Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Xalkori 200 mg se comercializează sub formă de capsule. Fiecare capsulă conţine ca substanță activă crizotinib 200 mg. Crizotinib este un inhibitor selectiv, cu moleculă mică, al receptorului tirozin kinazic ALK şi al variantelor oncogene ale acesteia (de exemplu fuziune ALK sau mutaţii ale ALK), făcând parte din clasa medicamentelor antineoplazice. Ca excipienți, Xalkori conține:
Xalkori este indicat pentru tratamentul de primă intenţie al adulţilor cu neoplasm bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici avansat, pozitiv pentru kinaza limfomului anaplazic (ALK pozitiv). De asemenea, se poate utiliza pentru tratamentul adulţilor cu neoplasm bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici avansat, tratat anterior, pozitiv pentru kinaza limfomului anaplazic (ALK pozitiv).
Totodată Xalkori este indicat pentru tratamentul adulţilor cu neoplasm bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici avansat, pozitiv pentru ROS1.
Acest medicament nu este recomandat a fi utilizat de către persoanele cunoscute cu hipersensiblitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați anterior.
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Au fost întâlnite: neutropenie(22%), anemie(15%), leucopenie(15%).
Au fost raportate: scădere a apetitului alimentar (30%), hipofosfatemie (6%).
Au fost întâlnite următoarele reacții adverse: neuropatie(25%), disgeuzie (21%).
Dintre acestea, putem menționa:
A fost raportată apariția bolii pulmonare interstițiale.
Din această categorie, putem exemplifica următoarele reacții adverse:
Au fost întâlnite:
13% dintre pacienți au raportat apariția unor erupții cutanate tranzitorii.
Pot apărea:
Pot fi întâlnite:
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.
Tratamentul supradozajului cu medicamentul constă în măsuri generale de susţinere. Nu există antidot pentru Xalkori.
S-au raportat cazuri de hepatotoxicitate indusă de medicament (inclusiv cazuri care au dus la deces) la pacienţii trataţi cu crizotinib în cadrul studiilor clinice. Crizotinib nu trebuie utilizat la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă. Testele funcţiei hepatice, inclusiv determinarea ALT, AST şi a bilirubinei totale trebuie monitorizate o dată pe săptămână în timpul primelor 2 luni de tratament, apoi o dată pe lună.
Boala interstiţială pulmonară/pneumonita severă, care pune viaţa în pericol sau letală pot apărea la pacienţii trataţi cu crizotinib. Pacienţii cu simptome pulmonare care manifestă semne de boală pulmonară interstițială/pneumonită trebuie monitorizaţi. În cazul în care se suspectează boală pulmonară interstițială/pneumonita, tratamentul cu crizotinib trebuie întrerupt temporar. Diagnosticul diferenţial în cazul pacienţilor cu afecţiuni similare bolii pulmonare interstițiale cum sunt pneumonita, pneumonita post iradiere, pneumonita de hipersensibilizare, pneumonita interstiţială, fibroza pulmonară, sindromul de detresă respiratorie acută, alveolita, infiltratul pulmonar, pneumonia, edemul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, revărsatul pleural, pneumonia de aspiraţie, bronşita, bronşiolita obliterativă şi bronşiectaziile trebuie efectuat şi cu boală pulmonară interstițială/pneumonita indusă medicamentos. Trebuie excluse alte potenţiale cauze ale bolii pulmonare interstițiale/pneumonitei, iar administrarea crizotinib trebuie întreruptă permanent la pacienţii diagnosticaţi cu boală pulmonară interstițială/pneumonită indusă de tratament.
În studiile clinice efectuate la pacienţi aflaţi în tratament cu crizotinib s-a observat prelungirea intervalului QTc, care poate duce la un risc crescut de tahiaritmie ventriculară (de exemplu, torsada vârfurilor) sau moarte subită. Înainte de începerea tratamentului cu crizotinib trebuie luate în considerare beneficiile şi potenţialele riscuri la pacienţii cu bradicardie preexistentă, cu antecedente de sau predispoziţie pentru prelungirea intervalului QTc, cărora li se administrează concomitent antiaritmice sau alte medicamente cunoscute că determină prelungirea intervalului QT şi la pacienţii cu afecţiune cardiacă pre-existentă şi/sau tulburări electrolitice.
