Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, martie 29, 2024

Alzepil 5 mg – Prospect medicament

NewsMed
NewsMed

25 Nov 2018

eye-glyph Vizualizări: 164

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Alzepil

Alzepil 5 mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat de Alzepil conţine clorhidrat de donepezil 5 mg (sub formă de monohidrat), echivalent cu donepezil 4,56 mg. Ca și excipienți, Alzepil conține:

  •  Celuloză microcristalină
  • Hidroxipropilceluloză (de joasă substituţie)
  • Stearat de magneziu

2. Indicații și contraindicații Alzepil

Alzepil este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor uşoare până la moderat severe de demenţă Alzheimer.

Alzepil este contraindicat la pacienţii cu hipersensibilitate cunoscută la clorhidratul de donepezil, derivaţi de piperidină sau la oricare dintre excipienţii medicamentului enumeraţi anterior.

3. Reacții adverse și supradozaj Alzepil

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: diaree, crampe musculare, oboseală, greaţă, vărsături şi insomnie. Au fost raportate, de asemenea, ameţeli, cefalee, dureri, accidente şi corize. În majoritatea cazurilor, reacţiile adverse au dispărut fără a fi necesară întreruperea tratamentului.

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, reacțiile adverse apărute au fost împărțite în următoarele categorii.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Cea mai frecventă este anorexia.

Tulburări psihice

Din această categorie putem enumera: halucinaţii, agitaţie, comportament agresiv, vise neobișnuite și coșmaruri.

Tulburări ale sistemului nervos

Au fost raportate următoarele reacții adverse: sincopă, ameţeli, insomnie, convulsii, simptome extrapiramidale, sindrom neuroleptic malign.

Tulburări cardiace

Sunt mai puțin frecvente. Ca exemple, putem menționa: bradicardie, bloc sinoatrial, bloc atrioventricular.

Tulburări gastro-intestinale

Pot apărea:

  • Diaree
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Tulburări abdominale
  • Hemoragii gastro-intestinale
  • Ulcer gastric şi ulcer duodenal
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Cele mai întâlnite reacții adverse din această categorie sunt: cefalee, oboseală, durere.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Doza letală mediană estimată de clorhidrat de donepezil după administrarea unei doze orale unice la şoarece şi şobolan este de 45 mg/kg, respectiv 32 mg/kg, fiind de aproximativ 225 de ori, respectiv de 160 de ori mai mare decât doza maximă recomandată la om de 10 mg donepezil pe zi.

La animale au fost observate următoarele semne: reducerea mişcărilor spontane, poziţie în decubit ventral, mers nesigur, lăcrimare, convulsii clonice, deprimare respiratorie, hipersalivaţie, mioză, fasciculaţii şi scăderea temperaturii corporale.

Există posibilitatea scăderii marcate a tonusului muscular, care poate avea ca rezultat decesul, dacă sunt implicaţi şi muşchii respiratori.

Ca în orice caz de supradozaj trebuie utilizate măsuri generale de susţinere a funcţiilor vitale. Anticolinergicele terţiare, cum este atropina, pot fi utilizate ca antidot în caz de supradozaj cu donepezil.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte medicamente

Eficacitatea tratamentului cu donepezil la pacienţii cu demenţă Alzheimer severă, alte tipuri de demenţă sau alte tipuri de tulburări ale memoriei (de exemplu declinul cognitiv legat de vârstă) nu a fost încă stabilită.

Alzepil, fiind un inhibitor de colinesterază, poate să accentueze relaxarea musculară de tip succinilcolinic în timpul anesteziei.

Din cauza acţiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesterază pot prezenta efecte vagotonice asupra ritmului cardiac. Acest fapt poate fi important, în mod particular, la pacienţii cu boala nodului sinusal sau alte tulburări de conducere cardiacă supraventriculară, cum sunt blocul sinoatrial sau blocul atrioventricular.

