Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Artrita reumatoidă juvenilă (cunoscută în literatură și sub numele de artrită juvenilă idiopatică sau artrită cronică juvenilă) cuprinde un grup heterogen de boli cu debut în copilărie (afectează copilul cu vârstă < 16 ani) care afectează structura ţesutului conjunctiv și se manifestă printr-o sinovită cronică şi / sau simptome sistemice extraarticulare. Artrita reumatoidă juvenilă se referă la copii cu vârsta sub 16 ani care prezintă artrită persistentă la una sau la mai multe articulaţii, pentru cel puţin 6 săptămâni şi la care bolile inflamatorii acute, infecţioase şi neoplazice au fost eliminate. Artrita reumatoidă juvenilă este cel mai comun tip de artrită cu durere cronică care afectează una sau mai multe articulaţii ale corpului.
Conform statisticilor, la nivel mondial un caz la 1.000 copii sunt afectați de artrita juvenilă idiopatică, prevalența variabilă a bolii pe zone geografice fiind raportată anual la 150 – 300 cazuri la 100.000 copii, iar incidența este la 5 – 18 cazuri la 100.000 pe an. În funcție de subtipul de boală, sunt afectați prioritar băieții (entezita în raport cu artrita) sau fetele (oligoartrita, unele forme poliarticulare) sau ambele categorii în subtipul sistemic.
Conform European League against Rheumatism, artrita reumatoidă juvenilă prezintă următoarele subtipuri:
Etiologia artritei juvenile idiopatice, în sensul determinării agentului cauzal al inflamaţiei articulare cu durere cronică şi manifestări sistemice este încă necunoscută. Ca şi în cazul altor boli cronice reumatismale sau non-reumatismale, etiologia este probabil multifactorială, situaţie în care factorii de mediu interacţionează cu un teren genetic predispozant. Aşadar, la ora actuală se consideră că din punct de vedere al factorilor determinanţi sunt implicate două mari grupuri genetici şi de mediu.
Susceptibilitatea genetică este argumentată de studiile familiale în corelaţie cu determinarea antigenelor de histocompatibilitate; boala se asociază cu antigenele Complexului Major de Histocompatibilitate (MHC) clasa II şi prezintă un risc de apariţie de 4 ori mai mare la cei cu o specificitate serologică pentru DR4. În formele de artrită reumatoidă juvenilă oligoarticulare cu debut tardiv, numeroase cercetări notează prevalenţa de până la 42% a moleculei HLA – B27. Formele poliarticulare cu factor reumatoid pozitiv şi debut tardiv, asemănătoare din punct de vedere clinic poliartritei reumatoide a adultului, au o identitate genetică prin frecvenţa crescută a moleculei HLA – DR4 faţă de populaţia martor, sănătoasă.
Rolul posibil al infecţiei în determinarea artritei juvenile idiopatice are ca suport observaţiile prin care artrita se întâlneşte, în general, la copiii care au mecanisme de apărare deficitare sau imunodeficienţe, cum ar fi: hipogamaglobulinemia, deficienţa selectivă de IgA, sau ale fracţiunii C2 a complementului.
Dintre factorii de mediu, cei mai importanţi sunt cei infecţioşi. Faptul că unii bolnavi cu oligoartrită şi uveită – posedă anticorpi la peptidoglicanii bacterieni, sugerează posibilitatea rolului cauzal al infecţiilor bacteriene. Etiologia virală a fost şi este amplu discutată. Cu toate acestea, metodele moderne de studiu prin microscopie electronică nu au fost capabile să identifice virusuri lente sau non-citopatice; nici metodele de cultivare sau hibridare ale ADN-ului sau ARN-ului nu au dat răspunsul aşteptat. În ultimul timp, se discută rolul pe care l-ar juca proteinele de şoc termic şi superantigenele, în mecanismul de producere a bolii.
Artrita juvenilă a fost descrisă de unii părinţi sau cadre medicale ca urmând unor traumatisme fizice minore, apărute în special la nivelul articulaţiei genunchiului. Este bine cunoscut faptul că stresul în anumite familii determină apariţia artritei juvenile la copilul predispus. Totuşi, nu a fost posibil să se stabilească cu certitudine dacă, tulburările psiho-sociale preced, sau urmează apariţia artritei.
Manifestările clinice au un caracter polimorf, de aceea există o multitudine de forme clinice, asociate cu diferite grade de afectarea articulară.
