Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, decembrie 03, 2024

Keratoza seboreică – tumora epitelială benignă

NewsMed
NewsMed

01 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 3388

Distribuie Articolul

Keratoza seboreică sau veruca seboreică este o tumoră epitelială benignă. Keratoza seboreică se prezintă ca o formațiune pigmentată, brun-negricioasă, cu suprafață neregulată, acoperită cu scuame groase, bine delimitată cu diametrul variabil (0,2-4 centimetrii). Keratoza seboreică este una dintre cele mai frecvente creșteri noncanceroase ale pielii la adulții în vârstă. Kerataozele seboreice nu devin canceroase și se crede că nu sunt legate de expunerea la soare (dar nu există suficiente studii care să susțină această ipoteză), dar pot arăta ca cancer de piele.

Keratozele seboreice sunt, în mod normal, nedureroase și nu necesită tratament. Puteți decide să le eliminați dacă apar iritații de la îmbrăcăminte sau din motive cosmetice.

Keratoza seboreică apare de obicei pe față, pe piept, pe umeri sau pe spate. Puteți găsi aceste creșteri inofensive oriunde pe piele, cu excepția palmelor și tălpilor.

Keratoza seboreică se poate manifesta ca o singură formațiune sau un grup de formațiuni.

Cum arată keratoza seboreică?

Keratoza seboreică:

  • ·         Are o culoare variabilă, de obicei de la brun deschis la maro sau negru;
  • ·         Are formă rotundă sau ovală;
  • ·         Are un aspect caracteristic „lipit”;
  • ·         Este plată sau ușor ridicată, cu o suprafață solzoasă;
  • ·         Are dimensiuni variate de la foarte mici la mai mult de 2,5 centimetrii;
  • ·         Uneori dă senzații de mâncărime.
  • ·         Keratozele seboreice nu sunt de obicei dureroase, dar pot fi deranjante în funcție de mărimea și locația lor. Aveți grijă să nu le frecați, să nu le zgâriați sau să le rupeți. Aceste acțiuni pot duce la sângerări, umflare și, în cazuri rare, infecții.

Când ar trebui să consult un doctor?                                         

Consultați-l pe medicul dumneavoastră dacă:

  • ·         Apar brusc, împreună cu multe alte creșteri noi ale pielii (un semn posibil de cancer în interiorul corpului).
    ·         Diferă de ceea ce arată o keratoză seboreică tipică.
    ·         Au un aspect uscat, plat, dur (ar putea fi o keratoză actinică, care poate progresa către un tip de cancer de           piele).
    ·         Apar multe creșteri keratozice într-un timp scurt.
  • ·         Creșterile devin iritate sau sângerează atunci când îmbrăcămintea se freacă de ele.
  • ·         Poate doriți să fie eliminate din rațiuni estetice.
  • ·         Observi modificări suspecte ale pielii, cum ar fi răni sau creșteri care cresc rapid, sângerează și nu se vindecă. Acestea ar putea fi semne de cancer de piele.

Care sunt cauzele keratozei seboreice ?

Cauza exactă a keratozelor seboreice nu este cunoscută. Ele sunt foarte frecvente și, în general, cresc în număr cu vârsta. Leziunile nu sunt contagioase. Există o tendință de a se transmite în unele familii, astfel încât moștenirea poate juca un rol.  Aceste creșteri se dezvoltă, de asemenea, la persoanele cu piele medie până la închisă. La persoanele cu pielea închisă, keratoza seboreică tinde să se manifeste prin leziuni mici ce apar în jurul ochilor. Unele femei dezvoltă keratoză seboreică în timpul sarcinii sau după terapia de substituție estrogenică. Copiii rareori au keratoză seboreică. Soarele poate juca un rol în provocarea keratozelor seboreice. Studiile sugerează că aceste creșteri se dezvoltă pe pielea care a fost expusă mult la soare.

Care sunt factorii de risc?

Puteți dezvolta keratoză seboreică la orice vârstă, dar, în general, aveți mai multe șanse să o dezvoltați dacă aveți vârsta peste 50 de ani. Deoarece apar de la o vârstă mai târzie și pot avea un aspect asemănător negilor, keratozele seboreice sunt adesea numite „garnizoanele îmbătrânirii”.

Cum se poate diagnostica?

În cele mai multe cazuri, un dermatolog vă poate spune dacă creșterea pielii este o keratoză seboreică, privindu-l. Uneori, o keratoză seboreică poate arăta ca un cancer de piele. Dacă da, dermatologul va înlătura creșterea, astfel încât să poată fi privit sub microscop. Aceasta este singura modalitate de a spune cu siguranță dacă o creștere este cancer de piele.

Cum se poate trata keratoza seboreică?

Tratamentul în keratoza seboreică nu este, de obicei, necesar.
Medicul dumneavoastră poate elimina keratoza seboreică utilizând mai multe metode, printre care:

·         Înghețarea cu azot lichid (criogenizare). Criogenizarea poate fi o modalitate eficientă de a elimina keratoza seboreică. Dermatologul aplică azot lichid, un lichid foarte rece, pe keratoză cu un tampon de bumbac sau un pistol de pulverizare. Acest lucru oprește creșterea. Keratoza seboreică tinde să cadă în câteva zile. Uneori se formează un blister sub keratoza seboreică și se usucă într-o crustă asemănătoare cu scabia. Crusta va cădea.
·         Răzuirea suprafeței pielii cu un instrument special (chiuretaj). Uneori, chiuretajul se utilizează împreună cu criogenizarea pentru a trata creșteri mai subțiri sau plate. Poate fi folosit cu electrocauterizarea.
·         Arderea cu curent electric (electrocauterizare). Electrocauterizarea poate fi eficientă în îndepărtarea keratozelor seboreice. Poate fi folosit singur sau împreună cu chiuretajul. Această procedură poate lăsa cicatrici dacă nu este făcută în mod corespunzător și poate dura mai mult decât alte metode de îndepărtare.
·         Vaporizarea creșterii cu ajutorul unui laser (ablație). Diferite tipuri de tratamente cu laser sunt disponibile pentru tratarea keratozelor seboreice.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!