Pacienţii cu risc crescut de apariţie a ulcerului, cum sunt cei cu antecedente de afecţiuni ulceroase sau cei care urmează tratament concomitent cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene trebuie monitorizaţi pentru apariţia eventualelor simptome.

Colinomimeticele pot determina retenţie urinară, deşi acest lucru nu s-a observat în timpul studiilor clinice cu donepezil.

Este posibil ca administrarea de colinomimetice să determine producerea convulsiilor generalizate. Totuşi, convulsiile pot fi şi o manifestare a bolii Alzheimer.

De asemenea, din cauza acţiunii colinomimetice, inhibitorii de colinesterază trebuie administraţi cu prudenţă la pacienţii cu antecedente de astm bronşic sau boli bronho-pulmonare.

Inductorii enzimatici, cum sunt rifampicina, fenitoina, carbamazepina şi alcoolul etilic pot scădea valorile concentraţiilor plasmatice de donepezil. Deoarece nu se cunoaşte amploarea efectului inductor sau inhibitor, administrarea concomitentă cu aceste substanţe trebuie efectuată cu prudenţă.

Sarcina și alăptarea

Nu există date clinice adecvate privind utilizarea donepezilului la gravide. Riscul potenţial pentru om nu este cunoscut. Astfel că, Alzepil nu trebuie administrat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar.

Nu se cunoaşte dacă este excretat în laptele matern la om şi nu s-au efectuat studii la femeile care alăptează. Ca urmare, femeile tratate cu donepezil nu trebuie să alăpteze.

5. Doze și mod de administrare

Tratamentul trebuie iniţiat şi monitorizat de către un medic specialist cu experienţă în diagnosticarea şi tratamentul demenţei Alzheimer.

Tratamentul se iniţiază cu o doză de 5 mg, administrată o dată pe zi. Alzepil se administrează oral, seara, imediat înainte de culcare. Doza de 5 mg donepezil pe zi trebuie menţinută timp de cel puţin o lună, durată necesară evaluării răspunsului clinic iniţial la tratament şi atingerii concentraţiilor plasmatice la starea de echilibru. În funcţie de rezultatele clinice observate după o lună de tratament cu doze de 5 mg donepezil pe zi, doza Alzepil poate fi crescută la 10 mg pe zi, administrată o dată pe zi. Doza maximă recomandată este de 10 mg donepezil pe zi.

Tratamentul cu donepezil trebuie iniţiat numai în condiţiile existenţei unei persoane însoţitoare care va monitoriza regulat administrarea medicamentului la pacient. Tratamentul de întreţinere poate fi continuat atât timp cât asigură un beneficiu terapeutic pentru pacient. Ca urmare, beneficiul clinic al donepezilului trebuie reevaluat periodic. Întreruperea tratamentului trebuie avută în vedere când efectul terapeutic nu mai este evident. Răspunsul individual la donepezil nu poate fi anticipat.

După întreruperea tratamentului cu Alzepil s-a observat o scădere progresivă a efectelor terapeutice. După întreruperea bruscă a tratamentului nu au fost observate efecte de rebound.

Alte tipuri de pacienți

La pacienţii cu insuficienţă renală se poate utiliza o schemă de tratament similară, deoarece clearance-ul clorhidratului de donepezil nu este influenţat de această afecţiune.

Din cauza posibilităţii expunerii crescute, la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată creşterea dozei trebuie efectuată în funcţie de tolerabilitatea individuală. Nu sunt disponibile date clinice cu privire la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.

Alzepil nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

6. Alte informații Alzepil

Alzepil are o influenţă minoră sau moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Demenţa poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau poate compromite capacitatea de a folosi utilaje. În plus, donepezilul poate induce oboseală, ameţeli şi crampe musculare, mai ales la începutul tratamentului sau în cazul creşterii dozei. La pacienţii trataţi cu donepezil, medicul curant trebuie să evalueze periodic capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje complexe.

Perioada de valabilitate este de 5 ani.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!