Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, decembrie 22, 2024

Advantan – cremă, unguent pentru afecțiuni tegumentare

NewsMed
NewsMed

02 Feb 2018

eye-glyph Vizualizări: 8510

Distribuie Articolul

Ce este Advantan?

Advantan este un medicament ce face parte din clasa corticosteroizilor. Acesta se găsește sub formă de cremă sau unguent, fiind destinat aplicațiilor pe piele. Advantan conține ca substanță activă metilprednisolon aceponat. După administrarea topică, Advantan inhibă reacțiile cutanate inflamatorii și alergice, dar și fenomenele asociate cu proliferare excesivă. Astfel, acesta duce la remiterea simptomelor evidente, precum: edem, eritem, infiltrație, lichenificare, dar și a acuzelor subiective: durerea, senzația de arsură și pruritul.

Advantan 1 mg/g cremă are următorii excipienți:

  • Oleat de decil
  • Alcool cetilstearilic
  • Monostearat de glicerol 40-55%
  • Gliceride semisintetice solide
  • Stearat de polioxil 40
  • Softisan 378
  • Glicerol 85%
  • Edetat disodic
  • Butilhidroxitoluen
  • Alcool benzilic
  • Apă purificată.

Advantan 1 mg/g unguent are următorii excipienți:

  • Ceară albă de albine
  • Parafină lichidă
  • Dehymuls E
  • Vaselină albă
  • Apă purificată.

Advantan 1 mg/g cremă: cremă omogenă, opacă, de culoare albă.

Advantan 1 mg/g unguent: unguent omogen, opac, de culoare albă, cu tentă gălbuie.

Indicații Advantan

Crema sau unguentul se folosesc pentru:

  • Eczemă endogenă (dermatită atopică, neurodermatită)
  • Eczemă de contact
  • Eczemă degenerativă
  • Eczemă dishidrotică
  • Eczemă vulgară
  • Eczemă numulară
  • Eczemă neclasificată
  • Eczemă la copii.

Contraindicații Advantan

Utilizarea este contraindicată în caz de hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții produsului.

Advantan este contraindicat la pacienții care prezintă următoarele:

Reacții adverse Advantan

Pentru Advantan cremă și unguent cele mai frecvente reacții adverse observate în urma studiilor au fost senzația de arsură și prurit la locul de aplicare.

Cele mai frecvente reacții adverse pentru Advantan unguent au fost foliculita și senzația de arsură la locul de aplicare.

Alte reacții adverse mai puțin frecvente ce pot să apară în urma administrării Advantan cremă sunt: uscăciune, vezicule, foliculita, erupții cutanate, parestezii la locul de aplicare, hipersensibilitate. Rar pot să apară ca reacții adverse: celulită, edem, iritație la locul aplicării, fisuri ale pielii, piodermite, telangiectazie, atrofie a pielii, infecții fungice cutanate, acnee.

După administrarea de Advantan unguent pot apărea ca reacții adverse mai puțin frecvente: eritem, vezicule, uscăciune, eczemă, iritație, papule, edem la locul de aplicare, atrofierea tenului, impetigo, ten gras, echimoze.

Pot să apară și reacții adverse locale (asemănător cu aplicarea topică a altor corticoizi), precum: vergeturi cutanate, hipertricoza, foliculite în zona de aplicare, telangiectazia, decolorarea pielii, dermatita periorală și reacții alergice la orice alt excipient din compoziție. Atunci când preparatele topice care conțin corticoizi sunt aplicate pe piele pot să apară și efecte sistemice din cauza absorbției.

Ce se întâmplă în caz de supradozaj?

Studiile de toxicitate acută au arătat că în urma unei aplicări unice a unei doze foarte mari (aplicare pe o suprafață mare, în condiții favorabile pentru absorbție) sau în urma ingestiei accidentale nu se preconizează niciun risc de intoxicație acută.

Interacțiuni cu alte medicamente

Până în prezent nu se cunosc interacțiuni ale Advantan cremă/ unguent cu alte medicamente.

Atenționări speciale

În cazul în care pielea se usucă excesiv după o utilizare îndelungată de Advantan cremă, acesta trebuie să fie înlocuit cu o formă farmaceutică ce are un conținut mai mare de grăsime (Advantan unguent).

Dacă pacientul prezintă infecții cutanate bacteriene și/sau infecții fungice este necesară adăugarea terapiei specifice.

Atunci când utilizați crema sau unguentul trebuie luate precauții pentru a evita contactul cu răni adânci deschise, cu ochii și cu mucoasele.

În timpul tratamentului aplicat pe zone extinse la adulți și copii nu s-au observat afectări ale funcției glandei corticosuprarenale.

Există o creștere semnificativă a riscului de efecte secundare sistemice, în cazul aplicării extensive a corticosteroizilor topici pe zone mari ale corpului sau pentru perioade lungi de timp.

Având în vedere administrarea sistemică de corticosteroizi, utilizarea de corticosteroizi cu administrare locală poate duce la apariția glaucomului (de exemplu: după aplicații pe zone mari pe o perioadă lungă de timp, după o doză mare sau după ce se aplică la nivelul pielii din jurul ochilor).

Advantan cremă conține printre excipienți: alcool cetilstearic și butilhidroxitoluen. Aceștia pot provoca reacții adverse cutanate locale, precum dermatita de contact. Butilhidroxitoluenul poate determina și iritația ochilor și a mucoaselor.

Sarcina și alăptarea

Nu există suficiente date cu privire la utilizarea Advantan la femeile însărcinate. Însă, utilizarea de preparate topice care conțin corticoizi trebuie, în general, evitată la pacientele gravide în primul trimestru de sarcină. De asemenea, trebuie evitate în timpul sarcinii pansamente ocluzive, utilizarea prelungită și tratarea suprafețelor mari.

Atunci când se administrează la femei care alăptează se recomandă prudență, întrucât nu se știe dacă aceponatul de metilprednisolon e secretat în laptele uman. În timpul alăptării nu se administrează la nivelul sânilor. Totodată, trebuie evitat tratamentul suprafețelor mari, utilizarea prelungită sau pansamentele ocluzive la pacienta care alăptează.

Efecte asupra capacității de a conduce vehicule

În urma studiilor, s-a arătat că administrarea de  Advantan nu influențează capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

Doze și mod de administrare Advantan

Se folosește exact așa cum v-a prescris medicul. De asemenea, tot medicul este cel care va stabili care formă farmaceutică (cremă/ unguent) a medicamentului este cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

În cazul în care nu există prescripție medicală diferită, crema sau unguentul se aplică într-un strat subțire pe zona de piele afectată, o dată pe zi. De cele mai multe ori, durata utilizării la adulți nu trebuie să depășească 12 săptămâni.

Pentru copii și adolescenți nu este necesară ajustarea dozelor. În general, la copii, durata de utilizare nu trebuie să depășească 4 săptămâni.

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!