Artrita sistemică se defineşte ca o artrită însoţită sau precedată de febră cotidiană, cu o durată minimă de 2 săptămâni, asociată cu următoarele simptome: erupţie eritematoasă fugace, hipertrofie ganglionară, hepato-splenomegalie şi afectare seroaselor. Conform mai multor studii efectuate în Europa, această formă de artrită reprezintă aproximativ 5 – 15% din ansamblul cazurilor de artrita reumatoidă juvenilă. Debutul poate surveni în cursul primului an de viaţă, dar niciodată sub vârsta de 3 luni. Vârsta la debut este situată, în general, între 3 – 5 ani, „înainte de a 2-a dentiţie”, afectând egal fetele şi băieţii. Copiii mici sunt iritabili şi anxioşi, pot avea un istoric de anorexie şi scădere ponderală. Din contra, copiii mai mari par sănătoşi, chiar şi în timpul croşetelor febrile.
În faza de debut, semnele articulare sunt absente la 25% din cazuri, ceea ce face diagnosticul dificil. Pe de altă parte, ele pot fi tranzitorii, afectând, în general în mod simetric articulaţiile mari.
Artralgiile sunt de obicei asociate cu mialgii; sunt difuze, dar pot predomina la nivelul cotului şi musculaturii paravertebrale. Ele sunt adeseori rău tolerate din punct de vedere psihologic, nu au o semnificaţie peiorativă, nu se însoţesc de semne biologice miozitice. Artrita este simptomul care semnează diagnosticului pozitiv şi se manifestă prin tumefacţia articulară şi periarticulară de aspect simetric.
Localizarea iniţială este în general la nivelul articulaţiei pumnului, sau genunchiului; ulterior, la gleznă şi articulaţiile tarso-metatarsiene, coate, şold şi mai târziu, la umăr. În formele difuze, sunt afectate articulaţiile mici, mai frecvent metacarpo-falangiene şi interfalangiene, care iau aspect fusiform. Caracterele artritei se modifică pe parcursul evoluţiei. Dacă iniţial, exista o tumefacţie articulară cu sau fără lichid, cu sau fără durere, după câţiva ani de la debut mobilitatea articulară va fi din ce în ce mai redusă. Manifestările de tipul poliartritei cu dispoziţie simetrică bilaterală şi distală, în care sunt incluse şi articulaţiile degetelor de la mâini şi picioare, sunt obişnuite în evoluţia bolii sistemice.
Leziunile severe ale regiunii cervicale pot antrena uneori grupele musculare cu producerea unui torticolis invalidant. Afectarea articulaţia temporo-mandibulară se produce mult mai târziu. În această formă de boală, s-au observat pe lângă remisiunea manifestărilor sistemice la apariţia artritei, apariţia tulburărilor de creştere locale şi mai ales generale în absenţa irido-ciclitei. Diagnosticul va fi stabilit după eliminarea tuturor afecţiunilor febrile şi eruptive, cu leziuni articulare. Se vor exclude alte forme clinice, aşa numite „probabile”, manifeste prin simptome unice extraarticulare, izolate, în absenţa artritei şi cu o durată mai mică de 6 săptămâni.
Febra se întâlneşte în toate cazurile (100%), are aspect pseudo-infecţios şi este prelungită; poate sau nu să răspundă la tratamentul clasic antipiretic, dar este sensibilă la corticoterapie. Uneori febra precede cu câteva săptămâni sau luni, manifestările articulare. Aici, se poate înscrie în sindromul febril prelungit, tipic prin mari oscilaţii, apoi scăzând rapid în 2 – 3 ore. Reascensionarea termică este zilnică; aspectul curbei termice poate fi obiectivat prin termometrizare la intervale de câte 4 ore, inclusiv noaptea. Un dezechilibru între citokinele pro-inflamatorii şi inhibitorii acestora, a fost evidenţiat în cursul febrei nocturne; s-a observat creşterea nivelului IL-6 în momentul febrei, urmat de o creştere a inhibitorului IL-6 în defervescenţa termică.
Manifestările cutanate exprimate în special prin rash, sunt prezente în 90% din cazuri şi însoţesc, de obicei, acmeul febril. Rash-ul cutanat se exprimă prin macule discrete sau papule cu dimensiuni între 2 – 5 mm, în nuanţe de roz, dispuse pe trunchi şi extremităţile proximale. Dar, poate să apară şi pe faţă, palme sau regiunea plantară, cu sediu variabil de la o zi la alta. Erupţia cutanată trece neobservată atunci când este minimă, dar câteva macule, dacă sunt prezente, constituie un valoros element de diagnostic. Uneori erupţia este mai intensă şi are aspect urticarian nepruriginos.
