Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, martie 29, 2024

Alvogen – acid ibandronic – tratamentul afecțiunilor osoase

NewsMed
NewsMed

28 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 1316

Distribuie Articolul

1. Compoziţie şi clasa de medicamente din care face parte Alvogen – acid ibandronic

Alvogen – acid ibandronic este un bifosfonat utilizat pentru tratamentul unor afecţiuni osoase. Acest medicament are rolul de a stopa pierderea de calciu din oase, crescând masa osoasă şi scăzând riscul apariţie fracturilor în urma unor traumatisme minore. Acidul ibandronic este utilizat pentru a preveni afectarea osoasă la persoanele cu cancer la sân şi metastaze osoase, dar şi la pacienţii cu cancer şi hipercalcemie. Uneori acest medicament este prescris pentru a preîntâmpina apariţia unor noi leziuni osoase la femeile cu osteoporoză.

Este dovedit rolul acidului ibandronic în reducerea riscului de apariţie a fracturilor vertebrale. Până în prezent nu a fost dovedită eficienţa sa în scăderea riscului de apariţie a fracturilor de col femural.

Alvogen – acid ibandronic se comercializează sub formă de soluţie injectabilă sau perfuzabilă. Acidul ibandronic se mai comercializează şi sub formă de tablete cu administrare orală.

2. Indicaţii şi contraindicaţii Alvogen – acid ibandronic

Indicaţii Alvogen – acid ibandronic

Acidul ibandronic se poate utiliza la pacienţii cu cancer. În anumite tipuri de cancer, osul poate fi distrus excesiv. Când matricea osului este distrusă, osul devine slăbit, iar calciul părăseşte osul ajungând în sânge şi conducând la creșterea nivelului calciului din sânge, adică a hipercalcemiei. Acidul ibandronic se leagă la nivelul osului, făcându-l mai puternic şi reducând cantitatea de calciu ce părăseşte osul.

Acidul ibandronic se mai utilizează şi pentru tratamentul osteoporozei. Totuși, el este potrivit mai ales pentru femeile ce au intrat deja la menopauză. Osteoporoza este o boală ce face osul mai fragil şi mai friabil, conducând la apariţia fracturilor. Pe măsură ce oamenii înainteză în vârstă, oasele le devin mai fragile, deoarece rata de pierdere a osului este mai mare decât rata de producere a osului. Femeile au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză deoarece ele pierd materia osoasă foarte repede după ce intră la menopauză. Acidul ibandronic încetineşte rata de pierdere a materiei osoase. Materia osoasă nouă continuă se se producă şi astfel densitatea osoasă creşte, scăzând riscul de fractură.

Acidul ibandronic se poate utilza pentru a scădea nivelurile de calciu din sânge la persoanele cu cancer şi hipercalcemie.

Contraindicaţii Alvogen – acid ibandronic

  • alergie la acid ibandronic sau alt component al medicamentului
  • hipocalcemie – aceste persoane ar trebui să urmeze un tratament pentru corectarea calcemiei înainte de a începe tratamentul cu acid ibandronic
  • insuficienţă renală
  • sarcina sau alăptare

3. Reacţii adverse şi supradozajul cu Alvogen – acid ibandronic

Împreună cu efectele benefice, marea majoritate a medicamentelor au şi diverse reacţii adverse, deşi nu toţi oamenii experimentează aceste reacţii adverse.

Reacţii adverse frecvente (1 din 10 pacienţi)

  • dureri musculare sau articulare, semne şi simptome „flu-like” – aceste semne apar de regulă în primele zile de la începerea tratamentului cu acid ibandronic şi ar trebui să dispară în câteva zile. În cazul în care aceste manifestări nu dispar, vă recomandăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră!
  • dureri de cap – beţi multă apă şi întrebaţi farmacistul dacă vă poate recomanda un medicament antialgic. Contactaţi medicul dacă durerea de cap continuă!
  • senzaţie de slăbiciune

Reacţii adverse rare, dar serioase

  • dureri la nivelul șoldurilor, coapselor – aceasta ar putea să fie semnul unei fracturi, vă recomandăm să vă adresaţi medicului
  • pierderea dinților, dureri maxilare însoţite de inflamaţie, gât inflamat ce nu se vindecă – aceaste semne ar putea reprezenta apariţia osteonecrozei de maxilar, vă recomandăm să consultaţi de urgenţă medicul în cazul apariției unor astfel de manifestări
  • durere la nivelul urechii, otită – aceste semne ar putea fi semnele unei osteonecroze a urechii, vă recomandăm să consultaţi de urgenţă medicul!
  • şoc anafilactic, reacţii de hipersensibilitate sau exacerbări ale astmului bronşic
  • tromboflebită
  • rash cutanat, angioedem, Sindrom Stevens-Johnson, dermatită buloasă
  • inflamaţii oculare precum uveită, episclerită sau sclerită

Dacă experimentaţi orice alt semn sau simptom despre care dumneavoastră consideraţi că ar putea să fie legat de medicament, vă recomandăm să vă informaţi medicul sau farmacistul.