Bradicardia, indiferent de cauză, a fost raportată în studiile clinice la 13% dintre pacienţii trataţi cu crizotinib. Pacienţii aflaţi în tratament cu crizotinib pot dezvolta o bradicardie simptomatică (de exemplu, sincopă, ameţeli, hipotensiune arterială). Este posibil ca efectul complet al crizotinibului asupra reducerii frecvenţei cardiace să nu apară decât după câteva săptămâni de la începutul tratamentului. Evitaţi cât mai mult posibil utilizarea crizotinibului în asociere cu alte medicamente cu efect bradicardic (de exemplu, beta-blocante, blocante non-dihidropiridinice ale canalelor de calciu cum sunt verapamil şi diltiazem, clonidină, digoxin), datorită riscului crescut de apariţie a bradicardiei simptomatice. Monitorizaţi în mod regulat frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială. Nu este necesară modificarea dozei în cazul existenţei unei bradicardii asimptomatice.
În studiile clinice cu crizotinib au fost raportate evenimente de perforaţii gastro-intestinale. S-au raportat cazuri letale de perforaţie gastro-intestinală în timpul utilizării după punerea pe piaţă a crizotinib. Crizotinib trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu risc de perforaţie gastro-intestinală (de exemplu, antecedente de diverticulită, metastaze la nivelul tractului gastro-intestinal, administrarea
concomitentă de medicamente cu risc recunoscut de perforaţie gastro-intestinală). Tratamentul cu crizotinib trebuie întrerupt la pacienţii care dezvoltă perforaţii gastro-intestinale. Pacienţii trebuie informaţi cu privire la primele semne ale perforaţiilor gastro-intestinale şi sfătuiţi să se adreseze rapid un medic în cazul apariţiei acestora.
În cazul în care pacienţii au insuficienţă renală severă care nu necesită dializă peritoneală sau hemodializă, doza de crizotinib trebuie ajustată.
Xalkori poate produce efecte dăunătoare asupra fătului în cazul administrării la femeia gravidă. Nu există date pentru femeile gravide care utilizează crizotinib. Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care starea clinică a mamei necesită tratament. Femeia gravidă sau pacientele care râmân gravide în timpul administrării crizotinib, sau pacienţii bărbaţi trataţi, ca parteneri ai femeilor gravide, trebuie înştiinţaţi cu privire la riscul potenţial asupra fătului.
Nu se cunoaşte dacă crizotinib şi metaboliţii acestuia sunt excretaţi în laptele uman. Din cauza efectelor potenţial dăunătoare asupra sugarului, mamele trebuie sfătuite să evite alăptarea în timpul tratamentului cu Xalkori.
Tratamentul cu Xalkori trebuie iniţiat şi supravegheat de un medic cu experienţă în utilizarea medicamentelor antineoplazice.
Schema de doze recomandată pentru Xalkori este de 250 mg de două ori pe zi (500 mg pe zi), administrate în mod continuu. În cazul în care o doză este omisă, aceasta trebuie administrată imediat ce pacientul îşi aminteşte, dacă intervalul rămas până la administrarea următoarei doze este de minimum 6 ore; în caz contrar, pacientul nu trebuie să utilizeze doza omisă. Pacienţii nu trebuie să utilizeze 2 doze în acelaşi timp pentru a compensa doza omisă.
Nu este necesară o ajustare a dozei.
Siguranţa şi eficacitatea crizotinib la pacienţii copii şi adolescenţi nu au fost stabilite. Nu sunt date disponibile.
Capsulele trebuie înghiţite întregi, de preferinţă cu apă şi nu trebuie sfărâmate, dizolvate sau deschise. Ele pot fi luate împreună cu sau fără alimente. Grapefruit sau sucul de grapefruit trebuie evitat, deoarece pot creşte concentraţia plasmatică de crizotinib; sunătoarea trebuie evitată, deoarece poate scădea concentraţia plasmatică de crizotinib.
Trebuie manifestată precauţie la conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor, deoarece pacienţii pot prezenta bradicardie simptomatică (de exemplu, sincopă, ameţeli, hipotensiune arterială), tulburări de vedere sau fatigabilitate în timpul tratamentului cu Xalkori.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Perioada de valabilitate este de 3 ani.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.