Manifestările renale nu reprezintă o caracteristică obişnuită a formelor sistemice de artrita reumatoidă juvenilă, cu excepţia amiloidozei renale. Amiloidoza localizată renal sau generalizată, exprimată iniţial prin proteinurie este o complicaţie rară, dar gravă. Din punct de vedere clinic, boala renală se manifestă printr-o proteinurie care poate atinge sau depăşi 4 g/l/24 h în 25% din cazuri, însoţindu-se de dureri abdominale, cu sau fără diaree.
Oligoartrita este o afecţiune inflamatorie persistentă care cuprinde un număr de 1 – 4 articulaţii în primele 6 luni de la debut. Oligoartrita este cea mai frecventă categorie de boală, reprezentând în jur de 50 – 80 % din totalul cazurilor de artrita reumatoidă juvenilă. În clasificarea actuală, sunt definite două subtipuri:
Criteriile de excludere ale oligoartritei sunt: istoricul familial de psoriazis sau de asociere cu antigenul uman leucocitar (HLA) B27, prezenţa factorului reumatoid, o boală ce evoluează la un copil mai mare de 8 ani cu molecula HLA – B27 pozitiv şi existenţa semnelor sistemice. Această categorie se observă într-un procent de 80% din cazuri la copilul mic cu vârsta medie la debut de 3 – 4 ani.
Afectarea articulară este asimetrică, cuprinzând preferenţial articulaţiile mari (genunchi, glezna, coate tec). Elementul clinic major este uveita anterioară cronică asimptomatică care apare la 20 – 30% din cazuri; aceasta poate genera complicaţii oftalmologice invalidante reprezentate de: keratopatie în bandă, cataractă, glaucom, secluzia şi ocluzia globului ocular. Singurul examen biologic valoros în favoarea diagnosticului pozitiv este prezenţa anticorpilor antinucleari specifici anti-histonă, la 70% din cazuri. Sindromul inflamator în aceste subtipuri de boală este moderat. Tipajul HLA remarcă asocierea cu moleculele HLA – DR5, DR8 şi DR4. În 30% din cazuri, boala se extinde spre poliartrită după 6 luni de evoluţie, cu un important risc distructiv osteoarticular. Dintre factorii predictivei ai evoluţiei severe, se citează afectarea a 2 – 4 articulaţii d’emblée, a membrelor superioare şi un VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) mai mare de 20 mm/h, în primele ore.
Poliartrita afectează mai mult de 5 articulații în primele 6 luni de la debut. În funcție de prezența factorului reumatoid, aceasta se clasifică în forma seropozitivă (cu factor reumatoid prezent) și forma seronegativă (cu factor reumatoid absent).
Artrita reumatoidă juvenilă poliarticulară seronegativă are o incidență de 85% în cadrul formelor poliarticulare, tablou clinic mai sever decât oligoartrita și extindere lentă. Heterogenitatea manifestărilor clinice realizează cel puţin 2 subtipuri:
Artrita reumatoidă juvenilă poliarticulară seropozitivă afectează cu precădere adolescentele, artrita fiind simetrică, predominant la articulațiile mici interfalangiene, mâini și picioare, coloană cervicală însoțită de sinovită erozivă precoce și noduli reumatoizi (10 – 15% cazuri; localizați în punctele de presiune maximă – cot, tendon flexor digital, tendonul lui Achile, dimensiuni variabile, solitari sau multipli, duri, mobile, nedurerosi, pot persista luni sau ani). Este foarte asemănătoare cu artrita reumatoidă a adultului.
Manifestările menţionate nu trebuie să fie reţinute drept criterii absolute pentru boală. Prognosticul funcţional pe termen lung este mai sever decât în subtipurile de oligoartrite, dar mai bun decât în forma seropozitivă.
Artrita psoriazică se defineşte prin artrită şi prezenţa psoriazisului, fie prin artrită şi cel puţin două din următoarele semne: dactilită, unghii depigmentate, rash psoriaziform şi istoric familal pozitiv de psoriazis; sunt excluse formele cu factor reumatoid pozitiv şi cele care au asociate manifestări sistemice. Artrita psoriazică reprezintă 7% din ansamblul cazurilor de artrită reumatoidă juvenilă.
