Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Alneta – tratamentul hipertensiunii arteriale

NewsMed
NewsMed

11 Dec 2017

eye-glyph Vizualizări: 133

Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Alneta este un medicament utilizat in tratarea hipertensiunii arteriale. Alneta are in compozitia sa o substanta activa numita amlodipina, care este un blocant de canale de calciu. Cantitatea de substanta activa poate fi de 5 sau 10 mg. Celelalte componente ale medicamentului sunt celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru si stearat de magneziu. Comprimatele de Alneta sunt albe, rotunde, usor convexe cu margini tesite, putand fi divizate in doze egale.

Când folosim Alneta?

Amlodipina face parte din clasa blocantelor de canale de calciu. Vasele de sânge au în structura lor niște țesut muscular care, pentru a se contracta, are nevoie de calciu. Alneta blochează canalele de calciu și astfel contracția nu mai apare. Apare vasodilatația (relaxarea pereților vasculari), sângele trece cu mai multă ușurință prin vase și tensiunea arterială scade.

De asemenea, Alneta este folosită și în tratarea durerii în piept (numită angină pectorală), inclusiv a formelor rare precum angina Prinzmetal. Această durere apare din cauză că mușchiul inimii nu mai este irigat corespunzator cu sânge. Deci prin dilatația vaselor coronare (care alimentează cordul), mușchiul primește mai mult oxigen și durerea dispare (deși nu imediat).

Contraindicații

Nu utilizați Alneta dacă vă știți hipersensibil (alergic) la amlodipină sau la oricare din celelalte componente ale medicamentului. Hipersensibilitatea se manifestă prin mâncărimi, înroșirea pielii sau dificultăți de respirație. Dacă aveți o tensiune arterială foarte mică, Alneta o reduce și mai mult și există risc de colaps cardio-vascular. Alte contraindicații sunt stenoza (îngustarea) valvei aortice, șocul cardiogen sau insuficiența cardiacă apărută după un infarct de miocard.

Se recomandă precauții în următoarele situații:

Interacțiuni medicamentoase cu Alneta

Nu folosiți Alneta cu alte medicamente care scad tensiunea arterială, decât la recomandarea medicului. Altfel există riscul unui colaps cardio-vascular.

Alneta poate interacționa cu următoarele medicamente:

  • ketoconazol sau itraconazol (antifungice);
  • ritonavir, indinavir, nelfinavir (inhibitori de proteaze, utilizați pentru tratamentul infecției HIV);
  • rifampicină, eritromicină, claritromicină (terapie antibiotică);
  • sunătoare (Hypericum perforatum);
  • verapamil, diltiazem (alte blocante de canale de calciu);
  • dantrolen (relaxant muscular folosit pentru tratarea spasmelor);
  • simvastatină (utilizată pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge).

Nu consumați Alneta împreună cu grapefruit sau suc de grapefruit deoarece pot determina o creștere a concentrațiilor de substanță activă (amlodipină), ceea ce poate cauza o creștere imprevizibilă a efectului de scădere a tensiunii arteriale.

Reacții adverse la Alneta

Alneta poate provoca o serie de efecte adverse, care nu apar la toate persoanele, dar la apariția oricărui simptom sau semn trebuie consultat medicul si eventual oprită administrarea medicamentului. Următoarele reacții sunt severe și pun în pericol viața consumatorului:

  • dificultăți de respirație;
  • respirație scurtată și șuierătoare;
  • dureri în piept;
  • semne și simptome de alergie (umflarea feței, gâtului, limbii sau buzelor, erupții cutanate, mâncărimi severe, apariția de vezicule, descuamarea pielii sau inflamație la nivelul mucoaselor);
  • infarct miocardic;
  • palpitații;
  • pancreatită acută (apar dureri „în bară” la nivelul abdomenului superior și în spate, cu stare de rău accentuată).

Cele mai frecvente reațtii sunt durerile de cap, amețeala, palpitațiile, durerile abdominale, greață cu vărsături sau umflarea gleznelor și ele afectează cam 1% din utilizatori. Mai putin frecvente sunt:

Reacțiile foarte rare, care apar doar la 1 persoană din 10000, sunt următoarele:

  • scădere a numărului de leucocite și trombocite din sânge, care poate duce la învinețire neobișnuită sau sângerare cu ușurință;
  • hiperglicemie;
  • afectarea nervilor (slăbiciune, furnicături, amorțeli);
  • inflamația gingiilor;
  • flatulență;
  • afectare hepatică (colorația galbenă a tegumentelor și sclerelor, creșterea enzimelor funcționale hepatice);
  • vasculite (inflamarea pereților vaselor);
  • fotosensibilitate (sensibilitate la lumină);
  • tulburări de mișcare.

Doze și mod de administrare Alneta

Doza recomandată de Alneta la adult este de 5 mg o dată pe zi, ea putând fi crescută până la 10 mg pe zi.
Medicamentul poate fi administrat înainte sau după consumul de alimente sau lichide, dar trebuie să-l luați la aceeași oră în fiecare zi, cu un pahar cu apă.

La copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 6-17 ani, doza inițială recomandată este de 2,5 mg pe zi, cea maximă fiind de 5 mg pe zi. Cum am spus și la început, pastila de Alneta 5 mg poate fi divizată în doze egale.

Dacă ingerați prea multe comprimate, tensiunea arterială poate scădea chiar până la valori periculoase și puteți experimenta amețeli, stare de confuzie, leșin sau slăbiciune. Dacă scăderea tensiunii arteriale este suficient de importantă, poate să apară starea de șoc și vă veți simți pielea rece și umedă. Eventual apare pierderea conștienței. Solicitați imediat asistență medicală dacă ați luat mai mult decât trebuie din Alneta.

Nu vă îngrijorați dacă uitați să vă luați doza de Alneta. Dacă ați uitat, luați doar doza următoare, la momentul potrivit, fără să compensați prin doză dublă.

Cardiologul vă va spune cât timp trebuie să luați medicamentul, deoarece întreruperea bruscă a tratamentului poate determina reapariția simptomelor.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!