hipersensibilitate la Eftrenonacog alfa sau la oricare dintre excipienții utilizați (pentru pulbere: zahăr, L-histidină, manitol, polisorbat 20, hidroxid de sodiu și acid clorhidric; pentru solvent: 5 ml clorură de sodiu și apă pentru preparate injectabile);
3) Reacții adverse la Alprolix
4) Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Alprolix 1000 UI
Complicații tromboembolice
- Din cauza riscului potențial de complicații trombotice la medicamentele care conțin factor IX, trebuie inițiată supravegherea clinică pentru depistarea semnelor precoce de coagulopatie trombotică și coagulopatie de consum, însoțită de investigații paraclinice adecvate, la administrarea acestui produs la pacienți cu afectare hepatică, la pacienți în context post-operator, la nou-născuți sau la pacienți cu risc de fenomene trombotice sau coagulare intravasculară diseminată (CID).
- Beneficiul tratamentului cu Alprolix în aceste situații trebuie evaluat comparativ cu riscul acestor complicații.
Complicații cardiovasculare
Complicaţii asociate cateterului
- Dacă este necesar un dispozitiv pentru acces venos central, trebuie luat în considerare riscul de apariţie a unor complicaţii asociate catererului venos central, care includ infecţii localizate, bacteriemie şi tromboză la nivelul locului cateterului.
Considerații privind excipienţii utilizați
Sarcină si alăptare
- Utilizaţi Alprolix 1000 UI numai după ce discutaţi cu medicul dumneavoastră (medicul specialist de hematologie sau medicul de familie) beneficiul terapeutic pentru dumneavoastră şi riscul potenţial pentru făt. Nu se cunoaşte riscul potenţial la om. Prin urmare, administrarea factorului IX recombinat trebuie utilizat în timpul sarcinii şi alăptării numai dacă este absolut necesar.
Conducerea vehiculelor şi folosirea de utilaje
- Alprolix are o influenţă nesemnificativă sau nu influenţează în niciun fel capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
5) Doze și mod de administrare Alprolix 1000 UI
Alprolix 250 UI, pulbere și solvent pentru soluție injectabilă
|
Fiecare flacon conține nominal Eftrenonacog alfa 250 UI. După reconstituire, fiecare ml de soluție injectabilă conține Eftrenonacog alfa aproximativ 50 UI. |
Alprolix 500 UI, pulbere și solvent pentru soluție injectabilă |
Fiecare flacon conține nominal Eftrenonacog alfa 500 UI. După reconstituire, fiecare ml de soluție injectabilă conține Eftrenonacog alfa aproximativ 100 UI. |
Alprolix 1000 UI, pulbere și solvent pentru soluție injectabilă |
Fiecare flacon conține nominal Eftrenonacog alfa 1000 UI. După reconstituire, fiecare ml de soluție injectabilă conține Eftrenonacog alfa aproximativ 200 UI. |
Alprolix 2000 UI, pulbere și solvent pentru soluție injectabilă |
Fiecare flacon conține nominal Eftrenonacog alfa 2000 UI. După reconstituire, fiecare ml de soluție injectabilă conține Eftrenonacog alfa aproximativ 400 UI. |
Alprolix 3000 UI, pulbere și solvent pentru soluție injectabilă
|
Fiecare flacon conține nominal Eftrenonacog alfa 3000 UI. După reconstituire, fiecare ml de soluție injectabilă conține Eftrenonacog alfa aproximativ 600 UI. |
Doze Alprolix
Tratamentul trebuie efectuat sub supravegherea unui medic specialist hematolog. Doza şi durata tratamentului de substituţie depind de severitatea deficitului de factor IX, de localizarea şi amploarea sângerării şi de starea clinică a pacientului.
