Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Vitamina B6 este cunoscută și sub numele de piridoxină, în trecut fiind denumită piridoxol. Vitamina B6 a fost încadrată în grupul de vitamine B în anul 1938 și prima formă sintetică a sa a fost produsă în 1939. Vitamina B6 ca și celelalte vitamine din complexul B și vitamina C este o vitamină hidrosolubilă.
Vitamina B6 este un micronutrient ce permite organismului să folosească și să înmagazineze energia rezultată din metabolismul proteinelor și al carbohidraților. Vitamina B6 este esențială pentru hemoglobina din sânge. Piridoxina este implicată și în reglarea funcției mentale și a dispoziției, precum și în metabolismul homocisteinei (este dovedit faptul că niveluri crescute de homocisteină reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare).
Vitamina B6 se absoarbe la nivelul intestinului subțire, de obicei, sub forma de piridoxal care este apoi convertită la piridoxamină. Excesul de vitamina B6 se elimină prin urină. 80% din piridoxină se găsește în mușchi, iar restul în leucocite (globule albe), ficat și țesut nervos.
Piridoxina are numeroase utilități:
Deficitul de vitamină B6 este destul de rar întâlnit, având în vedere gama largă de alimente în care se găsește.
Există, totuși, anumite grupuri populaționale susceptibile pentru deficitul de vitamină B6:
– Sugarii alimentați artificial cu lapte timp îndelungat
– Vârstnicii
– Consumatorii de alcool etilic
– Bolnavii cronici (prin sindrom de malabsorbție sau prin medicația pe care o au cu rol antagonist față de vitamina B6)
În caz de hipovitaminoză pot să apară următoarele semne și simptome:
Simptome de toxicitate au fost întâlnite la persoane care au luat cantități foarte mari de suplimente de vitamină B6. Aportul zilnic de circa 1000 mg piridoxină sau mai mult este adesea asociat cu o neuropatie reversibilă care se caracterizează prin:
– Slăbiciune și durere, amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților (mâini, picioare)
În urma studiilor s-a ajuns la concluzia că doza limită care nu trebuie depășită pe zi de vitamină B6 este de 100 mg.
Vitamina B6 se găsește în următoarele alimente:
– Carne (de porc, de pasăre) și în măruntaie (organe)
– Pește
– Lapte, brânzeturi
– Produse fortificate (făina și aluatul de pâine)
– Drojdia de bere
– Orez
– Ouă (gălbenușul)
– Cereale (ovăz)
– Legume ce conțin amidon, precum cartofii
– Alune, boabe de soia, nuci
– Fructe proaspete, cu excepția citricelor
Este important de știut că aportul de vitamină B6 din alte surse decât carnea este foarte mic (fiindcă vitamina este legată de proteine, rezultând un transport ineficient către locul ei de acțiune). Din această cauză, sunt de preferat sursele animale de piridoxină.
– Pentru adultul sănătos: circa 2 mg/zi (0,02 mg vitamina B6 pentru fiecare gram de proteine consumat)
o Bărbați: 2 mg/zi
o Femei: 1,6 mg/zi
– Pentru femeile însărcinate sau care alăptează: se suplimentează rația în medie cu 0,5 mg/zi
– Pentru copii:
o 0-6 luni: 0,1 mg/zi
o 7 luni-1 an: 0,3 mg/zi
o 1-3 ani: 0,5 mg/zi
o 4-8 ani: 0,6 mg/zi
o 9-13 ani: 1 mg/zi
o Băieți între 14- 18 ani: 1,3 mg/zi
o Fete între 14- 18 ani: 1,2 mg/zi
La fel ca pentru orice medicament sau supliment alimentar trebuie să vă consultați cu medicul specialist înainte de a da suplimente cu vitamina B6 la copii.
Este interesant faptul că necesarul de vitamină B6 crește odată cu creșterea consumului de proteine.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.