Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Trombangeita obliterantă sau boala Burger implică prezența unei inflamații obstructive venoasă și/sau arterială pe vasele mijlocii și mici. Această poate fi acompaniată de ischemie cronică și de tromboflebite superficiale. Se poate localiza la orice nivel însă mai des întâlnită la nivelul mâinilor și a picioarelor. Trombangeita obliterantă se întâlnește mai des la bărbații cu varstă cuprinsă între 20 și 40 de ani, fumători și într-un procent mai mic la femei.
Etiologia tromangeitei obliterante este încă necunoscută. O ipoteză incriminează fumatul ca și factor declanșator al inflamației și al vasoconstricției. Cu toate acestea, doar o mica parte din fumatorii tineri bărbați dezvoltă această boală. Predispoziția genetică este de asemenea considerată una din etiologiile acestei patologii.
În general apar semnele și simptome specifice afectării vasculare unui segment. Se poate observa tegumentul roșu până la cianotic, diminuarea pulsului până la dispariția acestuia, parestezii, furnicături sau senzație de arsură și chiar tulburări trofice ale plantei. Claudicația intermitentă se instalează treptat sau pot apărea dureri în molet, mai ales noaptea. În stadii avansate pot aparea ulcerații cutanate sau chiar gangrena degetelor. De asemenea pot apărea crampe, care o dată cu progresia bolii pot să devină mai dureroase și cu o durată mai mare.
În afectarea membrelor superioare se poate asocia cu sindrom Raynaud. Atât mâinile cât și picioarele pot fi reci din cauza diminuării circulației periferice. Uneori pot apărea și episoade de flebită la nivelul venelor superficiale.
Diagnosticul de boală Buerger se pune pe baza semnelor și a simptomelor decelate în urma exmamenului clinic, dar și pe baza descoperirilor ultrasonografice și angiografice.
Ultrasonografia semnalează scăderea marcată a presiunii sanguine dar și a debitului. Angiografia descrie un aspect încolăcit al vaselor colaterale, fragilitate vasculară distală și posibil tromboze periferice.
Oprirea fumatului este prima recomandare făcută unui pacient diagnosticat cu trombangeită obliterantă. Diminuarea expunerii la frig precum, evitarea medicației vasoconstrictoare, prevenția traumelor dar și a infecțiilor fungice au ca scop creșterea aportului de sânge. În absența ulcerațiilor și a gangrenei se recomandă exercițiu fizic minim 30 de minute pe zi. Daca nu sunt respectate aceste recomandări, în special oprirea fumatului, amputația membrului afcetat poate fi necesară.
Se utilizează un vasodilatator (Iloprost) alături de un antiagregant (Aspirina). În cazul asocierii fenomenelor vasospastice se pot administra vasodilatatoare precum Pentoxifilina în combinație cu o doza mica de mineralo-corticoizi. În puseu acut se administrează un anticoagulant.
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
Boala cardiaca hipertensiva
Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament
Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
Angina pectorala instabila
Hipertensiunea arteriala (HTA) , Gastroenterita , Pielonefrita acută Lupusul eritematos sistemic - LES
Hipertensiunea arteriala (HTA)
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.