Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Zifex duo 500mg/200 mg – Prospect Medicament

NewsMed
NewsMed

04 May 2020

eye-glyph Vizualizări: 1924

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Zifex duo

Zifex duo 500 mg/200 mg se comercializează sub formă de ovule. Un ovul de Zifex duo conţine ca substanțe active metronidazol 500 mg şi clotrimazol 200 mg. Atât metronidazolul cât și clotrimazolul fac parte din clasa derivaților de imidazol. Ca excipienți, Zifex duo conține:

  • Gliceride de semisinteză

2. Indicații și contraindicații Zifex duo

Zifex duo este un medicament indicat în tratamentul infecţiilor vaginale ( vaginita) cu floră mixtă determinate de Trichomonas vaginalis, fungi (în special Candida), germeni sensibili Gram negativ şi Gram pozitiv.

Produsul nu este recomandat a fi administrat la persoane cunoscute cu hipersensibilitate la metronidazol, clotrimazol, alţi derivaţi de imidazol sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Zifex duo

În urma studiilor clinice și farmacologice, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse. Fiecare substanță activă poate determina diverse reacții adverse.

  1. Reacţii adverse legate de metronidazol
Tulburări hematologice şi limfatice

Sunt foarte rare. Pot apărea: leucopenie, agranulocitoză, neutropenie, trombocitopenie, pancitopenie.

Tulburări ale sistemului imunitar

Nu sunt foarte întâlnite. Putem menționa: şoc anafilactic, angioedem (edem Quincke), urticarie.

Tulburări psihice

Au o frecvență de apariție necunoscută. Pot fi întâlnite: tulburări psihotice, incluzând confuzii, halucinaţii,dispoziţie depresivă.

Tulburări ale sistemului nervos

Dintre acestea putem enumera:

  • encefalopatie (de exemplu confuzie, febră, cefalee, halucinaţii, paralizie, fotofobie, tulburări ale câmpului vizual şi ale mişcărilor oculare, redoare de ceafă)
  • sindrom cerebelos subacut (de exemplu ataxie, disartrie, tulburări de mers, nistagmus şi tremor), care se pot remite la întreruperea tratamentului
  • în timpul tratamentului cu doze mari sau de lungă durată au fost raportate neuropatie senzitivă periferică (parestezii, furnicături) sau crize epileptice tranzitorii. În majoritatea cazurilor, neuropatia a dispărut la întreruperea tratamentului sau la scăderea dozelor
  • cefalee
  • convulsii
  • ameţeli.

Tulburări oculare

Au fost raportate tulburări vizuale tranzitorii, cum sunt diplopie, miopie.

Tulburări gastro-intestinale

Sunt rare, însă au fost întâlnite:

  • pancreatită, reversibilă la întreruperea tratamentului
  • dureri epigastrice
  • greaţă
  • vărsături
  • diaree
  • glosită
  • xerostomie
  • stomatită
  • senzaţie de gust metalic
  • anorexie
Tulburări hepatobiliare

Sunt foarte rare: modificări ale testelor funcţionale hepatice, hepatită colestatică şi icter, reversibile la întreruperea administrării.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Rare: urticarie, înroşirea feţei, prurit, angioedem.

Foarte rare: şoc anafilactic, erupţii pustuloase.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Au frecvență necunoscută de apariție: urină de culoare brun-roşiatică, determinată de prezenţa pigmenţilor hidrosolubili proveniţi din metabolizarea metronidazolului.

  1. 2. Reacţii adverse legate de clotrimazol
Tulburări ale sistemului imunitar

Apar foarte rar hipotensiune arterială, sincopă, dispnee, prurit cutanat, erupţii cutanate tranzitorii.

Tulburări gastro-intestinale

Sunt rare: dureri gastro-intestinale.

Tulburări ale aparatului genital şi ale sânului

Mai puțin frecvente: exfoliere genitală, prurit, edem, discomfort, arsuri, iritaţie, dureri pelvine.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Din această categorie putem menționa următoarele reacții adverse: iritaţie locală, uscăciunea mucoasei vaginale, senzaţia de arsură locală, febră.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Deoarece absorbţia sistemică după administrarea intravaginală a acestui medicament este foarte mică, este puţin probabil să apară supradozaj. În caz de ingestie accidentală, simptomele determinate de supradozaj constau în vărsături, ataxie şi dezorientare uşoară. Nu există antidot specific. În caz de supradozaj masiv, tratamentul este simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale. Au fost raporate cazuri de ingestie (accidentală sau în scop suicidar) a unor doze unice de până la 12 g de metronidazol.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Zifex duo

După administrare intravaginală, absorbţia sistemică a celor două substanţe active din compoziţia comprimatelor vaginale este mică. Totuşi, apariţia reacţiilor adverse sistemice nu poate fi complet exclusă. Dacă apar aceste reacţii, tratamentul cu acest medicament trebuie întrerupt.

