1. Denumire, compoziţie şi clasa de medicamente din care face parte Aspavim
Aspavim este un medicament cunoscut sub denumirea de supliment mineral, medicament cu potasiu. Este utilizat ca terapie adjuvantă în diferite afecţiuni pentru o mai bună funcţionare a inimii, muşchilor şi nervilor. Capsulele de Aspavim conţin următoarele substanţe active: aspartat de potasiu hemihidrat 167 mg (echivalent cu 36,2 mg potasiu) şi aspartat de magneziu tetrahidrat 175 mg (echivalent cu 11,8 mg magneziu).
Celelalte componente ale capsulelor de Aspavim sunt: amidon de porumb, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de titan (E 171), Eritrozină FD & C Red 3 (E127), oxid roşu de fer E 172), gelatină.
2. Indicaţii şi contraindicaţii Aspavim
Indicaţii
Aspavim este un medicament adjuvant destinat adulţilor cu următoarele afecţiuni:
- Stări de hipomagnezemie uşoară manifestate prin oboseală fizică, iritabilitate neuromusculară crescută, spasme musculare;
- Boală coronariană;
- Aritmii;
- Dezechilibre electrolitice datorate utilizării de diuretice tiazidice sau diuretice de ansă, precum furosemid.
Contraindicaţii
Nu luaţi Aspavim dacă vă aflați în următoarele cazuri:
3. Reacţii adverse şi supradozaj Aspavim
Reacții adverse
În cazuri rare pot apărea următoarele tulburări gastro-intestinale:
- Greaţă;
- Diaree;
- Dureri abdominale.
Supradozaj
În cazul în care aţi utilizat o doză foarte mare de Aspavim, concentraţia de potasiu şi magneziu din sânge va creşte şi puteţi prezenta următoarele simptome şi semne: hipotensiune arterială, greaţă, vărsături, somnolenţă, confuzie, slăbiciune musculară, diminuarea reflexelor, tulburări de ritm cardiac (bradicardie), stop cardiac, deprimare respiratorie, paralizie respiratorie, comă. În acest caz, vă rugăm să vă adresaţi de urgenţă medicului dumneavoastră sau unui spital.
4. Interacţiuni şi atenţionări speciale
Interacţiuni cu alte medicamente
Anunţaţi medicul sau farmacistul dacă urmaţi tratament cu unul sau mai multe din următoarele medicamente:
- Medicamente care conţin fosfaţi, săruri de calciu, fer sau fluoruri;
- Alte medicamente ce conţin magneziu;
- Chinidina;
- Antibiotice: în special tetracicline sau aminoglicozide;
- Inhibitori de enzimă de conversie: enalapril, captopril etc;
- Diuretice: spironolactona;
- Medicamente imunosupresoare: ciclosporina A.
Atenţionări speciale
Înainte de a vă administra medicamentul, discutaţi cu medicul sau farmacistul:
- Dacă suferiţi de insuficienţă renală – va fi necesară monitorizarea regulată a concentraţiilor de magneziu şi potasiu din sânge;
- Dacă aveţi un deficit de calciu pentru care se recomandă tratament – în acest caz este recomandată corectarea deficitului de magneziu înaintea administrării de calciu;
- Dacă aveţi infecţii urinare – este necesară tratarea şi vindecarea acestora înaintea iniţierii tratamentului cu terapia cu magneziu.
Precauţii
- Sarcina şi alăptarea: Anunţaţi medicul sau farmacistul dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. În aceste cazuri, Aspavim nu se utilizează.
- Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: Aspavim nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
5. Doze şi mod de administrare Aspavim
Întotdeauna luați medicamentul așa cum vă recomandă medicul dumneavoastră.
Doze
Doza recomandată este de 1- 2 capsule de 2- 3 ori pe zi. În unele cazuri, doza poate fi crescută până la 3 capsule de 3 ori pe zi.
Mod de administrare
Medicamentul se administrează oral, după mesele principale, împreună cu o cantitate suficientă de lichide.
Modificarea sau întreruperea tratamentului
- Dacă uitaţi să luaţi Aspavim: luaţi următoarea doză imediat ce vă aduceţi aminte. Nu luaţi doza dublă pentru a compensa doza uitată.
- Dacă luați mai mult Aspavim: În cazul în care aţi utilizat o doză foarte mare de Aspavim, concentraţia de potasiu şi magneziu din sânge va creşte şi puteţi prezenta următoarele simptome şi semne: hipotensiune arterială, greaţă, vărsături, somnolenţă, confuzie, slăbiciune musculară, diminuarea reflexelor, tulburări de ritm cardiac (bradicardie), stop cardiac, deprimare respiratorie, paralizie respiratorie, comă. În acest caz, vă rugăm să vă adresaţi de urgenţă medicului dumneavoastră sau unui spital.
6. Alte informaţii
Cum se păstrează Aspavim
- Păstraţi la temperaturi sub 25 C, în ambalajul original.
- Nu lăsaţi medicamentul la îndemână copiilor.
- Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
- Nu înlăturaţi medicamentul pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Conţinutul ambalajului
Aspavim se găseşte sub formă de capsule gelatinoase, tari, de culoare albă şi capac roşu. Acestea conţin o pulbere albă, omogenă. Capsulele se găsesc în cutii cu 5 blistere a câte 10 capsule fiecare.