Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, decembrie 03, 2024

Avitaminoza A: semne, tratament și prevenție

Cristina
Cristina

10 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 1292

Distribuie Articolul

Avitamnoza A sau carența de vitamina A se manifestă preponderent prin tulburări cutanate și oculare.

Rolul vitaminei A în organism

Vitamina A prezintă multiple roluri în organismul uman, printre care:

  • formarea rodopsinei
  • menținerea integrității epiteliale
  • menținerea stabilității lizozomilor
  • sinteza glicoproteinelor

Etiologia avitaminozei A

Carența de vitamina A poate fi întâlnită în două situații. În prima situație aportul acestei vitamine sau a provitaminelor este insuficient raportat la nevoile organismului. Acest caz este deseori întâlnit în Asia, mai ales în zona de sud și de est, deoarece orezul este alimentul principal, iar acesta nu conține cantități semnificative de vitamina A.

A doua cauză de avitaminoză este reprezentată de aborbția deficitară a vitaminei A, tulburări de transport sau de depozitare a acesteia. Afecțiunile care se asociază cu tulburări ale absorbției sunt: boala celiacă, insuficiența pancreatică, fibroza chistică, diareea cronică, obstrucția canalului biliar, ciroza, giardia sau alte parazitoze.

Afectarea oculară

Tulburarea oculară caracteristică pentru carența de vitamina A este reprezentată de xeroftalmie. Aceasta debutează ca o simplă conjunctivită, ulterior se dezvoltă xerozisul (cheretinizarea) conjunctivei sau a corneei, în cazurile grave. Frecvent, xerozisul conjunctivei este asociat cu keratomalacia (uscare treptată a corneei și a conjunctivei, urmată de necroza țesutului).

O altă caracteristică a avitaminozei A este reprezentată de petele lui Bitot. Acestea sunt leziuni superficiale bilaterale ale conjunctivei, ce pot avea o colorație albă sau cenușie.

Unii pacienți pot experimenta diminuarea adaptării la întuneric, apariția hemeralopiei (slăbirea sau pierderea vederii în condiții de luminozitate redusă) sau a cecității nocturne (pierderea vederii la întuneric).

Afectarea cutanată

Tulburările de la nivelul tegumentelor și a mucoaselor se caracterizează prin apariția simetrică de papule keratozice pe fața anterolaterală a coapselor și pe fața posterolaterală a brațelor. Alte simptome, includ:

  • uscarea pielii
  • uscarea mucoaselor
  • modificări la nivelul fanerelor
  • părul devine uscat și friabil
  • unghiile prezintă striuri transversale

Modificările epiteliale pot fi prezente și la nivelul tractului respirator, digestiv sau urinar. Pot fi prezente: uscarea epiteliilor, îngroșări ale acestuia, ceea ce favorizează apariția infecțiilor la acest nivel.

Alte manifestări ale avitaminozei A

  • sistemul imunitar are o rezistență scăzută
  • tulburări de creștere
  • riscul mai mare de a dezvolta infecții

Diagnosticul

Diagnosticul se bazează pe anamneza detaliată a pacientului. Sunt foarte importante informațiile legate de alimentația pacientului, afecțiunile cu care este diagnosticat acesta, dacă prezintă tulburări de absorbție a grăsimilor, semne clinice caracteristice carenței de vitamina A sau diminuarea adaptării la întuneric.

Medicul poate recomanda dozarea vitaminei A (retinol) pentru a confirma diagnosticul de avitaminoză. Valorile normale de retiol sunt cuprinse între 28 – 86 mg/dl. O scădere a acestor valori se produce într-o fază avansată de carență, deoarece chiar dacă nu există aport de vitamina A, ficatul reprezintă un depozit al acestei vitamine. Un nivel scăzut poate apărea și în cazul unei infecții acute, în care retinolul este legat de unele proteine din plasmă (prealbumina), ceea ce îl face să nu poată fi detectat la teste.

Tratamentul

Pentru a împiedica apariția complicațiilor provocate de carența vitaminei A, este necesar a se adminstra un regim echilibrat care să conțină vitaminele și provitaminele A. În cazul în care nu este prezentă o cauză exogenă, este important a se trata afecțiunea care a condus la apariția avitaminozei. În ambele situații, se recomandă administrarea vitaminei A.

De obicei, se admnistrează compuși uleioși de vitamina A. În primele două zile se prescriu 60 000 de unități, ulterior 4 500 de unități pe zi.

Femeilor însărcinate sau celor care alăptează nu le este recomandat să le fie administrate mai mult de 10 000 de unități de vitamina A.

Prevenția carenței de vitamina A

Prevenire avitaminozei A se face preponderent prin adoptarea unui regim echilibrat care să conțină alimente bogate în această vitamină. De asemenea, este important a se trata afecțiunile care împiedică absorbția corespunzătoare a vitaminei A.

Alimentele care conțin cantități importante de vitamina A sunt:

  • vegetalele cu frunze verzi
  • legumele colorate (dovleac, morcovi, ardei)
  • fructele colorate (portocalele, papaya)
  • ficatul
  • uleiurile de pește
  • peștele gras
  • gălbenușul de ou

Când se pregătesc alimentele pentru consum, este bine de luat în considerare faptul că substanțele precum carotenoizii sunt absorbiți mai bine, atunci când sunt consumați împreună cu grăsimi.

În unele țări, copiilor le sunt administrate suplimente cu vitamina A pentru a preveni o eventuală carență.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. Times Bogdana
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Obezitate

Evaluat 0 / 10
Locație: Suceava
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!