Distribuie Articolul

Vitamina C este cunoscută şi sub denumirea de acid ascorbic. Este o vitamină hidrosolubilă ce nu poate fi sintetizată de organism singur. Vitamina C este indispensabilă organismului uman şi se întâlneşte în special în fructele citrice.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele reprezintă substanţe organice naturale, necesare organismului în mod fiziologic. Dozele de vitamine pe care corpul uman trebuie să le deţină constant nu sunt în cantităţi mari, dar organismul nostru nu este capabil să le sintetizeze pe măsura nevoilor, aşadar trebuie să le procurăm din mediul extern.

Termenul de vitamina provine din 1912 când un chimist polonez pe nume Cazimir Funk a denumit astfel o substanţă cristalină izolată din tarâte de orez, folosită pentru a vindeca polinevrita porumbeilor. Prin simpla să moleculă o vitamină nu poate elibera energie dar prezenţa unei vitamine este indispensabilă desfăşurării unor procese metabolice generatoare de energie. Rolurile generale ale vitaminelor a fost demonstrat în:

  •          Asigurarea funcţionalităţii la parametrii optimi ai sistemului nervos central;
  •          Funcţia de catalizatori în diferite procese enzimatice sau metabolice;
  •          Prevenţia unor boli;
  •          Menţinerea performanţei sistemului hematopoietic;

Vitaminele au fost clasificate în funcţie de solubilitatea lor în lipide sau apă. De aici fiecărei fiecărei grupe şi fiecărei vitamine le corespund anumite particularităţi.

Clasificarea după K.Petrovski şi V.Vanhanen:

  1. vitamine hidrosolubile:
    • Vitamina H (biotina);
    • Vitamina C (acidul ascorbic);
    • Vitamina P (citrina);
    • Vitamina PP (niacina);
    • Complexul de vitamine B (B1,B2,B3,B6,B12,Bc).
  2. vitamine liposolubile:
    • Vitamina A (Retinolul);
    • Provitamina A (Carotenul);
    • Vitamina D (Calciferolul);
    • Vitamina E (tocoferolul);
    • Vitamine K (filochinonul).

În cadrul acestei clasificări au fost incluse şi substanţele cu efecte vitaminice, în care includem:

  •          Acidul paraaminobenzoic sau vitamina H1;
  •          Acidul pangamic sau vitamina B15;
  •          Acidul folic sau vitamina B9;
  •          Inozitolul sau vitamina B8 ;
  •          Carnitina sau vitamina Bt;

În mod normal dacă avem o dietă echilibrată care asigură un raport bine balansat de glucide, lipide şi proteine ar trebui să ne asigure necesarul celor mai importante vitamine.

Ce este Vitamina C ?

Se consideră că vitamina C, sau acidul ascorbic este una dintre cele mai importante vitamine deoarece îndeplineşte foarte multe funcţii necesare organismului.

Alimente ce conţin vitamina C:

Vitamina C poate fi procurată din foarte multe alimente, deci nu trebuie să ne îngrijorăm asupra alimentaţiei  atunci când ne gândim că avem un nivel scăzut al acestei substanţe în corp. Cel mai abundent ea se găseşte în fructe şi legume:

·         Fructe: Prune, Vişine, Rodie, Pere, Citrice, Struguri, Mere, Fragi, Coacăze;

·         Legume: Pătrunjel, Mărar, Cartofi, Morcovi, Sfecla, Varză.

Dozele necesare de vitamina C

Doza zilnică din această vitamină nu reprezintă o valoare fixă, ea este influenţată de sex, vârsta şi chiar şi de sarcină. Bărbaţii ar trebui să îşi asigure un aport de circa 90 mg de vitamina pe zi,  iar femeile în jur de 70 de mg. Femeia însărcinată, prin natura stării sale fiziologice trebuie să crească aportul până la 85 de mg pe zi, iar femeile care alăptează până la 120-130 mg pe zi.

Doza de vitamina C diferă în rândul copiilor deoarece aceştia au nevoie de un aport diferit în funcţie de vârstă:

  • 0-12 luni-  Doza de vitamina C este asigurată din laptele matern;
  • 1-3 ani – 15 mg de vitamina C;
  • 4-8 ani – 25 mg de vitamina C;
  • 9-14 ani – 45 mg de vitamina C;
  • 15-18 ani – 75 mg de vitamina C.

Rolurile vitaminei C

Aceasta vitamină are o mulţime de roluri benefice organismului uman, dintre acestea amintim:

  •          Scade riscul de cataractă;
  •          Reduce riscul de apariţie a neoplaziilor;
  •          Prevenţia astmului;
  •          Stimulează sinteza colagenului;
  •          Previne apariţia sindroamelor metabolice cum ar fi diabetul zaharat;
  •          Protecţie împotriva razelor UV;
  •          Ajuta la cicatrizarea rănilor şi îmbunătăţeşte textura pielii;
  •          Implicare desăvârşită în producerea glucocorticoizilor şi a unor neurotransmiţători.

Supradozarea si deficienţa de vitamina C

Excesul de vitamina C este destul de dificil de realizat deoarece ar trebui să depăşim 2000 de mg din această vitamină într-o singură zi. Acest lucru este posibil dacă ingeram substanţe ce conţin supliment cu această vitamină.

Reacţiile adverse datorate excesului de vitamina C sunt tulburările digestive şi diareea.

Mult mai periculoasă este deficienta acestei vitamine. Având în vedere că are o multitudine de roluri, nu neapărat roluri decisive, chiar şi intermediare, poate duce la perturbări importante în corpul nostru.

Consecinţe ale hipo/avitaminozei C:

  •          Anemie;
  •          Hemoragii gingivale;
  •          Vulnerabilitate în fata infecţiilor;
  •          Epistaxis;
  •          Deteriorarea smaltului dentar;
  •          Dureri articulare;
  •          Deteriorarea părului;
  •          Vindecarea lentă a rănilor.

Cea mai de temut afecţiune care poate să apară în carenta acestei vitamine este scorbutul. Scorbutul este o boală ce se dezvolta după circa 3 luni de deficit sever sau total de vitamina C şi se poate manifesta prin paralizii, dureri articulare, hemartroze, febră, dispnee sau crampe muscular. Tratamentul acestei boli este administarea suplimentelor cu acid ascorbic.


Vitamina C este o substanţă indispensabilă organismului nostru pe care o putem procura din dieta zilnică destul de uşor. Trebuie doar să avem grijă de sănătatea noastră prin o dietă zilnică echilibrată care să conţină glucide, lipide şi proteine la un nivel balansat şi desigur să evităm excesele.

Adaugă un comentariu