a) Adulți
Gradul hemoragiei/ Tipul intervenției chirurgicale
|
Valoarea plasmatică de factor IX necesară (UI /dL)
|
Frecvența administrării (ore) / Durata tratamentului (zile)
|
Hemartroză incipientă, hemoragie la nivelul musculaturii sau sângerări orale |
20-40
|
Injecția se repetă la intervale de 48 ore, până când episoadele hemoragice indicate prin durere se remit sau se obţine vindecarea. |
Hemartroză, sângerare la nivelul musculaturii sau hematom, mai extinse |
30-60
|
Injecția se repetă la intervale de 24 până la 48 ore, până când durerea şi dizabilitatea acută se remit. |
Hemoragii care pun viaţa în pericol |
60-100
|
Injecția se repetă la intervale de 8 până la 24 ore, până la eliminarea pericolului. |
Intervenții chirurgicale minore, incluzând extracţiile dentare |
30-60
|
Injecția se repetă după 24 ore, după cum este necesar până când se obţine vindecarea. |
Intervenţii chirurgicale majore |
80-100
(preoperator si postoperator)
|
Injecția se repetă la intervale de 8–24 ore până la vindecarea adecvată a plăgii, apoi tratamentul se continuă timp de cel puţin 7 zile pentru a menţine activitatea factorului IX la 30% până la 60% (UI/dl) |
Profilaxie
Pentru profilaxia pe termen lung împotriva hemoragiilor, schemele inițiale de tratament recomandate sunt fie:
- 50 UI/kg o dată pe săptămână, doza se ajustează pe baza răspunsului individual sau,
- 100 UI/kg o dată la 10 zile, intervalul se ajustează pe baza răspunsului individual.
- Doza maximă recomandată pentru profilaxie este de 100 UI/kg.
b) Copii și adolescenți
- Pentru copiii cu vârsta sub 12 ani pot fi necesare doze mai mari sau mai frecvente, iar doza inițială recomandată este de 50-60 UI/kg o dată la 7 zile.
- Pentru adolescenții cu vârsta de 12 ani și peste, recomandările privind dozele sunt aceleași ca pentru adulți.
Mod de administrare Alprolix 1000 UI:
- administrare intravenoasă
- în cazul auto-administrării sau al administrării de către un aparținător, este necesară efectuarea unei instruiri adecvate.
- inspectați vizual soluția reconstituită de Alprolix înainte de administrare;
- nu utilizați în cazul în care particulele sau decolorarea solutiei este observată;
- nu administrați Alprolix în același tub sau recipient cu alte medicamente;
- pașii de administrare:
- Atașați seringa la capătul conector al tubului setului de perfuzie, rotindu-l în sensul acelor de ceasornic până când se află în siguranță.
- Apăsați pistonul până când aerul este îndepărtat din seringă și Alprolix a ajuns la capătul tubului pentru infuzie.
- Scoateți capacul protector al acului din tubulatura setului de perfuzie.
- Efectuați perfuzie intravenoasă cu bolus. Rata de administrare trebuie determinată prin nivelul de confort al pacientului și nu mai mult de 10 ml pe minut.
- După infuzarea medicamentului, îndepărtați și aruncați dispozitivul de perfuzie în mod corespunzător.
6) Alte informații despre Alprolix 1000 UI
- A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor
- Acest produs este numai pentru utilizare unică.
- A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela.
- A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
- Alprolix poate fi păstrat la temperatura camerei (până la 30°C) pentru o perioadă unică, ce nu trebuie să depășească 6 luni. Vă rugăm să notați pe cutie data la care ALPROLIX este scos din frigider și lăsat la temperatura camerei. După păstrarea la temperatura camerei, medicamentul nu trebuie reintrodus în frigider.
- Soluția de Alprolix preparată, trebuie utilizată în interval de 6 ore atunci când este păstrată la temperatura camerei. Nu păstrați la frigider soluția după preparare. Protejați soluția de lumina directă a soarelui.
- Flaconul de Alprolix nedeschis are o perioada de valabilitate de 4 ani.
- Nu utilizaţi Alprolix după data de expirare, înscrisă pe cutie;