În cazul tratamentului prelungit pot apărea parestezii, ataxie, vertij, confuzie, crize convulsive. Dacă apar aceste reacţii, tratamentul cu acest medicament trebuie întrerupt.

Datorită conţinutului în metronidazol, Zifex duo trebuie utilizat cu precauţie la paciente cu afecţiuni neurologice centrale şi periferice, encefalopatie hepatică, antecedente de discrazii sanguine. Se recomandă efectuarea periodică a hemoleucogramei, în special controlul formulei leucocitare. Dacă apare leucopenie, continuarea tratamentului se va decide în funcţie de gravitatea infecţiei, după evaluarea raportului beneficiu/risc.

Deoarece pot să apară reacţii de tip disulfiram, pacientele trebuie avertizate să nu consume alcool etilic sau medicamente care conţin alcool etilic în timpul tratamentului şi timp de 48 de ore după întreruperea tratamentului cu Zifex duo.

Tratamentul cu medicamente care conţin metronidazol poate determina coloraţia mai închisă a urinii.

Deoarece infecţia cu Trichomonas vaginalis este frecvent asociată cu infecţia cu gonococ, se recomandă evaluarea infecţiei cu gonococ şi administrarea terapiei adecvate.

Interacțiuni

Administrarea în asociere cu tacrolimus oral poate duce la creşterea nivelurilor serice ale tacrolimus. Pacienţii trebuie strict monitorizaţi pentru apariţia simptomelor de supradozaj cu tacrolimus, dacă este necesar, prin determinarea concentraţiilor plasmatice respective.

Administrarea în asociere cu anticoagulante orale (de tipul warfarinei) determină creşterea efectului şi, consecutiv, a riscului de apariţie a
hemoragiilor prin scăderea metabolizării hepatice a anticoagulantelor. Se recomandă măsurarea mai frecventă a timpului de protrombină şi a INR, cu ajustarea dozei de anticoagulant în timpul tratamentului cu metronidazol şi pe parcursul următoarelor 8 zile după întreruperea administrării acestuia. Nu există interacţiuni în cazul heparinei.

Concentraţia plasmatică a litiului poate fi crescută de metronidazol. În timpul administrării de metronidazol, se recomandă monitorizarea concentraţiilor plasmatice ale litiului, creatininei şi electroliţilor, în cazul pacienţilor trataţi concomitent cu litiu.

În cazul asocierii cu ciclosporină există un risc de creştere a concentraţiei plasmatice a ciclosporinei. Se recomandă monitorizarea creatininemiei şi a concentraţiilor plasmatice ale ciclosporinei la pacienţii la care se administrează concomitent metronidazol şi ciclosporină.

Eficacitatea metronidazolului scade în cazul asocierii cu barbiturice sau fenitoină. Fenobarbitalul creşte rata de metabolizare a metronidazolului. Ca urmare, timpul de înjumătăţire scade la aproximativ 3 ore.

Sarcina și alăptarea

Zifex duo se va administra cu prudenţă în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru de sarcină.

Deoarece metronidazolul se excretă în laptele uman se va evita administrarea la femeile care alaptează sau se va întrerupe alăptarea.

5. Doze și mod de administrare Zifex duo

Doza recomandată este de un ovul Zifex duo, o dată pe zi.

Mod de administrare

Medicamentul este indicat pacientelor adulte. Medicamentul se introduce profund intravaginal, de preferat seara.

Se recomandă concomitent tratament medicamentos specific şi partenerului, chiar dacă acesta este asimptomatic sau prezintă cultură negativă pentru Trichomonas vaginalis. Zifex duo nu se administrează în timpul ciclului menstrual; se recomandă finalizarea tratamentului
înaintea începerii perioadei menstruale.

Durata tratamentului: 7-10 zile.

În timpul administrării de Zifex duo se recomandă evitarea contactului sexual, deoarece infecţia s-ar putea transmite partenerului, iar eficacitatea şi siguranţa utilizării produselor contraceptive din latex (cum sunt prezervative, diafragme) poate fi redusă.

6. Alte informații Zifex duo

Medicamentul nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. După administrarea intravaginală, absorbţia sistemică a celor două substanţe active din compoziţia medicamentului este mică. Totuşi, dacă apar parestezii, ataxie, vertij, confuzie, crize convulsive nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Perioada de valabilitate este de 3 ani.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!