Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, martie 29, 2024

Trombangeita obliterantă (boala Burger)

NewsMed
NewsMed

18 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 2390

Distribuie Articolul

Trombangeita obliterantă sau boala Burger implică prezența unei inflamații obstructive venoasă și/sau arterială pe vasele mijlocii și mici. Această poate fi acompaniată de ischemie cronică și de tromboflebite superficiale. Se poate localiza la orice nivel însă mai des întâlnită la nivelul mâinilor și a picioarelor. Trombangeita obliterantă se întâlnește mai des la bărbații cu varstă cuprinsă între 20 și 40 de ani, fumători și într-un procent mai mic la femei.

Cauze

Etiologia tromangeitei obliterante este încă necunoscută. O ipoteză incriminează fumatul ca și factor declanșator al inflamației și al vasoconstricției. Cu toate acestea, doar o mica parte din fumatorii tineri bărbați dezvoltă această boală.  Predispoziția genetică este de asemenea considerată una din etiologiile acestei patologii.

Semne și simptome

În general apar semnele și simptome specifice afectării vasculare unui segment. Se poate observa tegumentul roșu până la cianotic, diminuarea pulsului până la dispariția acestuia, parestezii, furnicături sau senzație de arsură și chiar tulburări trofice ale plantei.  Claudicația intermitentă se instalează treptat sau pot apărea dureri în molet, mai ales noaptea. În stadii avansate pot aparea ulcerații cutanate sau chiar gangrena degetelor. De asemenea pot apărea crampe, care o dată cu progresia bolii pot să devină mai dureroase și cu o durată mai mare.

În afectarea membrelor superioare se poate asocia cu sindrom Raynaud. Atât mâinile cât și picioarele pot fi reci din cauza diminuării circulației periferice. Uneori pot apărea și episoade de flebită la nivelul venelor superficiale.

Diagnosticul

Diagnosticul de boală Buerger se pune pe baza semnelor și a simptomelor decelate în urma exmamenului clinic, dar și pe baza descoperirilor ultrasonografice și angiografice.

Ultrasonografia semnalează scăderea marcată a presiunii sanguine dar și a debitului. Angiografia descrie un aspect încolăcit al vaselor colaterale, fragilitate vasculară distală și posibil tromboze periferice.

Tratament

Tratamentul ajutător

Oprirea fumatului este prima recomandare făcută unui pacient diagnosticat cu trombangeită obliterantă. Diminuarea expunerii la frig precum, evitarea medicației vasoconstrictoare, prevenția traumelor dar și a infecțiilor fungice au ca scop creșterea aportului de sânge. În absența ulcerațiilor și a gangrenei se recomandă exercițiu fizic minim 30 de minute pe zi. Daca nu sunt respectate aceste recomandări, în special oprirea fumatului, amputația membrului afcetat poate fi necesară.

Tratamentul medicamentos

Se utilizează un vasodilatator (Iloprost) alături de un antiagregant (Aspirina). În cazul asocierii fenomenelor vasospastice se pot administra vasodilatatoare precum Pentoxifilina în combinație cu o doza mica de mineralo-corticoizi. În puseu acut se administrează un anticoagulant.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Panaite Andrei
Medicină de familie

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Ruzsa Paul Gabriel
Cardiologie

Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Barbulescu Alexandru
Chirurgie cardiovasculară

Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. rujan marian
Anestezie și terapie intensivă

Atac ischemic tranzitor

Evaluat 0 / 10
Locație: Tulcea
Dr. PARAUAN MADALINA IONELA
Medicină internă

Boala cardiaca hipertensiva

Evaluat 0 / 10
Locație: Cluj-Napoca
Dr. DAOUD ISAM
Cardiologie + 1

Boala cardiaca hipertensiva

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Grigoraș Doina
Psihologie

Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. PLESA ADINA
Neurologie

Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare

Evaluat 0 / 10
Locație: Făgăraş
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!