Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ursofalk 250 mg- Prospect Medicament

NewsMed
NewsMed

21 Jan 2021

eye-glyph Vizualizări: 4430

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Ursofalk

Ursofalk 250 mg se comercializează sub formă de capsule. Fiecare capsulă de Ursofalk conține ca substanță activă acid ursodeoxicolic 250 mg. După administrare orală, acidul ursodeoxicolic reduce saturarea de colesterol a bilei prin inhibarea absorbţiei de colesterol în intestin şi scăderea secreţiei de colesterol în vezicula biliară. Probabil, ca rezultat al dispersării colesterolului şi formării cristalelor lichide, are loc o dizolvare treptată a calculilor biliari de colesterol. Ca excipienți, Ursofalk conține:

  • Amidon de porumb
  • Dioxid de siliciu coloidal anhidru
  • Stearat de magneziu
  • Dioxid de titan
  • Gelatină
  • Apă purificată
  • Laurilsulfat de sodiu.

2. Indicații și contraindicații

Ursofalk este indicat pentru:

  • dizolvarea calculilor biliari de colesterol la pacienţii cu risc operator crescut şi la pacienţi după litotripsie. Colecistul funcţional este o condiţie necesară pentru succesul tratamentului, ca şi prezenţa calculilor de colesterol puri, radiotransparenţi, al căror diametru nu trebuie să depăşească 15 mm
  •  hepatopatii colestatice cronice, în particular ciroza biliară primitivă stadiul I și II, colangită sclerozantă primitivă
  •  tratamentul gastritelor de reflux biliar.

De asemenea, Ursofalk poate fi utilizat pentru tratamentul afecțiunilor hepatobiliare asociate cu fibroză chistică la copii cu vârsta de 6 până la 18 ani.

Acest medicament nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:

  • hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior
  •  inflamaţii acute ale vezicii şi căilor biliare
  •  obstrucţia căilor biliare (coledoc sau colecist)
  •  boală inflamatorie intestinală
  •  afecţiuni renale sau hepatice grave
  •  ciroză hepatică în stadiu avansat
  •  sarcina în primul trimestru
  •  imposibilitatea vizualizării radiologice a vezicii biliare
  •  calculi calcificaţi
  •  tulburări ale contractilităţii vezicii biliare
  •  colici biliare frecvente
  •  copii cu vârsta mai mică de 6 ani.

În cazul copiilor și adolescenților, Ursofalk nu este indicat dacă este cunoscută o hepato-portoenterostomie nereușită sau atrezie biliară fără recuperarea fluxului biliar normal.

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări gastro-intestinale

În timpul studiilor clinice, au fost raportate frecvent cazuri de materii fecale moi, păstoase sau diaree în cursul tratamentului cu acid ursodeoxicolic. Foarte rar, au fost raportate cazuri de durere abdominală în partea dreaptă superioară în cazul pacienţilor cu ciroze biliare primitive.

Tulburări hepatobiliare

În timpul tratamentului cu acid ursodeoxicolic, poate apărea în cazuri foarte rare calcifierea calculilor veziculei biliare. În timpul tratamentului stadiilor avansate de ciroză biliară primitivă, în cazuri foarte rare s-a observat decompensarea cirozei hepatice, care a regresat parţial după ce tratamentul a fost întrerupt.

Afecțiuni cutanate și ale ţesutului subcutanat

Foarte rar poate apărea urticarie.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Diareea poate să apară în cazurile de supradozaj. În general, alte simptome ale supradozajului sunt improbabile, deoarece absorbţia acidului ursodeoxicolic scade cu creşterea dozei şi, de aceea, este excretat mai mult în fecale.

Nu sunt necesare măsuri specifice de contracarare, iar consecinţele diareei trebuie tratate simptomatic, cu refacerea balanţei hidro-electrolitice.

Tratamentul pe termen lung cu doze mari de acid ursodeoxicolic (28-30mg/kg/zi) la pacienţii cu colangită sclerozantă primară (utilizare în afara indicaţiilor aprobate) a fost asociat cu frecvenţe mai mari de apariţie a reacţiilor adverse.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Ursofalk trebuie utilizat numai sub supraveghere medicală.

Administrarea medicamentului nu este recomandată în cazurile în care nu se poate evidenţia menţinerea funcţiei colecistului.

Valorile serice ale testelor funcţionale hepatice AST, ALT şi GGT trebuie determinate de către medic la intervale de 4 săptămâni în timpul primelor 3 luni de tratament, ulterior la intervale de 3 luni.

Pentru a evalua efectele tratamentului şi pentru a permite detectarea precoce a unei eventuale calcificări a calculilor trebuie efectuată o colecistografie orală după 6 – 10 luni de la începerea tratamentului, în funcţie de mărimea calculilor. Radiografiile trebuie efectuate în poziţie ortostatică şi, de asemenea, în decubit dorsal (monitorizare cu ultrasunete).

Cu toate ca nu s-a demonstrat potenţialul carcinogen al acidului ursodeoxicolic, se recomandă supravegherea rectocolonică a pacientului.

Interacțiuni

Nu s-au observat interacţiuni severe.

