Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Tarka 180 mg/2 mg se comercializează sub formă de comprimate cu eliberare prelungită. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită de Tarka conţine ca substanțe active 180 mg clorhidrat de verapamil şi 2 mg de trandolapril. Tarka este o combinaţie fixă între un blocant al canalelor de calciu, verapamil care scade frecvenţa
cardiacă şi un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei – trandolapril. Ca excipienți, Tarka conține:
Tarka este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale la pacienţii a căror tensiune arterială a fost normalizată cu substanţele active administrate separat, în aceeaşi proporţie a dozelor sau la pacienţii a căror tensiune arterială nu este bine controlată cu trandolapril sau cu verapamil, administrate ca tratament unic.
Tarka este contraindicat în următoarele situații:
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Au fost întâlnite:
Sunt foarte rare. Pot apărea:
Sunt mai puțin întâlnite. Au fost raportate cazuri de hipersensibilitate.
Pot apărea:
Sunt foarte rare:
Sunt cele mai frecvent raportate. Putem menționa:
Sunt foarte rare. Putem exemplifica:
Au fost întâlnite cazuri ce au avut ca prinicpală manifestare:
Din această categorie putem enumera următoarele categoruii de reacții adverse:
Pot apărea:
Au fost raportate următoarele reacții adverse:
Dintre acestea au fost întâlnite:
Sunt mai puțin frecvente:
Sunt foarte rare:
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Nu au fost raportate foarte multe cazuri, însă pot apărea:
Dintre acestea, cele mai frecvente sunt:
Sunt destul de rare. Putem întâlni:
Sunt rar întâlnite. însă pot apărea:
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.
Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu această combinaţie medicamentoasă. Cea mai mare doză utilizată în studiile clinice a fost de 16 mg trandolapril. Această doză nu a determinat apariţia de semne sau simptome de intoleranţă.
După ingestia unei supradoze de Tarka, trebuie luat în considerare lavajul intestinal complet. Absorbţia ulterioară de verapamil prezent în tractul gastro-intestinal trebuie prevenită prin lavaj gastric, administrarea unui adsorbant (cărbune activat) şi a unui laxativ.
În afară de măsurile generale de susţinere ca răspuns la hipotensiunea arterială severă de exemplu menţinerea unui volum sanguin circulator adecvat prin administrarea de plasmă sau de substanţe care determină expansiunea volumului plasmatic, poate fi necesară stimularea cardiacă cu medicamente inotrop pozitive, cum sunt dopamina, dobutamina sau izoprenalina.
Tratamentul supradozajului cu Tarka trebuie să fie de susţinere.
La pacienţii aflaţi în tratament cu diuretice, în special în cazul în care acest tratament a fost recent instituit, scăderea tensiunii arteriale la iniţierea tratamentului cu trandolapril poate fi excesivă. În anumite situaţii, Tarka poate determina, ocazional, hipotensiune arterială simptomatică (după doza iniţială de trandolapril precum şi după creşterea dozei de trandolapril). Acest risc este crescut la pacienţii cu sistemul renină-angiotensină-aldosteron stimulat (de exemplu, depleţie volemică sau de sodiu, datorată utilizării diureticelor, unei diete sărace în sodiu, dializei, deshidratării, diareei sau vărsăturilor, scăderii funcţiei ventriculare stângi, hipertensiunii renovasculare).
La aceşti pacienţi depleţia de sare sau depleţia volemică trebuie corectate anterior şi terapia trebuie iniţiată în spital.
La pacienţii cu insuficienţă renală moderată, funcţia renală trebuie monitorizată. La pacienţii cu disfuncţie renală, Tarka poate produce hiperpotasemie.
Deteriorarea acută a funcţiei renale (insuficienţa renală acută) poate să apară în special la pacienţii cu insuficienţa renală preexistentă sau cu insuficienţă cardiacă congestivă.
Trandolapril nu trebuie administrat la pacienţi cu stenoză aortică sau obstrucţie în tractul de ejecţie.
Proteinuria poate să apară în special la pacienţii cu insuficienţă renală preexistentă sau la doze relativ mari de inhibitori de conversie a angiotensinei.
În prima lună de tratament cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, la pacienţii cu diabet care utilizează hipoglicemiante orale sau insulină, trebuie atent monitorizate valorile glicemiei.
La aceşti pacienţi, deoarece nu există suficientă experienţă terapeutică, nu se recomandă utilizarea Tarka.
La pacienţii cu antecedente de edem angioneurotic trebuie să se întrerupă imediat terapia cu trandolapril şi să fie monitorizaţi până când dispare edemul angioneurotic. Edemul angioneurotic care apare doar la nivelul feţei, dispare, de obicei, spontan. Edemul care implică nu doar faţa ci şi glota poate fi ameninţător de viaţă, datorită riscului de obstrucţie a căilor respiratorii.
Riscul de apariţie al neutropeniei pare să fie legat de doză şi de tip şi este dependent de starea clinică a pacienţilor. La pacienţii fără complicaţii apare rar, dar poate să apară la unii pacienţi cu un grad de insuficienţă renală, în special când se asociază cu colagenoze vasculare, de exemplu lupus eritematos sistemic, sclerodermie sau tratament cu imunosupresoare.
În timpul tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei poate să apară o tuse uscată, neproductivă care dispare după întreruperea terapiei.
În timpul tratamentului cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, poate să apară hiperpotasemia, în special în prezenţa insuficienţei renale şi/sau a insuficienţei cardiace. În general, suplimentele cu potasiu sau diureticele care economisesc potasiu nu sunt recomandate în administrare concomitentă, deoarece pot determina creşterea semnificativă a kaliemiei.