Debutul artritei psoriazice este manifest în 90% din cazuri printr-o oligoartrită periferică, care poate evolua spre o poliartrită asimetrică. Psoriazisul cutanat este elementul inaugural al bolii în 40 – 45% din cazuri; debutul simultan al manifestărilor cutanate şi articulare este rar. Particularitatea artrozei psoriazice este reprezentată de prezenţa anticorpilor antinucleari la 60% din cazuri şi asocierea cu uveita anterioară. Artrita psoriazică evoluează cu o frecvenţă mai mare prin leziuni erozive la nivelul falangelor distale şi mai rar, prin leziuni osteolitice sacro-iliace.
Entezita în raport cu artrita este definită ca un tip de artrită din grupul artritei juvenile idiopatice, care este caracterizată prin artrită cu entezită sau artrită şi cel puţin două din următoarele semne: sensibilitatea articulaţiei sacro-iliace şi / sau durere rahidiană de tip inflamator, prezenţa moleculei HLA – B27, istoric familial de reumatism cu HLA – B27 pozitiv, uveită acută şi debutul artritei la un copil de sex masculin, cu vârsta mai mare de 8 ani. Pentru un diagnostic de certitudine, se vor exclude cazurile de psoriazis şi existenţa semnelor sistemice de boală.
În artrita reumatoidă juvenilă, nu există teste de laborator specifice diagnosticului pozitiv, însă datele de laborator şi examenele imagistice au un rol deosebit alături de examenul fizic complet, pentru stabilirea diagnosticului şi subtipului de boală.
Tipajul HLA cu evidenţierea moleculei HLA – DR4 este predictivă evoluţiei defavorabile. Rolul trenului genetic este confirmat la 80% din cazuri prin evidenţierea antigenului HLA – B27. Tipajul HLA în artrita psoriazică a arătat frecvenţa crescută a antigenelor HLA – DR1 şi DR6.
Studiul citokinelor arată că nivelul seric al IL-6 este mai crescut în formele sistemice, decât în formele poliarticulare sau oligoarticulare, faţă de nivelele de IL-1β sau TNF (factor de necroză tumorală), unde se observă contrarul; aspect exploatat de terapia cu agenţi biologici (Enbrel, Anakinra, Tocilizumab etc).
Radiografia convenţională confirmă, de obicei, un diagnostic clinic deja fundamentat, nu detectează modificările erozive timpurii. La debutul bolii, aspectul este normal, pe parcurs apar leziuni de osteopenie, apoziţii periostale şi eroziuni osoase la nivelul oaselor carpiene sau tarsiene.
Stadiile radiologice ale modificărilor radiologice în artrita juvenilă idiopatică | |
Stadiul I (la debut) |
|
Stadiul II (leziuni moderate)
|
|
Stadiul III (afectarea este severă)
|
|
Stadiul IV (faza terminală)
|
|
Examenul radiologic nu va fi realizat mai devreme de 1 an de la debut, iar radiografiile repetate sistematic pentru a urmări evoluţia bolii sau monitorizarea terapiei sunt inutile şi chiar periculoase. Studiul dinamic al clişeelor radiologice din zona cervicală va permite depistarea unei eventuale instabilităţi între apofiza odontoidă şi atlas, atunci când spaţiul măsurat dintre ele depăşeşte 5 mm.
Ecografia aparatului locomotor constituie o metodă de explorare folosită de rutină în evaluarea modificărilor de grosime a sinovialei, natura conţinutului articular, existenţa bursitei şi a leziunilor cartilajului articular.
Rezonanţa magnetică nucleară este foarte utilă în depistarea precoce a modificărilor anatomice articulare cu evidenţierea panusului şi eroziunilor cartilajului articular, atunci când radiografia convenţională arată o imagine normală la un pacient care acuză dureri. Imagistica prin rezonanţă magnetică este capabilă să furnizeze o informaţie detaliată asupra severităţii inflamaţiei sinoviale şi să monitorizeze terapia.
Tomografia computerizată (CT) are avantaje faţă de radiografia convenţională pentru că poate detecta precoce leziunile osoase. CT este folosită în diagnosticul necrozelor avasculare, a chisturilor subcondrale, patologiei tumorale, pentru identificarea îngroşărilor sinoviale din regiunea lombară etc.
