Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sanador Plus 300 mg/30 mg se comercializează sub formă de comprimate. Fiecare comprimat de Sanador Plus conţine ca substanțe active paracetamol 300 mg, cafeină 30 mg. Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol cu acţiune analgezică şi antipiretică. Acţiunea analgezică este asemănătoare fenacetinei, cea antipiretică fiind apropiată de a salicilaţilor. Ca antipiretic acţionează probabil prin inhibarea formării prostaglandinelor la nivelul centrului termoreglator din hipotalamus.
Acţiunea antiinflamatoare este foarte redusă, probabil datorită lipsei afinităţii pentru ciclooxigenază din periferie. Cafeina este un stimulant psihomotor cu intensitate moderată, care se menţine până la 8 ore. Cafeina stimulează activitatea intelectuală: creşte excitabilitatea centrilor de percepţie şi de asociaţie, uşurează munca intelectuală şi îndepartează senzaţia de oboseală. Produce vasoconstricţie cerebrală cu creşterea rezistenţei şi scăderea circulaţiei sanguine în acest teritoriu, având efecte favorabile în migrene. Potenţează acţiunea substanţelor analgezice şi antipiretice, cum este paracetamolul. Ca excipienți, Sanador Plus conține:
Sanador Plus este indicat a fi administrat în următoarele situații:
Acest medicament nu este recomandat a fi utilizat de către pacienții cunoscuți cu:
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Foarte rar pot apărea: trombocitopenie alergică, leucocitopenie, agranulocitoză, pancitopenie (cazuri izolate), efect methemoglobinizant.
Sunt foarte rar întâlnite, însă au fost raportate cazuri de: reacţii de hipersensibilitate ca edem Quincke, dispnee, hipersudoraţie, scăderea tensiunii arteriale până la şoc (cazuri izolate).
Sunt frecvent raportate următoarele reacții adverse: fatigabilitate, ameţeli, cefalee uşoară Excitaţie nervoasă, tahicardie, palpitaţii, tremurături, insomnie, (datorate cafeinei), tulburări de somn.
Foarte rar au fost raportate: deprimarea funcţiei respiratorii, euforie sau disforie (reacții adverse raportate mai ales la ingerarea unor doze mari)
Apar rar, în urma administrării unor doze foarte mari de Sanador Plus: tulburări vizuale sau mioză.
Tinitusul a fost raportat ca reacție adversă în urma tratamentului cu Sanador Plus, însă este o reacție adversă rară.
Aceste reacții adverse sunt frecvent întâlnite: scăderea tensiunii arteriale, sincopă (apărută mai ales în cazul utilizării de doze mari).
Sunt rare sau foarte rare. Putem menționa: dispnee, bronhospasm (astm la analgezice), edem pulmonar (în cazul dozelor mari)
Sunt frecvent menționate: greată, vărsături (în special la debutul tratamentului), constipaţie, xerostomie.
Sunt mai puțin frecvente. Putem exemplifica următoarele reacții adverse: prurit, eritem, urticarie, exanteme alergice.
Afectarea ficatului este posibilă la adulţi cărora li se administrează 10 g sau mai mult de paracetamol. Ingestia de 5 g sau mai mult de paracetamol poate determina afectarea ficatului dacă există factori de risc
Manifestările supradozajului după utilizarea de doze excesiv de mari de paracetamol apar cu o latenţă de 24 până la 48 de ore. Simptomele supradozajului paracetamolului în primele 24 de ore de la ingestie sunt 6 paloare, greaţă şi vărsături, anorexia şi durere abdominală. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după un interval de 12-48 de ore.
Pot să apară modificări ale metabolismului glucozei şi acidoza metabolică. În supradozajul sever, afectarea hepatică poate evolua până la encefalopatie, edem cerebral, comă şi deces. Afectarea renală acută, însoţită de necroza tubulară acută se poate dezvolta, chiar în absenţa afectării hepatice severe. Au fost raportate cazuri de aritmie cardiacă şi pancreatită. Afectarea hepatică este posibilă la adultul care ingeră mai mult de 10 g paracetamol sau la copilul la care se administrează mai mult de 150 mg paracetamol pe kg.
În cazul unei cantităţi excesive din metabolitul toxic al paracetamolului (care în mod normal este detoxifiat de către glutation atunci când se administrează paracetamol în doza recomandată), acesta se leagă de ţesutul hepatic.
În cazul supradozajului paracetamolului este necesar tratament imediat. Chiar în absenţa manifestărilor precoce, pacienţii trebuie internaţi imediat pentru asistenţa medicală de specialitate şi se recomandă lavajul gastric, dacă ingestia de paracetamol depăşeşte 7,5 g în ultimele 4 ore. Administrarea orală de metionină sau intravenoasă de N-acetilcisteină poate fi benefică în următoarele 48 de ore de la supradozaj. Măsurile terapeutice generale de susţinere a funcţiilor vitale trebuie să fie disponibile.
Acest medicament nu trebuie utilizat în caz de:
Deoarece s-a demonstrat prin studii, că dozele mari de paracetamol au dus la atrofie testiculară şi inhibarea spermatogenezei, trebuie analizat raportul risc-beneficiu al tratamentului cu Sanador Plus la bărbaţii care urmează tratament pentru fertilitate scăzută.
În cazul administrării pe termen lung a dozelor mari de paracetamol s-au raportat cazuri de cefalee, care nu trebuie tratate prin mărirea dozei de medicament. În astfel de cazuri se recomandă consultul medical. Se recomandă consultul medical şi dacă simptomele persistă sau se agravează sub tratament sau dacă apar noi simptome.
Cafeina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu tulburări cardio-vasculare (aritmie, hipertensiune arterială). Pacienţii trebuie avertizaţi să nu consume cantităţi excesive de cafea, ceai sau alte băuturi energizante cu cafeină, împreună cu utilizarea comprimatelor, deoarece pot determina iritabilitate şi excitabilitate nervoasă. Se recomandă prudenţă datorită prezenţei cafeinei, produsul nu se administrează seara (risc de apariţie a insomniei).
Sanador Plus conţine lactoză monohidrat. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Paracetamolul poate interacționa cu:
Cafeina poate interacționa cu:
Administrarea paracetamolului în timpul sarcinii se va face după evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal. Atât paracetamolul cât şi cafeina sunt excretate în laptele matern, dar nu în cantităţi semnificative clinic. Se recomandă prudenţă la administrarea paracetamolului şi cafeinei în perioada de alăptare
Doza recomandată pentru o dată este de 1-2 comprimate Sanador Plus administrate oral după dizolvarea în apă; dacă este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4 – 6 ore, fără a depăşi 8 comprimate pe zi. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu va fi administrat pe o perioadă mai mare de 7 zile, fără consult medical.
Combinaţia paracetamol/cafeină/codeină nu este recomandată administrării la copii cu vârsta sub 12 ani.
Nu se administrează în caz de insuficienţă renală decât la recomandarea medicului.
Nu se administrează în caz de insuficienţă hepatică decât la recomandarea medicului.
Calea de administrare este orală.
Sanador Plus nu trebuie administrat în doze mari sau mai mult de 3 zile consecutiv fără recomandarea medicului.
Sanador Plus nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Perioada de valabilitate este de 2 ani.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.