Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Zerbaxa 1 g/0,5 g se comercializează sub formă de pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă. Fiecare flacon de Zerbaxa conţine ca substanțe active sulfat de ceftolozan echivalent cu ceftolozan 1 g şi tazobactam sodic echivalent cu tazobactam 0,5 g. Ceftolozanul face parte din clasa cefalosporinelor, pe când tazobactamul face parte din clasa carbapenemelor, ambele substanțe fiind antibiotice. Ca excipienți, Zerbaxa conține:
Zerbaxa este indicat pentru tratamentul următoarelor infecţii la adulţi:
Acest medicament nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:
În urma studiilor clinice și farmacologice s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Pot apărea: candidoză vulvo-vaginală, colită cu Clostridium difficile.
Au fost raportare: trombocitoză și anemie.
Cea mai frecventă reacțe adversă menționată este hipokaliemia.
Sunt frecvent raportate: insomnie, anxietate.
Din această categorie putem întâlni: cefalee, amețeli.
Poate apărea fibrilație atrială.
Din această categorie putem menționa: hipotensiune arterială, flebită.
Sunt frecvente următoarele reacții adverse: greață, diaree, constipație, vărsături, dureri abdominale.
Cel mai frecvent au fost raportate erupții cutanate tranzitorii.
Poate apărea pirexie.
Sunt frecvent raportate: creșterea valorilor alanin aminotransferazei, creșterea valorilor aspartat aminotransferazei, pozitivarea testului Coombs.
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.
Nu există experiență privind supradozajul cu Zerbaxa. În studiile clinice, cea mai mare doză unică de ceftolozan/tazobactam administrată voluntarilor sănătoși a fost de 3 g/1,5 g. În cazul unui supradozaj, administrarea Zerbaxa trebuie întreruptă şi trebuie administrat tratament
general de susţinere. Zerbaxa poate fi eliminat prin hemodializă. Aproximativ 66 % din ceftolozan, 56 % din tazobactam şi 51 % din metabolitul M1 al tazobactamului au fost eliminate prin dializă.
Reacţiile de hipersensibilitate (anafilactice) grave şi ocazional letale sunt posibile. Dacă în timpul tratamentului cu ceftolozan/tazobactam apare o reacție alergică severă, administrarea medicamentului trebuie oprită și trebuie luate măsuri corespunzătoare.
Pacienţii cu antecedente de hipersensibilitate la cefalosporine, peniciline sau alte medicamente antibacteriene beta-lactamice pot prezenta, de asemenea, hipersensibilitate la ceftolozan/tazobactam.
Asocierea ceftolozan/tazobactam este contraindicată la pacienţii cu antecedente de hipersensibilitate la ceftolozan, tazobactam sau cefalosporine. Asocierea ceftolozan/tazobactam este de asemenea contraindicată la pacienții cu hipersensibilitate severă (de exemplu reacție anafilactică, reacție cutanată severă) la oricare alte tipuri de medicamente antibacteriene beta-lactamice (de exemplu peniciline sau carbapeneme).
Asocierea ceftolozan/tazobactam trebuie utilizată cu prudenţă la pacienţii cu antecedente de orice alte tipuri de reacţie de hipersensibilitate la peniciline sau la alte tipuri de medicamente antibacteriene beta-lactamice.
La pacienții tratați cu ceftolozan/tazobactam a fost observată o scădere a funcției renale.
Utilizarea asocierii ceftolozan/tazobactam poate favoriza dezvoltarea în exces a microorganismelor rezistente. Dacă în timpul sau după tratament apare suprainfecția, trebuie luate măsuri corespunzătoare.
Asocierea ceftolozan/tazobactam conține sodiu 10 mmoli (230 mg) per flacon. Conținutul flaconului reconstituit cu 10 ml clorură de sodiu 0,9% (ser fiziologic) pentru preparate injectabile conține sodiu 11,5 mmoli (265 mg). Acest lucru trebuie avut în vedere în timpul tratamentului pacienților care urmează o dietă cu restricție de sodiu.
Datele provenite din utilizarea asocierii ceftolozan/tazobactam la femeile gravide sunt inexistente. Tazobactamul traversează bariera feto-placentară. Nu se cunoaşte dacă ceftolozanul traversează bariera placentară. Zerbaxa trebuie utilizat în timpul sarcinii numai dacă beneficiul preconizat depăşeşte posibilele riscuri pentru femeia gravidă şi făt.
Nu se cunoaşte dacă ceftolozanul şi tazobactamul se excretă în laptele uman. Nu se poate exclude un risc pentru nou-născuți/sugari. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe/de a se abține de la tratamentul cu Zerbaxa având în vedere beneficiul alăptării pentru copil și beneficiul tratamentului pentru femeie.
Doza administrată intravenos de Zerbaxa pentru infecțiile intraabdominale complicate este de 1 g ceftolozan/ 0,5 g tazobactam la fiecare 8 ore, cu o durată a perfuziei de 1 oră, timp de 4-14 zile.
Doza administrată intravenos de Zerbaxa pentru infecțiile de tract urinar complicate sau pielonefritele acute este de 1 g ceftolozan/ 0,5 g tazobactam la fiecare 8 ore, cu o durată a perfuziei de 1 oră, timp de 7 zile.
Ţinând cont numai de vârstă, nu este necesară ajustarea dozei la vârstnici.
La pacienţii cu insuficienţă renală uşoară, nu este necesară ajustarea dozei.
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică.
Siguranţa şi eficacitatea administrării de ceftolozan și tazobactam la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani nu au fost încă stabilite. Nu sunt disponibile date.
Zerbaxa este destinat pentru administrare intravenoasă în perfuzie. Durata perfuziei este de 1 oră pentru 1 g/0,5 g de Zerbaxa.
Zerbaxa poate avea o influenţă minoră asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. După administrarea Zerbaxa pot să apară amețeli.
Perioada de valabilitate este de 30 luni.
După reconstituire, stabilitatea chimică şi fizică în timpul utilizării au fost demonstrate pentru 4 zile la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C. Medicamentul este fotosensibil și trebuie protejat de lumină atunci când nu este păstrat în ambalajul original.
Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie utilizat imediat după reconstituire. Dacă nu se utilizează imediat, perioadele de timp şi condiţiile de păstrare înainte de utilizare sunt responsabilitatea utilizatorului, cu excepția cazului în care reconstituirea/diluarea a avut loc în condiţii aseptice controlate şi validate și care în mod normal nu trebuie să fie mai mari de 24 ore la temperaturi de 2 până la 8ºC.
A se păstra la frigider (2°C – 8°C).
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.