Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

Altiazem RR – medicament blocant al canalelor de Calciu

NewsMed
NewsMed

14 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 1001

Distribuie Articolul

1. Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Altiazem RR este un medicament ce face parte din clasa blocantelor de canale de calciu. Altiazem RR este comercializat sub forma de capsule. Fiecare capsula de Altiazem RR contine ca substanta activa rezinat de diltiazem. O capsula este echivalentul a 180 mg de clorhidrat de diltiazem.

2. Indicatii si contraindicatii Altiazem RR

Fiind un antagonist al canalelor de calciu, diltiazemul blocheaza patrunderea calciului in muschiul neted vascular si la nivelul fibrelor musculare ale miocardului. Astfel, printre proprietatile pe care le are, diltiazemul scade contractilitatea, conductibilitatea, excitabilitatea si frecventa cardiaca. De asemenea, prin actiunea sa asupra canalelor de calciu, amelioreaza circulatia coronariana, scazand consumul de oxigen al miocardului.

Astfel, Altiazem RR este foarte util in scaderea tensiunii arteriale, in cazul pacientilor ce sufera de hipertensiune arteriala esentiala severa sau moderata. Totodata, poate fi folosit si pentru profilaxia si tratamentul cardiopatiei ischemice, anginei de efort, anginei spontane, anginei mixte sau a sechelelor post infarct miocardic.

Altiazem RR este contraindicat in cazul persoanelor ce prezinta hipersensibilitate la substanta sa activa, diltiazem.

In cazul in care pacientul sufera de hipotensiune arteriala (are o tensiune sistolica mai mica de 90 mmHg), de insuficienta cardiaca congestiva, sindrom de nod sinusal sau alte tulburari de conducere cardiaca (in special blocuri atrioventriculare), medicamentul este contraindicat. La fel si daca pacientul este cunoscut cu bradicardie (are o frecventa cardiaca mai mica de 55 de batai pe minut).

Este interzisa administrarea de alte antihipertensive sau diuretice pe parcursul tratamentului cu Altiazem RR.

3. Reactii adverse si supradozaj cu Altiazem RR

Ca reactii adverse. Cele mai intalnite sunt reprezentate de:

Mai pot fi intalnite si reactii adverse ce reprezinta tulburari cardiovasculare, cum ar fi: bradicardie sinusala, bloc sinoatrial. Si de asemenea, reactii specifice hipersensibilitatilor: prurit sau rash fara prurit.

Unele dintre aceste reactii adverse sunt reversibile. Pentru ca reversibilitatea sa se produca, tot ceea ce este necesar este ca tratamentul sa fie intrerupt.

Trebuie avute in vedere si enzimele hepatice ( GOT, GPT) in timpul tratamentului cu Altiazem RR. Acestea trebuie controlate, deoarece s-au reportat cazuri si de usoare cresteri ale acestora.

Supradozajul cu Altiazem RR poate conduce la aparitia bradicardiei si a hipotensiunii arteriale. Daca aceste simptome apar este indicata administrarea cat mai rapida a: atropinei, adrenalinei, gluconatului de calciu sau dopaminei. In caz de bradicardie severa, este recomandata electrostimularea. In urma efectuarii acestor manevre, este indicata introducerea unui tratament simptomatic.

4. Interactiuni cu alte medicamente si atentionari speciale despre Altiazem RR

Nu este indicata administrarea concomitenta de diltiazem si substante ce au rol in scaderea tensiunii, deoarece cele 2 tipuri de medicamente isi potenteaza efectul. Rezultatul fiind aparitia unei hipotensiuni.

Ca mod de actiune, Altiazem RR inhiba conducerea stimulilor mai ales la nivel atrio-ventricular, deprimand functiile inimii. De aceea administrarea sa concomitenta cu alte substante ce au mod de actiune asemanator (beta-blocante, antiartimice, digitalice) poate intensifica aceasta actiune. Din acest motiv, este recomandata o atentie crescuta in cazul in care aceste medicamente se afla pe aceeasi schema de tratament.

In schimb, daca pacientul trebuie sa ia si nitrati cu durata lunga de actiune in acelasi timp cu Altiazem RR, acest lucru este posibil. Asocierea celor doua poate duce la o crestere a efectului terapeutic.

Nu s-au raportat incompatibilitati intre diltiazem si anticoagulante, antidiabetice orale si diuretice. Astfel Altiazem RR poate fi asociat cu aceste clase de medicamente.

La pacientii care necesita o stricta individualizare a posologiei, cum sunt varstnicii sau pacientii bradicardici, trebuie evaluata cu grija folosirea acestui medicament.

Ca atentionari speciale trebuie mentionat ca la pacientii ce au bloc atrioventricular de grad I, administrarea trebuie facuta cu precautie. De asemenea, la pacientii varstnici cu bradicardie, doza trebuie stabilita cu grija. Este foarte important ca medicul anestezist sa fie anuntat de tratamentul pacientului cu Altiazem RR, in cazul in care acesta urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale.

5. Doze si mod de administrare Altiazem RR

Altiazem RR se gaseste intr-o cutie ce contine un blister cu 20 de capsule. Fiecare capsula contine ca substanta activa rezinat de diltiazem. O capsula de Altiazem RR contine echivalentul corespunzator a 180 mg clorhidrat de diltiazem.

Ca mod de administrare, este recomandata 1 capsula la 12 ore, in cazul insuficientei cardiace si hipertensiunii arteriale. Acest lucru este permis de forma farmaceutica a acestui produs, care are o cedare lenta a substantei active. Astfel este asigurata o concentratie plasmatica eficienta pentru cel putin 12 ore.

Calea de administrare este orala.

6. Alte informatii despre Altiazem RR

Altiazem RR nu trebuie administrat femeilor insarcinate. De asemenea, este interzisa administrarea sa si in timpul alaptarii.

In cazul femeilor ce se gasesc in perioada fertila, trebuie exclusa posibilitatea unei eventuale sarcini odata cu inceperea tratamentului. Acelasi lucru ramane valabil pe toata perioada tratamentului cu Altiazem RR. Astfel, trebuie asigurate masuri contraceptive eficiente.

In cazul pacientilor ce sufera de insuficienta renala si/sau insuficienta hepatica, este recomandat un consult de specialitate inaintea inceperii tratamentului. De asemenea, pe parcursul tratamentului cu acest medicament, este recomandata tinerea sub control a transaminazelor si functiei hepatice si a functiei renale.

Nu au fost raportate cazuri de incapacitate de conducere a vehiculelor sau manevrare a utilajelor pe parcursul tratamentului cu diltiazem.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!