Termografia permite măsurarea parametrilor termici ai articulaţiilor superficiale, cu valoare informativă asupra zonei procesului inflamator. Scintigrafia osteoarticulară are avantajul că este foarte sensibilă, permiţând studiul scheletului în ansamblu; poate exclude precoce focarele inflamator – infecţioase de tipul osteomielitei.
Artroscopia este o metodă endoscopică utilă în explorarea cavităţii sinoviale şi realizarea unor microintervenţii chirurgicale (extracţia de corpi străini, biopsie de sinovială, sinovectomie etc).
Monitorizarea oftalmologică în artrita reumatoidă juvenilă în funcţie de vârstă |
1) Artrita reumatoidă juvenilă oligoarticulară
2) Artrita reumatoidă juvenilă poliarticulară, cu factor reumatoid negativ – examen la 6 luni. 3) Artrita reumatoidă juvenilă forma sistemică – examen anual. 4) Entezită în raport cu artrita (spondiloartropatia) – avertizarea bolnavilor cu congestie oculară. Nu este nevoie de control periodic. 5) Artrita reumatoidă juvenilă poliarticulară, cu factor reumatoid pozitiv – nu necesită monitorizare. |
Diagnosticul pozitiv de artrită reumatoidă juvenilă se stabileşte pe baza datelor de anamneză, a examenului clinic complet, a datelor biologice şi imagistice. Diagnosticul diferenţial se impune mai ales în etapa debutului, când boala poate fi confundată cu multiple afecţiuni ne reumatismale, care prezintă simptome asemănătoare cu / sau fără manifestări articulare. Formele sistemice pun probleme deosebite de diagnostic diferenţial mai ales atunci când copilul are febră înaltă cu semne sistemice fără artrită. Oligoartrita se va diferenţia de o serie de manifestări clinice care asociază artrita: infecţii, traumatisme, boli hemato – oncologice etc. Diagnosticul diferenţial al poliartritei ridică probleme considerabile faţă de cel al monoartritei sau oligoartritei.
Diagnosticul diferențial în artrita juvenilă idiopatică | |
Artrita sistemică – boala Still |
|
Oligoartrita |
|
Poliartrita |
|
Tratamentul în artrita reumatoidă juvenilă va fi realizat de o echipă pluridisciplinară, cu participarea activă a copilului şi familiei. Medicul pediatru va explica pacientului sau familiei că boala are o evoluţie cronică, uneori cu ameliorări mai puţin spectaculare. Scopul tratamentului în artrita reumatoidă juvenilă are următoarele priorităţi: suprimarea inflamaţiei, controlul durerii, menţinerea funcţiei, tratamentul manifestărilor sistemice (extraarticulare) şi prevenirea invalidităţii. Măsurile fundamentale cuprind: regimul igieno-dietetic, terapia medicamentoasă, mijloace non-farmacologice, recuperarea musculo-scheletală şi creşterea, integrarea psiho-socială.
Repausul la pat este impus numai de manifestările acute, formele poliarticulare invalidante şi de complicaţiile extraarticulare; în rest, copilul va avea o spitalizare cât mai scurtă şi va duce o viaţă pe cât posibil normală. Este necesară analiza aportului nutritiv şi suplimentarea cu vitamine, în particular atenţia trebuie îndreptată către ameliorarea sau prevenirea scăderii masei osoase prin aport adecvat de lactate, legume ce conţin calciu, mobilizare, exerciţii şi suprimarea inflamaţiei.
În prezent, medicația este aplicată în trepte şi cuprinde o paletă largă de modalităţi farmacologice şi holistice, care se vor fi aplicate în funcţie de gravitatea bolii, intuiţia evoluţiei, prognosticului, bazată pe experienţa medicului. Tratamentul medicamentos va depinde de severitatea artritei şi include: antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), analgezice, medicamentele modificare de boală (Metotrexat, Sulfasalazina, Hidroxiclorozina, Leflunomid, Ciclosporina), agenţii biologici cum ar fi inhibitorii de TNF-α, agenţi anti-interleukina-1, inhibitori ai celulelor T de costimulare şi agenţi anti – limfocit B.
Acestea sunt folosite ca medicamente de primă intenţie împreună cu kinetoterapia în toate formele de artrită juvenilă. Efectul antiiflamator produs în principal prin intermediul inhibării ciclooxigenazelor, enzime care realizează sinteza de prostaglandine. Substanţele din acest grup mai produc eliberarea de ACTH (inductor de cortizon endogen), fapt care ar putea explica parţial acţiunea antiiflamatorie. Acţiunea antipiretică este în parte datorată reducerii sintezei de prostaglandine la nivel hipotalamic, secundar inhibării izoenzimelor COX, iar efectul analgezic ar fi dat de acţiunea indirectă antiinflamatorie articulară şi / sau directă la nivel neuronal periferic şi central.
