Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

Zinplava 25 mg/ml – Prospect medicament

NewsMed
NewsMed

04 May 2020

eye-glyph Vizualizări: 214

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Zinplava

Zinplava 25 mg/ml se comercializează sub formă de concentrat pentru soluţie perfuzabilă. Fiecare ml de concentrat Zinplava conţine ca substanță activă bezlotoxumab 25 mg. Bezlotoxumabul este anticorp monoclonal uman antitoxină care se leagă cu afinitate mare de
toxina B exprimată de C. difficile şi îi neutralizează activitatea, făcând parte din clasa antiinflecțioaselor de uz sistemic. Ca excipienți, Zinplava conține:

  • Acid citric monohidrat
  • Acid pentaacetic dietilen triamină
  • Polisorbat 80
  • Clorură de sodiu
  • Citrat de sodiu dihidrat
  • Apă pentru preparate injectabile
  • Hidroxid de sodiu

2. Indicații și contraindicații Zinplava

Zinplava este indicat pentru prevenirea recurenței infecţiei cu Clostridium difficile la adulți cu risc crescut de recurență a acestui tip de infecție.

Acest medicament nu este indicat a fi administrat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați anterior.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Zinplava

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări ale sistemului nervos

Cea mai frecvent raportată este cefaleea.

Tulburări gastro-intestinale

Au fost des întâlnite cazuri de: greaţă, diaree.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Din aceată categorie cea mai frecvent menționată reacție adversă este febra.

Leziuni, intoxicaţii şi complicaţii legate de procedurile utilizate

Foarte frecvent au apărut reacţii asociate administrării în perfuzie a medicamentului.

Este importantă raportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare.

Supradozaj

Nu există experienţă clinică în ceea ce privește supradozajul cu Zinplava. În studiile clinice, subiecților sănătoşi li s-au administrat până la 20 mg/kg, doză care a fost în general bine tolerată. În cazul unui supradozaj, pacienţii trebuie monitorizaţi cu atenție pentru semne sau simptome de reacţii adverse şi trebuie iniţiat tratament simptomatic adecvat.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Zinplava

Zinplava nu este un tratament pentru infecția cu C. difficile și nu are niciun efect asupra episodului infecțios curent. Medicamentul trebuie administrat în timpul ciclului de tratament antibacterian pentru infecția cu C. difficile.

Nu există date referitoare la eficacitatea Zinplava dacă este administrat după primele 10-14 zile de tratament antibacterian pentru ICD. Acest medicament nu trebuie administrat prin injectare intravenoasă rapidă sau în bolus.

Nu există experiență privind administrarea repetată de Zinplava la pacienți cu infecție cu C. difficile. În cadrul studiilor clinice, pacienților diagnosticați cu acest tip de infecție li s-a administrat doar o singură doză de Zinplava.

Nu s-au efectuat studii dedicate privind interacțiunile cu alte medicamente. De obicei, anticorpii monoclonali terapeutici nu au un potențial semnificativ de interacțiune medicamentoasă. Nu se anticipează interacțiuni medicamentoase mediate de bezlotoxumab, deoarece ținta
bezlotoxumab este o toxină exogenă.

Tratamentul antibacterian oral standard de îngrijire pentru eradicarea acestei infecții trebuie și poate fi administrat în același timp cu Zinplava.

Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță.

Sarcina și alăptarea

Datele provenite din utilizarea bezlotoxumab la femeile gravide sunt limitate. Studiile la animale nu au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere . Cu toate acestea, Zinplava nu trebuie utilizat în timpul sarcinii cu excepţia cazului în care starea clinică a femeii impune tratamentul cu bezlotoxumab.

Nu se cunoaşte dacă bezlotoxumab se excretă în laptele uman. Deoarece este posibil ca anticorpii monoclonali să se excrete în laptele uman, trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a nu administra Zinplava, având în vedere importanța tratamentului cu acest medicament pentru mamă.

5. Doze și mod de administrare Zinplava

Zinplava trebuie administrat în timpul ciclului de tratament antibacterian pentru infecția cu C. difficile. Acest medicament trebuie administrat sub forma unei perfuzii intravenoase în doză unică de 10 mg/kg.

Experiența privind administrarea Zinplava la pacienți este limitată la un singur episod al infecției cu C. difficile și o singură administrare

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu vârsta ≥ 65 ani.

Insuficienţă renală

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală.

Insuficienţă hepatică

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică.

Copii și adolescenți

Siguranța și eficacitatea Zinplava la pacienţi cu vârsta sub 18 ani nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare

Soluţia perfuzabilă diluată se administrează intravenos pe durata a 60 minute, utilizând un filtru steril, apirogen, cu afinitate redusă pentru proteine şi pori cu dimensiuni de 0,2 microni până la 5 microni, încorporat sau aplicat liniei intravenoase. Zinplava nu trebuie administrat prin injectare intravenoasă rapidă sau în bolus.

Soluţia diluată poate fi perfuzată prin intermediul unei linii centrale sau a unui cateter periferic.

Zinplava nu trebuie administrat concomitent cu alte medicamente prin aceeaşi linie de perfuzie.

6. Alte informații Zinplava

Bezlotoxumab nu are nicio influență sau are influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Pregătirea soluţiei diluate
  • Soluţia diluată se pregăteşte imediat după scoaterea flaconului/flacoanelor de la frigider sau flaconul/flacoanele pot fi păstrate la temperatura camerei protejate de lumină timp de până la maxim 24 ore înainte de pregătirea soluţiei diluate.
  • Conţinutul flaconului trebuie inspectat vizual pentru depistarea modificărilor de culoare şi a prezenței particulelor înainte de diluare. Zinplava este un lichid limpede până la moderat opalescent, incolor până la galben deschis. Dacă soluţia prezintă modificări de culoare sau conține particule vizibile, flaconul nu trebuie utilizat.
  • Flaconul nu trebuie agitat.
  • Se extrage volumul necesar din flacon/flacoane în funcţie de greutatea corporală a pacientului (exprimată în kg) şi se transferă într-o pungă pentru administrare intravenoasă care conţine fie clorură de sodiu 0,9% pentru preparate injectabile, fie soluţie dextroză 5% pentru preparate injectabile, pentru a pregăti o soluţie diluată cu o concentraţie finală care variază între 1 şi 10 mg/ml. Se omogenizează soluţia diluată prin răsucire ușoară.
  • Flaconul/flacoanele şi conţinutul neutilizat se aruncă.
  • Dacă soluţia diluată este păstrată la frigider, punga pentru administrare intravenoasă trebuie lăsată să ajungă la temperatura camerei înainte de utilizare.
  • Soluţia diluată nu trebuie congelată.

În absența studiilor de compatibilitate, acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente cu excepţia antibioticelor utilizate pentru tratamentul infecției cu C. difficile.

Flaconul sigilat are o perioadă de valabilitate de 18 luni.
Pentru soluţia perfuzabilă stabilitatea chimică şi fizică în timpul utilizării a fost demonstrată pentru un interval de 24 ore la temperaturi între 2°C – 8°C sau de 16 ore la temperatura camerei (25°C sau mai puţin). Aceste intervale de timp includ păstrarea soluţiei perfuzabile în punga pentru administrare intravenoasă pe durata perfuziei. Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, perioada de timp şi condiţiile de păstrare înainte de utilizare sunt responsabilitatea utilizatorului şi nu trebuie să depăşească un interval total de 24 ore la temperaturi între 2°C – 8°C sau 16 ore la temperatura camerei (25°C sau mai puţin).

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela. A se păstra flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!