Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Addatans – in tratamentul bolii Parkinson

NewsMed
NewsMed

10 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 726

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziţie şi clasa de medicamente din care face parte

Addatans este un medicament comercializat sub formă de comprimate filmate. Substanţele active ce se întâlnesc în Addatans sunt reprezentate de: levodopa, carbidopa si entacapona. Addatans face parte din clasa medicamentelor anti-Parkinsoniene şi este recomandat adulţilor. Ca excipienţi, poate conţine: stearat de magneziu, citrat de sodiu, oxid roşu de fer, oxid galben de fer, celuloză microcristalină.

2. Indicaţii şi contraindicaţii

Addatans este indicat pentru pacienţii adulţi ce suferă de boala Parkinson, care nu răspund la schema de tratament ce include levodopa sau inhibitori de dopa decarboxilază.

Addatans nu este recomandat pentru persoanele care:

  • sunt alergice la excipienţii enumeraţi;
  • prezintă insuficienţă hepatică severă;
  •  suferă de glaucom cu unghi închis;
  • sunt cunoscute cu feocromocitom;
  • au în schema de tratament inhibitori neselectivi de MAO-A şi MAO-B, cum ar fi spre exemplu fenelzina sau tranilcipromina;
  • îşi administrează concomitent şi inhibitori selectivi MAO-A sau MAO-B;
  • antecedente de sindrom neuroleptic malign sau rabdomioliză non-traumatică.

3.Reacţii adverse şi supradozajul cu Addatans

Ca reacţii adverse, cele mai întâlnite sunt diskineziile, urmate de simptomele gastro-intestinale (cum sunt spre exemplu greaţa sau diareea). Pe lângă acestea, mai sunt înregistrate durerile musculare, musculoscheletale şi ale ţesutului conjunctiv.

În unele cazuri poate apărea o schimbare a culorii urinei, aceasta devenind roşie-brună. Cu toate acestea, această modificare este una inofensivă.

Foarte rar se pot întâlni angioedemul şi hemoragia gastro-intestinală.

Alte reacţii adverse posibile:

În caz de supradoză, simptomele cele mai întâlnite sunt reprezentate de:

Dacă apar aceste simptome, este recomandată spitalizarea de urgenţă, urmată de spălături nazo-gastrice şi administrare imediată de cărbune activ. Aceste măsuri sunt folositoare, pentru că grăbesc eliminarea entacaponei din organism prin scăderea absorbţiei acesteia la nivelul tractului gastro-intestinal. Odată aplicate aceste măsuri, medicul trebuie sa urmărească cu foarte mare atenţie funcţionarea în parametri normali a sistemelor respirator, circulator şi renal.

4. Interacţiuni cu alte medicamente şi atenţionări speciale

În urma realizării mai multor studii, s-a observat faptul că Addatans poate fi folosit concomitent cu medicaţia antiparkinsoniană standard (medicamente ca: selegilina sau carbidopa). Astfel Addatans nu influenţează în niciun fel efectul pe care acest tip de medicaţie îl are asupra pacientului.

Este indicată atenţia sporită, doar dacă Addatans este administrat în același timp cu levodopa.

Dacă pacientul are deja în schema de tratament medicaţie antihipertensivă, este recomandat ca acesta să anunţe medicul înaintea prescrierii tratamentului cu Addatans, deoarece administrarea ambelor tipuri de medicamente poate determina apariţia unei hipotensiuni ortostatice simptomatice. Aceasta poate fi corectată prin ajustarea dozei de antihipertensiv.

Au fost realizate studii şi în privinţa utilizării în acelaşi timp a antidepresivelor triciclice şi a Addatans, însă în urma acestora nu s-au observat interacţiuni farmacodinamice între cele două tipuri de medicamente. Însă, este în continuare recomandată administrarea cu precauţie a Addatans dacă pacientul este şi sub tratament cu antidepresive triciclice.