Supradozajul cu Alvogen – acid ibandronic

Supradozajul cu acid ibandronic poate cauza:

  • hipocalcemie: crampe musculare, senzaţii de înţepături la nivelul membrelor
  • hipofosfatemie
  • hipomagneziemie.

În cazul în care aveți impresia că o persoană a luat mai multe doze de acid ibandronic decât cele recomandate în mod accidental sau chiar voit, contactaţi serviciul medical de urgenţă 112. Dezechilibrele electrolitice se pot corecta prin administratea intravenoasă de gluconat de calciu, fosfat de sodiu sau potasiu, respectiv sulfat de magneziu.

4. Interacţiuni şi atenţionări speciale în tratamentul cu Alvogen – acid ibandronic

Interacţiuni medicamentoase

Medicul sau farmacistul dumneavoastră ar putea să fie deja informat de posibilele interacţiuni medicamentoase, așa că nu încercaţi să modificaţi dozele înainte de a discuta cu aceştia înainte.

Înainte de a începe utilizarea acestui medicament, informaţi-vă medicul sau farmacistul despre orice medicament pe care îl folosiţi, inclusiv despre cele administrate fără reţetă, sau despre tratamentele naturiste pe care le folosiţi.

Atenţionări speciale

Acidul ibandronic ar trebui utilizat cu prudenţă în următoarele cazuri:

  • probleme la nivelul maxilarului, probleme dentare sau alţi factori de risc pentru a dezvolta afecţiuni ale maxilarului, precum osteonecroză de maxilar, ca de exemplu persoanele cancer, cele ce urmează chimioterapie sau radioterapie, ori persoane aflate în tratament cu corticosteroizi
  • hipersensibilitate la bifosfonaţi
  • tulburări ale gandelor paratiroide
  • deficit de vitamină D
  • persoane ce utilizează medicamente antiinflamatorii nesteroidiene precum aspirina, ibuprofen, naproxen, diclofenac etc. , suplimente de calciu, medicamente ce conţin calciu, aluminiu, magneziu sau fier.

Vă recomandăm să vă informaţi medicul sau farmacistul dacă vă ştiţi cu oricare din problemele menţionate mai sus.

Sarcina şi alăptatul

Acidul ibandronic nu este recomandat a se administra în timpul sarcinii sau dacă plănuiţi să rămâneți însărcinată. Este recomandat să renunţaţi la acest medicament în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care medicul a decis că beneficiile au depăşit riscurile.

Acest medicament nu este recomandat a se utiliza în perioada de alăptare. Se recomandă renunţarea la medicament în perioada respectivă, cu excepţia cazurilor în care medicul a decis altfel.

Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul în cazul în care aveți neclarităţi.

Insuficienţa renală

Acidul ibandronic nu este recomandat la pacienţii cu un nivel al creatininei de peste 200 μmol ⁄ l sau cu un clearance al creatininei de sub 30 ml ⁄ min. Nu este necesară ajustarea dozelor la pacienţii cu disfuncţie renală uşoară sau moderată.

5. Doze şi mod de administrare Alvogen – acid ibandronic

Dozele recomandate de acid ibandronic sunt de 3 mg injecţie intravenoasă timp de 15-30 secunde la fiecare trei luni. În această perioadă se recomandă administrarea de suplimente de calciu şi vitamina D.

În cazul în care se omite administrarea unei doze, se recomandă administrarea ei cât mai curând. Ulterior, următoare injecţie se programează la trei luni după ultima injecţie.

Încă nu a fost stabilită o durată optima a tratamentului cu bifosfonaţi în osteoporoză. Fiecare pacient ar trebui să fie reevaluat după aproximativ cinci ani.

Reguli pentru maximizarea eficienţei tratamentului cu Alvogen – acid ibandronic

  • Nu uitaţi să respectaţi programările la doctor cu regularitate, astfel încât progresul dumneavoastră să vă fie monitorizat cu atenţie. În timpul tratamentului va fi nevoie să efectuaţi analize de sânge în mod regulat.
  • O dietă echilibrată şi efectuarea de exerciţii regulate v-ar putea ajuta în menținerea unor oase puternice. Nu uitaţi să urmaţi orice tip de dietă sau de exerciţii pe care doctorul vi le-ar recomanda.
  • Substanțele chimice din tutun ar putea să ajungă în sânge, afectându-vă oasele. Vă recomadăm să renunţaţi la fumat pentru menținerea sănătăţii oaselor dumneavoastră. Întrebaţi medicul sau farmacistul despre sfaturi pentru a renunţa la fumat.

6. Alte informaţii despre Alvogen – acid ibandronic

Păstraţi medicamentul într-un loc răcoros, uscat, departe de bătaia directă a razelor de soare şi la distanţă de locurile în care copii au acces.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!