Aspirina, cu toate că era socotită de aproape toţi reumatologii drept cel mai valoros antiinflamator nesteroidian în toate formele de artrită reumatoidă juvenilă, astăzi se utilizează cu mari precauţii pentru că poate să inducă sindromul de activare al macrofagelor. Niciodată nu se va administra la copilul sau adolescentul cu o infecţie virală.
Dezavantajul major în utilizarea a antiinflamatoarelor nesteroidiene clasice este reprezentat de tendinţa de a deveni ineficace şi a efectelor nedorite în special, gastro-intestinală şi renale, datorită inhibării COX-1 constitutive. Din acest motiv, s-au pus pe piaţă la sfârşitul anilor nouăzeci, inhibitori selectivi de COX-2.
Sub terapia cu antiinflamatorii nesteroidiene, fenomenele extraarticulare, evoluţia generală şi articulară, nu sunt prea mult influenţate de aceste medicamente.
În afară de agenţii analgezici din grupa inhibitorilor sintezei de prostaglandine – Acetaminofenul (Tylenol, Panadol), şi opioidele cu efect slab (Codeină, Oxicodon, Hidrocodon), iar la nevoie fără nici o teamă de dependenţă chiar produşii de tipul Morfinei – (Tramadol, Metadona), pot fi folosite în terapia durerii din artrita reumatoidă juvenilă la copil.
Aceste medicamente au fost apreciate pentru modificarea substanţială în evoluţia favorabilă a bolii, participând la inducerea remisiunii. Numai trei medicamente anti-reumatice modificatoare de boală au fost dovedite ca eficiente în controlul activităţii bolii la copiii cu artrită reumatoidă juvenilă forme severe şi anume: Metotrexat, Sulfazalazină şi mai recent agenţii biologici.
Chirurgul ortoped este integrat obligatoriu în cadrul echipei pluridisciplinare şi participă la: elaborarea diagnosticului prin intervenţie directă deschisă pe articulaţii, sau mai recent, prin artroscopie, evitarea degradării funcţiei locomotorii în stadiul inflamator prin sinoviorteză, tenosinovectomie, sinovectomie deschisă sau artroscopică şi recuperarea funcţiei membrelor sau coloanei vertebrale în stadiul de sechele, folosind teno-capsulotomia, osteotomia artrodeza sau artroplastia protetică.
În ciuda utilizării pe scară largă a medicamentelor remisive şi a noilor agenţi biologici cu eficacitate crescută, durerea rămâne problema majoră afectând puternic activitatea zilnică şi calitatea vieţii bolnavului. Dintre metodele non-farmacologice de combatere a suferinţei bolnavului cu artrită menţionăm: kinetoterapia, tehnici cognitiv-comportamentale, meloterapia vibraţională, stimularea neuroelectrică transcutanată (TENS), laseroterapia, acupunctură şi metode chirurgicale.
Evoluţia naturală a bolii prezintă o mare variabilitate şi se raportează în funcţie de forma clinică. Artrita reumatoidă juvenilă a fost mult timp considerată o boală autolimitată. Studiile recente arată că 70% dintre pacienţii cu poliartrită şi 50% cu oligoartrită, continuă să aibă o boală activă în perioada de adult tânăr.
În formele cu debut sistemic: 50% din cazuri vor prezinta remisiuni fără recurenţe; restul de 50% vor avea poliartrită, din care: 33% cu formă distructivă severă şi anomalii de creştere. Studii longitudinale au demonstrat că bolnavii care au avut în primele 6 luni de la debut vârsta mică, incidenţă crescută a manifestărilor sistemice, asociate cu hiperleucocitoză, hipoalbuminemie şi trombocitoză, au evoluat în următorii 5 – 10 ani spre o poliartrită cronică distructivă. Alte studii pe termen lung au arătat că între 25% şi 50% din foştii bolnavi cu artrita reumatoidă juvenilă necesită intervenţii chirurgicale majore, inclusiv înlocuirea unor articulaţii mari (genunchi şi şold) şi un procent de 40% au disabilităţi semnificative şi mari nevoi sociale.
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.