Medicamentele hipolipemiante, de tipul colestiraminei sau colestipolului şi antiacidele ce conţin hidroxid de aluminiu – trisilicat de magneziu pot diminua absorbţia acidului ursodeoxicolic şi, astfel, pot diminua efectul medicamentului. Dacă trebuie administrat vreunul dintre medicamentele menţionate mai sus concomitent cu acidul ursodeoxicolic, acesta trebuie administrat cu două ore înainte sau după administrarea acidului ursodeoxicolic.

Nu este recomandată administrarea la pacienţii care utilizează hipolipemiante de tipul clofibrat, bezafibrat sau probucol. Aceste medicamente cresc secreţia de colesterol în bilă şi scad eficacitatea tratamentului. Contraceptivele orale, estrogenii şi dietele cu conţinut de fibre scăzut şi conţinut de colesterol crescut scad şansele de succes ale tratamentului.

Ursofalk poate creşte absorbţia ciclosporinei din intestin. De aceea, pacienţilor trataţi cu ciclosporină trebuie să li se monitorizeze concentraţiile plasmatice de ciclosporină şi, dacă este necesar, se vor ajusta dozele de ciclosporină.

În cazuri izolate, Ursofalk poate reduce absorbţia ciprofloxacinei.

Sarcina și alăptarea

Nu există date adecvate cu privire la folosirea acidului ursodeoxicolic în timpul sarcinii și mai ales în primul trimestru. Studiile desfășurate la animale au demonstrat efecte teratogene în prima fază de gestație. Ursofalk nu trebuie folosit în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar.

Nu se știe dacă acidul ursodeoxicolic trece în laptele matern. Prin urmare, Ursofalk nu trebuie folosit pe durata alăptării. În cazul în care este absolut necesar tratamentul cu Ursofalk, alăptarea va fi oprită înaintea începerii administrării medicamentului.

5. Doze și mod de administrare

Nu există limită de vârstă pentru administrarea de Ursofalk 250 mg capsule. Pentru pacienţii care au greutatea mai mică de 47 kg sau care nu pot înghiţi Ursofalk capsule este disponibil Ursofalk 250mg/5ml suspensie (formă de administrare lichidă).

Doza zilnică se stabileşte în funcţie de indicaţia terapeutică.

Pentru tratamentul cirozei biliare primitive

Doza zilnică depinde de greutatea corporală şi este cuprinsă între 3 şi 7 capsule Ursofalk. În timpul primelor 3 luni de tratament, Ursofalk 250 mg trebuie utilizat în doze divizate pentru întreaga zi. Dacă parametrii funcţiei hepatice se îmbunătăţesc, doza zilnică poate fi administrată o dată pe zi, în timpul serii.

Capsulele trebuie înghiţite întregi, nemestecate, cu o cantitate suficientă de lichid. Ursofalk 250 mg trebuie administrat cu regularitate.

Utilizarea Ursofalk 250 mg în tratamentul cirozei biliare primitive poate fi continuată pe termen nelimitat.

La pacienţii cu ciroză biliară primitivă, în cazuri rare, simptomele clinice se pot înrăutăţi la începutul tratamentului, de exemplu pruritul se poate intensifica. În acest caz, tratamentul trebuie mai întâi realizat cu o doză zilnică mai mică de Ursofalk 250 mg şi apoi doza trebuie crescută treptat (creşterea dozei zilnice săptămânal), până când doza indicată în respectiva schemă de dozare este din nou obţinută.

Tratamentul gastritelor de reflux biliar

Doza recomandată este de o capsulă Ursofalk 250 mg o dată pe zi, luată cu o cantitate suficientă de lichid, seara înainte de culcare. Pentru tratamentul gastritelor de reflux biliar, Ursofalk 250 mg capsule trebuie administrat, de regulă, timp de 10-14 zile. În general, durata tratamentului depinde de evoluţia afecţiunii şi este stabilită de către medic pentru fiecare caz în parte.

Dizolvarea calculilor biliari

Doza recomandată este de aproximativ 10 mg acid ursodeoxicolic /kg şi zi, corespunzând în funcţie de greutate la:

  •  < 60 kg  – 2 capsule Ursofalk 250 mg
  •   61 – 80 kg – 3 capsule Ursofalk 250 mg
  •  81- 100 kg – 4 capsule Ursofalk 250 mg
  • – > 100 kg – 5 capsule Ursofalk 250 mg

Capsulele trebuie înghiţite întregi, nemestecate, cu o cantitate suficientă de lichid, seara înainte de culcare. Capsulele trebuie administrate cu regularitate. Timpul necesar pentru dizolvarea calculilor biliari variază între 6 și 24 de luni, în funcție de dimensiunea și compoziția acestora.

Colecistografiile sau ecografiile de control pot fi utile din 6 în 6 luni, până la dispariția calculilor.

Tratamentul trebuie continuat până la absența calculilor pe 2 colecistografii și/sau ecografii succesive, efectuate după 4-12 săptămâni, deoarece aceste tehnici nu permit vizualizarea calculilor cu dimensiuni mai mici de 2 mm.

Vârstnici

Nu există dovezi care să sugereze că este necesară modificarea dozelor pentru adulți.

Copii şi adolescenţi

Calculii bogați în colesterol sunt rar întâlniți la copii, dar când acestia apar, dozele de administrare trebuiesc adaptate greutății corporale.

6. Alte informații

Ursofalk nu are nici o influenţă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Perioada de valabilitate este de 5 ani.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!