Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

Avandamet comprimate filmate – PROSPECT

NewsMed
NewsMed

29 Jul 2018

eye-glyph Vizualizări: 303

Distribuie Articolul

1.      Denumire, compoziție și clasa din care face parte

Avandamet este un medicament care conține ca și substanță activă metformina, sub formă de clorhidrat de metformină, un medicament din clasa biguanidelor. Avandamet reduce absorbția glucozei, scăzându-i concentrația sangvină.  Este comercializat sub formă de comprimate filmate rotunde, convexe, netede, de culoare albă, sub trei dozaje:

  • Avandamet 500 mg comprimate filmate;
  • Avandamet 850 mg comprimate filmate;
  • Avandamet 1000 mg comprimate filmate;

2.      Indicații Avandamet

Avandamet este utilizat în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, numit și insulinoindependent, atunci cand dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a ține sub control valoarea glicemiei. Medicamentul este recomandat mai ales adulților supraponderali.

3.      Contraindicații Avandamet

Discutați cu medicul dunmeavoastră curant în legătura cu alte afecțiuni pe care le prezentați înaintea începerii tratamentului cu Avandamet. Nu utilizați medicamentul dacă prezentați:

Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții medicamentului

  • Diabet zaharat necontrolat, manifestat prin cetoacidoză sau hiperglicemie severă;
  • Afecțiuni renale sau hepatice;
  • Deshidratare severă datorată de exemplu unor vărsături repetate sau episoade de diaree severă;
  • Leziuni sau traumatisme severe;
  • O infecție severă la nivel respirator sau renal;
  • Infacrct miocardic recent în antecedente;

4.      Reacții adverse în tratamentul cu Avandamet

Ca orice alt medicament, Avandamet poate induce o serie de reacții adverse. Nu toate reacțiile adverse prezentate vor apărea la toți pacienții. Reacțiile adverse pot varia de la un pacient la altul, de la un episod la altul atât ca manifestări cât și ca intensitate.

4.1.   Reacții adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

  • Tulburări digestive cum ar fi senzația de greață. Vărsăturile, durerile abdominale, diareea, pierderea poftei de mâncare.

Simptomele se manifestă mai ales la începutul tratamentului cu Avandamet. Pot fi prevenite prin administrarea medicamentului în timpul sau imediat după masă. Dacă simptomele continuă să se manifeste pe o perioadă lungă de timp, adresați-vă medicului dumneavoastră curant și întrerupeți administrarea Avendamet.

4.2.   Reacții adverse frecvente (afectează până la 1 din 10 persoane)

  • Tulburări ale gustului

4.3.   Reacții adverse foarte rare (afectează până la 1 din 10000 persoane)

  • Acidoza lactică – o complicație severă, dar foarte rară, care apare mai ales la pacienții care prezintă afecțiuni renale. Acidoza lactică necesită tratament de urgență. Dacă prezentați simptomele caracteristice acestei afecțiuni, opriți administrarea medicamentului și adresați-vă de urgență medicului dumneavoastră curant: stare generală de rău, oboseală marcată, dureri abdominale, vărsături, crampe muscular, dificultăți în a respira.
  • Reacții tegumentare cum ar fi erupțiile pielii, roșeața, mâncărimile;
  • Scăderea concentrației vitaminei B12;
  • Afectarea ficatului, vizibilă pe analize prin modificarea valorilor enzimelor hepatice sau prin simptome cum ar fi oboseala, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, colorația galbenă a pielii și ochilor. Dacă observați aceste simptome, adresați-vă medicului dumneavoastră și ăntrerupeți administrarea Avandamet.

5.      Supradozaj

Dacă v-ați administrat o doză mai mare decât cea recomandată de Avandamet există riscul de apariție a acidozei lactice. Aceasta se va manifesta prin dureri abdominale, vărsături, crampe musculare, dificultăți în a respira, oboseală, stare generală de rău. Adresați-vă de urgență unui serviciu medical.

6.      Interacțiuni și atenționări speciale în tratamentul cu Avandamet

Consumul alcoolului etilic este contraindicat pe durata tratamentului cu Avandamet. Alcoolul etilic poate crește riscul de apariție a acidozei lactice, mai ales la pacienții cu o stare nutrițională inadecvată (detalii aici).

O serie de medicamente prezintă interacțiuni cu metformina, cu creșterea riscului de apariție a reacțiilor adverse. Anunțați-vă medicul curant în legătură cu orice medicament pe care il mai luați la ănceperea tratamentului. Medicul vă va putea recomanda efectuarea analizelor de sânge mai frecvent și chiar ajustarea dozelor medicamentelor. Următoarele medicamente pot interacționa cu Avandamet:

  • Corticosteroizii, cum ar fi prednison, prednisolon  – utilizați în tratamentul diferitelor afecțiuni inflamatorii cum ar fi inflamațiile pielii saua stmul bronșic;
  • Agoniștii beta-2-adrenergici, cum ar fi terbutelina, salbutamolul – utilizați în tratamentul astmului bronșic;
  • Diureticele, cum ar fi furosemid, spironolactona – utilizate pentru a elimina excesul de apă din organism;
  • Insulină – utilizată în tratamentul diabetului zaharat;

7.      Doze și mod de administrare Avandamet

Urmați schema de administrare a medicamentului prescrisă de medicul dumneavoastră curant. Dozele uzuale în tratamentul cu Avandamet sunt următoarele:

Copiii de peste 10 ani și adolescenții își vor administra o doză inițială de 500 mg sau 850 mg odată pe zi. Se poate ajunge până la o doză de 2000 mg administrată în două sau trei prize pe zi.

Adulții vor iniția tratamentul cu o doză de 500 mg sau 850 mg, administrate în două sau trei prize pe zi. Doza maximă până la care se poate ajunge este de 3000 mg, administrate în două sau trei prize pe zi.

Dacă ați omis o doză, adminitrați-vă medicamentul cât mai repede. Dacă se apropie ora la care vă administrați următoarea doză, renunțați la doza omisă. Nu vă administrați o doză dubla pentru a compensa o doză omisă.

Doza de Avandamet vă va fi administrată de către medicum dumneavoastră curant în funcție de valoarea glucozei sangvine. Glicemia vă va fi determinată periodic.

8.      Siguranța în sarcină pentru Avandamet

8.1.   Sarcină

Tratamentul diabetului zaharat pe perioada sarcinii se face cu insulină. Dacă intenționați să rămâneți însărcinată sau credeți că ați putea fi însărcinată, discutați cu medical dumneavoastră curant pentru a vă modifica tratamentul.

8.2.   Lactație

Administrarea Avandamet este contraindicată la femeile care alăptează. Dacă intenționați să alăptați, anunțați-vă medicul curant, pentru  a vă modifica tratamentul.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!