Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Fiind cunoscută și sub numele de „boala Vasquez”, policitemia vera este o afecțiune sanguină cronică, ce se caracterizează prin producerea exagerată de eritrocite (hematii) de către măduva osoasă. Surplusul de celule sanguine roșii determină o îngroșare a sângelui și îi încetinesc curgerea. Astfel, pot apărea cheaguri de sânge, ce pot duce la apariția unui accident vascular cerebral sau a unui infarct.
Creșterea de eritrocite din polictemia vera poate fi însoțită de o creștere a limfocitelor (celule albe) și a plachetelor sanguine (trombocite). Acest lucru este cauzat de o anomalie a celulelor stem hematopoietice, care au o sensibilitate modificată față de anumiți factori de creștere.
Făcând parte din grupul sindroamelor proliferative, policitemia vera este un tip de cancer al sângelui care are o dezvoltare lentă și poate fi descoperit întâmplător.
În condiții normale, organismul menține un echilibru al celulelor sanguine (hematii, leucocite, trombocite). Afectarea măduvei osoase, cauzată de o mutație, face ca acest echilibru să se piardă și celulele să se producă în exces. În 95% din cazuri, boala apare ca urmare a mutației genei JAK2V617F (Janus-kinaza 2) care afectează proteina cu rol semnalizator ce determină creșterea celulelor. Deși cauza mutației nu este cunoscută, s-a demonstrat că aceasta nu este moștenită.
Este o afecțiune destul de rară, care se întâlnește la 0,6 – 1,6 persoane la 1 milion din populația generală. Studiile pe grupuri etnice au evidențiat o predilecție crescută în cadrul grupului de evrei Ashkenazi. Totodată, boala afectează mai frecvent bărbații decât femeile. De asemenea, este mai des întâlnită la categoria de vârstă 50-70 de ani.
În multe cazuri, boala este asimptomatică și poate fi descoperită întâmplător.
Vâscozitatea crescută a sângelui afectează transportul de oxigen către celule. Consecințele acestui lucru sunt:
Unul dintre simptomele specifice este pruritul (mâncărimea) declanșat de contactul cu apa fierbinte.
La aproximativ 1% dintre pacienți se întâlnesc complicații de natură hemoragică:
Complicațiile de natură trombotică precum tromboza venoasă sau trombembolismul pulmonar sau riscul crescut de accident vascular cerebral apar la aproximativ 1% dintre bolnavi.
Printre alte simptome raportate de către pacienți se numără :
Este recomandată consultarea unui medic în cazul apariției oricăruia dintre aceste simptome.
Pentru diagnostic, ne bazăm pe datele obținute în urma examenului fizic și a testelor de laborator.
La examenul fizic putem evidenția:
Teste de laborator efectuate în suspiciunea de policitemia vera:
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a pune diagnosticul de policitemia vera, trebui îndeplinite :
– Toate cele 3 criterii majore
– Primele două criterii majore și criteriul minor
Nivele de eritropoietină serică sub valorile normale.
Policitemia vera este o afecțiune cronică ce nu se poate vindeca. O atitudine terapeutică bazată pe micșorarea numărului de celule sanguine reduce numărul de complicații și scade exacerbarea semnelor și simptomelor.
Dintre opțiunile de tratament, enumerăm :
În cazurile în care Hydroxyurea nu se dovedește folositoare sau nu este tolerată, se poate apela la următoarele alternative:
Sunt în studiu medicamente ce inhibă gena JAK2.
Anumite modificări ale stilului de viață pot fi benefice. Dintre acestea, medicii recomandă:
Dacă nu este tratată sau dacă aborarea terapeutică nu este una corectă, pot să apară complicații:
Odată diagnosticați, pacienții trebuie să aleagă împreună cu medicul curant o abordare terapeutică potrivită. Se recomandă efectuarea testelor de sânge de cel puțin 3 ori pe an. Corect manageriată, policitemia vera poate fi ținută sub control iar pacienții pot duce o viață normală.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.