Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Asolfena 5 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Asolfena conţine succinat de solifenacin 5 mg, corespunzând la solifenacin 3,8 mg. Solifenacina face parte din clasa anticolinergicelor. Ca și excipienți, Asolfena conține:
Acest medicament este indicat a fi administrat în tratamentul simptomatic al incontinenţei urinare şi/sau frecvenţei crescute şi urgenţei micţiunilor, aşa cum pot apărea la pacienţii cu sindromul vezicii urinare hiperactive.
Administrarea solifenacin este contraindicată la pacienţii cu retenţie urinară, tulburări gastrointestinale severe (incluzând megacolonul toxic), miastenia gravis sau glaucom cu unghi îngust şi pacienţi cu risc pentru afecţiunile de mai sus.
De asemenea, Asolfena nu este indicată a fi administrată în următoarele situații:
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Pot apărea infecţii ale tractului urinar, cistite.
Sunt mai puțin frecvente, însă pot fi întâlnite: somnolenţă, disgeuzie, ameţeli, cefalee.
Au fost frecvent raportate vedere înceţoşată, xeroftalmie.
Dintre acestea, cel mai frecvent întâlnită este: uscăciunea mucoasei nazale.
Acestea sunt foarte frecvent întâlnite. Pot fi: xerostomie, constipaţie, greaţă, dispepsie, durere abdominală, boală de reflux gastroesofagian, uscăciune a gâtului, obstrucţie a colonului, împăstare a materiilor fecale, vărsături.
Sunt mai rare. Pot apărea: xerodermie, prurit, erupţie cutanată tranzitorie.
Apar rar. Au fost raportate: dificultăţi micţionale și retenţie urinară.
Mai puțin frecvente: fatigabilitate, edeme periferice.
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare.
Supradozajul cu solifenacin succinat poate determina, posibil, efecte anticolinergice severe. Cea mai mare doză de succinat de solifenacin utilizată accidental la un pacient a fost de 280 mg într-o perioadă de 5 ore, ceea ce a determinat tulburări ale statusului mintal, care nu au necesitat spitalizare.
În cazul supradozajului cu succinat de solifenacin, pacientul trebuie tratat cu cărbune activat. Lavajul gastric poate fi util în perioada primei ore după supradozaj, dar inducerea vărsăturilor nu trebuie efectuată. De asemenea, pot fi tratate și simptomele în mod specific.
Asolfena se administrează cu precauţie la pacienţii cu:
La unii pacienţi în tratament cu succinat de solifenacin a fost raportat angioedem cu obstrucţia căilor respiratorii. În cazul apariţiei angioedemului, tratamentul cu succinat de solifenacin trebuie întrerupt şi trebuie iniţiat un tratament adecvat şi/sau trebuie luate măsurile terapeutice necesare.
Efectul maxim al Asolfena poate fi determinat dupa cel puţin 4 săptamâni de tratament.
Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Tratamentul concomitent cu alte medicamente cu proprietăţi anticolinergice poate accentua efectele terapeutice şi reacţiile adverse. Se va aloca un interval de aproximativ o săptămână după întreruperea tratamentului cu Asolfena, înainte de începerea altui tratament anticolinergic. Efectul terapeutic al solifenacinului poate fi redus prin administrarea concomitentă a agoniştilor receptorilor colinergici.
Solifenacinul poate reduce efectul medicamentelor care stimulează motilitatea tractului gastro-intestinal, cum sunt metoclopramida şi cisaprida.
Nu există date disponibile cu privire la femeile care au devenit gravide în timpul tratamentului cu solifenacin. Riscul potenţial la om nu este cunoscut. Ca urmare, se recomandă precauţie în cazul administrării la gravide.
La om, nu există date despre eliminarea solifenacinului în laptele matern. La şoareci, solifenacin şi/sau metaboliţii săi au fost eliminaţi în lapte, determinând o incapacitate a puilor de a supravieţui dependentă de doză. Ca urmare, utilizarea Asolfena trebuie evitată în timpul alăptării.
Doza recomandată este de 5 mg succinat de solifenacin o dată pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 10 mg succinat de solifenacin o dată pe zi.
Siguranţa şi eficacitatea utilizării Asolfena la copii şi adolescenţi nu au fost încă stabilite. Din acest motiv, Asolfena nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi.
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară până la moderată. Pacienţii cu insuficienţă renală severă trebuie trataţi cu prudenţă şi nu li se va administra o doză mai mare de 5 mg o dată pe zi.
La pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară nu este necesară ajustarea dozei. Pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată vor fi trataţi cu precauţie şi nu li se va administra o doză mai mare de 5 mg o dată pe zi.
Asolfena trebuie administrat oral, iar comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu lichide. Poate fi administrat cu sau fără alimente.
Similar altor anticolinergice, solifenacinul poate să determine vedere înceţoşată şi, mai puţin frecvent, somnolenţă şi fatigabilitate, influenţând negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Perioada de valabilitate este de 2 ani.
Acest medicament nu necesită precauţii speciale de păstrare.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.