Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Zepatier 50 mg/ 100 mg – PROSPECT

NewsMed
NewsMed

08 Apr 2020

eye-glyph Vizualizări: 975

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Zepatier

Zepatier 50 mg/100 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Zepatier conţine ca substanțe active elbasvir 50 mg și grazoprevir 100 mg. Ambele substanțe fac parte din clasa antiviralelor. Ca și excipienți, Zepatier conține:

  • Laurilsulfat de sodiu
  • Vitamina E – polietilenglicol succinat
  • Copovidonă
  • Hipromeloză
  • Celuloză microcristalină
  • Manitol
  • Lactoză monohidrat
  • Croscarmeloză sodică
  • Clorură de sodiu
  • Dioxid de siliciu coloidal anhidru
  • Stearat de magneziu

2. Indicații și contraindicații Zepatier

Zepatier este un medicament indicat în tratamentul hepatitei C cronice la adulţi.

Medicamentul nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior
  • Pacienţi cu insuficienţă hepatică moderată sau severă (Clasa B sau C conform clasificării Child-Pugh)
  • Administrare concomitentă cu următoarele medicamente: rifampicină, atazanavir, darunavir, lopinavir, saquinavir, tipranavir, cobicistat sau ciclosporină
  • Administrare concomitentă cu: efavirenz, fenitoină, carbamazepină, bosentan, etravirină, modafinil sau sunătoare

3. Reacții adverse și supradozajul cu Zepatier

În urma studiilor clinice și farmacologice, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Cel mai frecvent a fost raportată scăderea apetitului.

Tulburări psihice

Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: insomnie, anxietate, depresie.

Tulburări ale sistemului nervos

Foarte frecvent a fost menționată cefaleea. Însă frecvent au fost raportate și amețeli.

Tulburări gastro-intestinale

Frecvente: greaţă, diaree, constipaţie, durere la nivelul etajului abdominal superior, durerevabdominală, xerostomie, vărsături.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Din această categorie au fost des menționate: prurit, alopecie.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Au apărut frecvent: artralgie, mialgie.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Dintre acestea cele mai întâlnite sunt: fatigabilitate, astenie, iritabilitate.

Este importantă raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Există experienţă limitată privind supradozajul cu Zepatier la om. Cea mai mare doză de elbasvir a fost de 200 mg o dată pe zi timp de 10 zile și o doză unică de 800 mg. Cea mai mare doză de grazoprevir a fost de 1000 mg o dată pe zi timp de 10 zile și o doză unică de 1600 mg. În aceste studii la voluntari sănătoși, reacțiile adverse au fost similare ca frecvență și severitate cu cele raportate în grupurile placebo. În caz de supradozaj, se recomandă ca pacientul să fie monitorizat pentru orice semne sau simptome de reacţii adverse şi instituit tratament simptomatic corespunzător.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Zepatier

Eficacitatea Zepatier nu a fost demonstrată în tratamentul infecției cu virusul hepatitic C genotipurile 2, 3, 5 și 6. Nu este recomandată administrarea Zepatier la pacienţii infectați cu aceste genotipuri.

În timpul sau după tratamentul cu medicamente antivirale cu acțiune directă au fost raportate cazuri de reactivare a virusului hepatitic B, unele dintre acestea fiind letale. Screening-ul pentru virusul hepatitic B trebuie să fie efectuat la toți pacienții înainte de începerea tratamentului. Pacienții cu infecție concomitentă cu virusul hepatitic C/ virusul hepatitic B prezintă riscul de reactivare a virusului hepatitic B și, în consecinţă, trebuie monitorizaţi și tratați conform ghidurilor clinice curente.

Zepatier conţine lactoză monohidrat. Pacienţii cu probleme ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau malabsorbție la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Zepatier conţine sodiu 3,04 mmoli (sau 69,85 mg) pe doză. Acest lucru trebuie luat în considerare de către pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Este recomandată o monitorizare atentă a valorilor raportului internaţional normalizat (INR) din cauza faptului că pot să apară modificări ale funcției hepatice în cursul tratamentului cu Zepatier.

Sarcina și alăptarea

Nu există studii adecvate şi bine controlate efectuate cu Zepatier la femeile gravide. Studiile la animale nu au evidenţiat efecte dăunătoare referitoare la toxicitatea asupra funcţiei de reproducere. Deoarece studiile la animale privind funcția de reproducere nu sunt întotdeauna predictive în ceea ce privește răspunsul la om, Zepatier trebuie utilizat doar dacă beneficiul potenţial justifică riscul potenţial pentru făt.

Nu se cunoaşte dacă elbasvir sau grazoprevir şi metaboliţii acestora se excretă în laptele uman. Datele de farmacocinetică disponibile la animale au evidenţiat excreţia elbasvir şi grazoprevir în lapte. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe/de a se abține de la tratamentul cu Zepatier având în vedere beneficiul alăptării pentru copil și beneficiul tratamentului pentru femeie.

Nu sunt disponibile date la om privind efectul elbasvir și grazoprevir asupra fertilității. Studiile la animale nu au evidenţiat efecte dăunătoare ale elbasvir sau grazoprevir asupra fertilității, la niveluri de expunere la elbasvir și grazoprevir mai mari decât expunerea obţinută la om în urma utilizării dozei recomandate clinic.

5. Doze și mod de administrare Zepatier

Tratamentul cu Zepatier trebuie iniţiat şi monitorizat de către un medic cu experienţă în abordarea terapeutică a pacienților cu hepatită C cronică. Doza recomandată este de un comprimat administrat o dată pe zi.

Pacienții trebuie instruiți că în situația în care apar vărsături în decurs de 4 ore de la administrare, un comprimat suplimentar poate fi utilizat cu cel puțin 8 ore înainte de administrarea dozei următoare. Dacă vărsăturile apar la mai mult de 4 ore de la administrare, nu este nevoie de doză suplimentară.

În cazul în care a fost omisă o doză de Zepatier și nu au trecut mai mult de 16 ore de la momentul la care Zepatier se administrează în mod obișnuit, pacientul trebuie instruit să ia Zepatier cât mai repede posibil, urmând ca doza următoare de Zepatier să fie administrată la momentul obişnuit. Dacă au trecut mai mult de 16 ore de la momentul la care se administrează de obicei medicamentul, pacientul trebuie instruit că doza omisă NU trebuie administrată şi trebuie să ia doza următoare conform schemei de tratament obișnuite. Pacienţii trebuie instruiți să nu utilizeze o doză dublă.

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii vârstnici.

Insuficienţă renală şi boală renală în stadiu terminal

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară, moderată sau severă (incluzând pacienţii aflați în hemodializă sau dializă peritoneală).

Insuficienţă hepatică

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară (Clasa A conform clasificării Child-Pugh). Zepatier este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată sau severă (Clasa B sau C conform clasificării Child-Pugh). Siguranţa şi eficacitatea nu au fost stabilite la persoanele care au primit un transplant hepatic.

Copii şi adolescenţi

Siguranţa şi eficacitatea acestui medicament la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare

Pentru administrare orală.
Comprimatele filmate trebuie înghițite întregi și pot fi administrate cu sau fără alimente.

6. Alte informații Zepatier

Nu este de așteptat ca Zepatier (administrat în monoterapie sau în asociere cu ribavirină) să aibă un efect asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Pacienţii trebuie să fie informaţi că s-a observat apariţia fatigabilității în timpul tratamentului cu acest medicament.

Perioada de valabilitate este de 2 ani.

Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale de păstrare. A se păstra în ambalajul original până la utilizare pentru a fi protejat de umiditate.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!