Nu este indicată folosirea Addatans concomitent cu diverse antiemetice sau cu unele antipsihotice care au ca mecanism de acţiune blocarea receptorilor dopaminergici, deoarece acestea pot reduce efectul Addatans. La fel şi fenitoina şi papaverina.

Studiile nu au demonstrat cu certitudine o interacţiune deficitară pacientului între Addatans si warfarină (anticoagulant oral), dar este recomandată verificarea şi ţinerea sub control a INR-ului, dacă cele două medicamente sunt administrate în aceeaşi perioadă.

Pentru pacienţii care necesită suplimente de fier, este indicată administrarea de Addatans cu 2-3 ore înaintea acestora. De asemenea, una din substanţele active din Addatans, levodopa, intră în competiţie cu anumiţi aminoacizi. Astfel persoanele ce ţin o dietă hiperproteică, trebuie să anunţe medicul pentru ca acesta să ajusteze doza de Addatans necesară.

La pacienţii care au boală cardiacă ischemică, aritmii, istoric de infarct miocardic sau alte boli cardiovasculare, trebuie investigată cu mare atenţie funcţia cardiacă pe parcursul tratamentului cu Addatans. La fel şi în cazul persoanelor ce au suferit sau suferă de astm bronşic, boli pulmonare, boli renale sau endocrine, trebuie investigate corespunzător funcţiile organelor afectate.

5. Doze şi mod de administrare

Există 6 concentrații disponibile de Addatans, astfel că doza zilnică trebuie să fie optimizată de medic în funcție de răspunsul pacientului la tratament. Este important ca pacienților să le fie reamintit să nu ia mai mult de un comprimat de Addatans la fiecare administrare a medicamentului.

De asemenea, s-a dovedit faptul că persoanele ce iau o doză mai mică de 70-100 mg de carbidopa sunt mai susceptibili la apariția simptomelor de greață și vărsături.

Pe parcursul tratamentului, medicul trebuie să observe eficiența acestuia. Dacă este necesar, el poate mări fie doza, fie frecvența administrărilor medicamentului, pentru obținerea răspunsului dorit. La fel, dacă apare un răspuns dorit la doză mai mică este recomandată modificarea schemei terapeutice de către medic.

Dacă pacientul are în schema de tratament și alte medicamente ce conțin levodopa, trebuie avută în vedere nedepășirea dozei maxime.

În cazul copiilor și adolescenților, nu sunt suficiente date existente pentru a determina siguranța și eficacitatea Addatans. De aceea, este recomandată evitarea medicamentului.

Dacă pacienții ce sunt sub tratament cu Addatans suferă de insuficiență hepatică este foarte importantă ajustarea dozelor. Pe de altă parte, insuficiența renală nu influențează foarte mult eliminarea substanțelor active conținute de Addatans, astfel că se pot folosi doze normale, atâta timp cât insuficiența renală nu este severă și pacientul nu necesită dializă.

Addatans se găsește sub formă de comprimate, astfel că administrarea sa se face pe cale orală. Prezența sau absența alimentelor nu influențează acțiunea medicamentului în niciun fel. Fiecare comprimat conține o doză de tratament, deci este recomandată administrarea unui comprimat întreg.

6. Alte informatii

Dacă sunteți însărcinată, administrarea de Addatans nu este recomandată decât într-un singur caz: când beneficiul adus de tratament mamei depășește potențialul risc pentru făt. Cu toate acestea, nu există date care să demonstreze efecte nocive ale combinației levodopa, carbidopa, entacapona pentru femeile gravide. Au fost realizate studii pe animale în cazul monoterapiei, însă riscul pentru om nu este cunoscut.

Levodopa este o substanță care inhibă producerea laptelui matern și de asemenea se excretă în laptele matern. De aceea, nu este indicată alăptarea pe timpul tratamentului.

Combinația de substanțe active din Addatans poate determina apariția unor simptome ca: scăderea tensiunii arteriale ortostatice, somnolența instalată brusc sau amețeli. De aceea, este recomandată evitarea folosirii utilajelor sau a conducerii vehiculelor pe parcursul tratamentului.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!