Factori de risc pentru apariţia hiperkaliemiei includ insuficienţa renală, administrarea diureticelor care economisesc potasiu sau a suplimentelor care conţin potasiu, diabet zaharat, şi/sau disfuncţie ventriculară stângă datorată unui infarct miocardic.
Dacă este necesară utilizarea concomitentă a medicamentelor menţionate mai sus, se recomandă monitorizarea frecventă a kaliemiei.
Insuficienţa cardiacă la pacienţi cu fracţia de ejecţie mai mare de 35%, trebuie compensată înaintea iniţierii tratamentului cu verapamil şi trebuie tratată adecvat pe perioada tratamentului cu verapamil.
Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză, nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Acest medicament conţine 1,12 mmol (sau 25,77 mg) sodiu/doză. Acest lucru trebuie avut în vedere în cazul pacienţilor cu regim sodat controlat.
Dacă verapamil este administrat concomitent cu digoxin, doza de digoxin trebuie redusă.
Combinarea litiului cu Tarka nu este recomandată.
Se preconizează că administrarea concomitentă de verapamil și dabigatran determină o creștere a concentrațiilor plasmatice de dabigatran. Trebuie exercitată precauție din cauza riscului de sângerare.
Este contraindicată administrarea concomitentă a verapamilului cu ivabradină datorită efectului de potențare a scăderii frecvenței cardiace.
Datorită potenţialului inhibitor al metabolizării al unora dintre medicamentele antiretrovirale utilizate în infecţia HIV, cum este ritonavirul, concentraţiile plasmatice ale verapamilului pot să crească. Se recomandă administrarea cu prudenţă sau scăderea dozei de verapamil.
Efectul miorelaxantelor (cum sunt blocanţii neuromusculari) poate să fie potenţat. Datele clinice şi studiile pe animale sugerează că clorhidratul de verapamil poate potenţa activitatea blocantelor neuromusculare (curarizante şi depolarizante). Poate fi necesară scăderea dozei de clorhidrat de verapamil şi/sau doza blocantelor neuromusculare atunci când produsele medicamentoase sunt administrate concomitent.
Similar tuturor medicamentelor antihipertensive, antiinflamatoarele nesteroidiene (incluzând acidul acetilsalicilic în doză mare administrat în doze antiinflamatoare) poate să apară o scădere a efectului antihipertensiv al trandaloprilului. Se recomandă monitorizarea mai frecventă a tensiunii arteriale în cazul în care pacienţilor cărora li se administrează trandalopril le este adăugat sau întrerupt medicamentul antiinflamator nesteroidian.
În ciuda faptului că dovezile epidemiologice privind riscul teratogen apărut în urma expunerii la inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei în primul trimestru de sarcină nu au fost concludente, nu poate fi exclusă o creştere uşoară a riscului. În cazul în care continuarea tratamentului cu inhibitori ai angiotensinei nu este considerată esenţială, pacientele care planifică să rămână însărcinate trebuie să schimbe tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie cu un tratament antihipertensiv alternativ cu profil de siguranţă stabilit pentru utilizarea în timpul sarcinii.
Verapamilul poate inhiba contracţiile, dacă este utilizat în ultima parte a sarcinii. De asemenea, luând în considerare proprietăţile farmacologice, nu pot fi excluse apariţia bradicardiei şi hipotensiunii la făt.
De aceea, nu este recomandată administrarea Tarka pe parcursul sarcinii.
De asemenea, Tarka este contraindicat pe perioada alăptării.
Verapamilul este excretat în cantităţi mici în laptele matern. Nu sunt disponibile date privind utilizarea trandolapril în timpul alăptării. Pe perioada alăptării, nu se recomandă utilizarea Tarka, ci este de preferat să se utilizeze tratamente alternative cu profile de siguranţă mai bine stabilite, în special în cazul alăptării nou-născutului sau a nou-născutului prematur.
Doza uzuală recomandată este de un comprimat cu eliberare prelungită Tarka, o dată pe zi.
Siguranţa şi eficacitatea Tarka la copii şi adolescenţi nu a fost încă stabilită. Din acest motiv, Tarka nu este indicat a fi administrat la această categorie de vârstă.
Tarka a fost studiat doar la un număr limitat de pacienţi vârstnici hipertensivi. Datele farmacocinetice arată că Tarka are biodisponibilitate sistemică mai mare la pacienţii hipertensivi vârstnici comparativ cu cei tineri. La unii pacienţi în vârstă poate apărea mai pronunţat efectul hipotensor.
Doza uzuală recomandată este de un comprimat cu eliberare prelungită Tarka, o dată pe zi, administrată dimineaţa cu cel puţin o jumătate de oră înainte sau după micul dejun şi aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi. Comprimatele trebuie înghiţite întregi. Se recomandă creşterea treptată a dozei componentelor. Se poate lua în considerare trecerea directă de la monoterapie la combinaţia fixă atunci când este cazul din punct de vedere clinic.
Nu s-au efectuat studii care să vizeze efectele tratamentului asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Chiar dacă nu sunt date disponibile, nu a putut fi exclusă apariţia unor efecte, deoarece Tarka poate determina apariţia de ameţeli sau fatigabilitate. Verapamilul poate creşte nivelul alcoolului în sânge şi poate încetini eliminarea lui. Prin urmare, efectele alcoolului pot fi exagerate.
A se păstra la temperaturi sub 25 grade C, în ambalajul original.
Perioada de valabilitate este de 2 ani.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.