Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, martie 29, 2024

ACC 200 mg – pulbere pentru soluție orală, cu Acetilcisteină

NewsMed
NewsMed

31 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 550

Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Substanța activă din ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală, care face parte din clasa medicamentoasă a mucoliticelor. Aceasta este utilizată în boli respiratorii, precum laringită, sinuzită, otită medie, bronșite, bronșiectazii, mucoviscidoză, astm bronșic, acutizările bronho-pneumopatiei cronice, acționând ca fluidizant al secrețiilor bronșice. Un plic de 3g are un conținut de 200mg de substanță activă (Acetilcisteină) și excipienți: zahăr, acid ascorbic, zaharină, aromă de portocale.

Conținutul unui plic este o pulbere alb-gălbuie cu aglomerări și miros de portocale.

2) Indicații și contraindicații ACC 200 mg

Nu se utilizează ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate sau alergie la acetilcisteină sau la alt component al acestui medicament.

ACC pulbere pentru soluție orală este utilizat cu precauție în următoarele cazuri:

  • Dacă știți că suferiți de astm bronșic (cereți sfatul medicului înainte de utilizare; dacă apar reacții adverse respiratorii după utilizare, precum senzație de sufocare, întrerupeți tratamentul și adresați-vă de urgență unui medic; astfel de reacții adverse pot apărea, deoarece ACC poate produce bronhospasm la persoane susceptibile, de aceea este recomandată administrarea de bronhodilatatoare în prealabil);
  • Dacă ați avut o boală ulceroasă;
  • Dacă aveți dureri de stomac după administrarea de ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală (în acest caz, întrerupeți tratamentul și adresați-vă unui medic);
  • Dacă apar modificări la nivelul pielii și/sau a mucoaselor, întrerupeți tratamentul și adresați-vă medicului (foarte rar apar însă reacții adverse cutanate severe, precum sindromul Lyell sau sindromul Stevens-Johnson);
  • Dacă aveți intoleranță la histamină (acetilcisteina poate provoca simptome de intoleranță, precum dureri de cap, mâncărimi, rinită vasomotorie).

Nu utilizați concomitent cu ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală medicamente împotriva tusei, pentru că nu veți mai putea elimina secrețiile bronșice fluidizate de ACC 200 mg.

3) Reacții adverse și supradozajul cu ACC 200 mg

Adresați-vă imediat medicului sau farmacistului sau prezentați-vă de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital dacă ați administrat o doză mai mare de medicament decât cea recomandată. În acest caz, puteți prezenta greață, vărsături, diaree, secreții bronșice excesive (în special la copii).

Cu toate că apar la un număr relativ mic de persoane, acest medicament poate prezenta reacții adverse, ca orice alt medicament.

Clasificarea reacțiilor adverse în funcție de frecvență este următoarea:

Foarte frecvente: mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente: mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente: mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare: mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare: mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Reacții adverse mai puţin frecvente: reacţii alergice (mâncărime, erupţie la nivelul pielii, probleme respiratorii, ritm rapid al inimii, scădere a tensiunii arteriale), durere de cap, inflamaţie a gurii, durere abdominală, diaree, greață și vărsături, arsuri în capul pieptului, zgomote în urechi, febră.

Rare: bronhospasm (mai ales la pacienţii cu astm bronşic).

Foarte rare: reacţii anafilactice, şoc anafilactic, sângerări (mai ales la pacienți cunoscuți cu reacții de hipersensibilitate).

La primele semne ale unei reacţii adverse, se oprește utilizarea ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală. Adresaţi-vă medicului în acest caz.

Puteți raporta reacțiile adverse apărute (chiar dacă acestea nu sunt menționate mai sus) prin sistemul național de raportare. Puteți contribui astfel la îmbunătățirea siguranței acestui medicament.

4) Interacțiuni și atenționări speciale la utilizarea ACC 200 mg

Înaintea începerii oricărei administrări, anunțați medicul cu privire la alte afecțiuni ale dvs. (digestive, hepatice, renale, imunitare etc.), acestea putând duce la modificarea schemei de tratament.

De asemenea, anunțați medicul în legătură cu alte medicamente pe care le-ați administrat de curând, inclusiv suplimente alimentare, acestea putând interacționa cu ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală, astfel:

  • Anumite antibiotice trebuie administrate la un interval de minim 2 ore față de ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală;
  • Medicamente împotriva tusei, care inhibă reflexul de tuse și procesul de curățare al căilor respiratorii, putând duce la infecții și bronhospasm;
  • Nitroglicerina + derivații săi, ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală putând influența efectul vasodilatator și de agregare trombocitară.
ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală administrat alături de alimente și băuturi alcoolice

ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală poate fi administrat alături de alimente şi băuturi alcoolice.

ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală în sarcină, alăptare şi fertilitate

Adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua acest medicament dacă sunteţi, credeți că sunteți însărcinată, dacă aveți intenția de a rămâne gravidă sau dacă alăptaţi.

ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală și conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală administrat la diabetici

ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală conţine zahăr. Dacă știți că suferiți de intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să consultați medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Atenţionare pentru diabetici: 1 plic conţine 0,23 unităţi de pâine.

5) Doze și mod de administrare ACC 200 mg

Urmați întotdeauna recomandările medicului sau farmacistului. Dacă aveți nelămurii cu privire la modul de administrare al ACC pulbere pentru soluție orală, discutați cu aceștia.

Dozele obișnuite sunt:

  • Pentru copii sub 2 ani: nu există suficiente date privind administrarea de ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală la aceștia, astfel încât utilizați acest medicament numai la recomandarea medicului;
  • Pentru copii între 2 și 6 ani: se recomandă utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei;
  • Pentru copii și adolescenți între 6 și 14 ani: 1 plic de 200mg de 2 ori pe zi (în total 400mg de acetilcisteină pe zi);
  • Pentru adolescenți peste 14 ani și adulți: 1 plic de 200mg de 2-3 ori pe zi (în total 400-600mg de acetilcisteină pe zi).

Dizolvați conținutul plicului într-o cană cu apă și beți întregul conținut, după masă.

Dacă după 4-5 zile, simptomele dvs. nu se ameliorează sau observați o agravare a acestora, adreasți-vă medicului!

Pentru profilaxia bronșitei cronice sau a mucoviscidozei, durata tratamentului va fi mai lungă.

6) Alte informații

Nu utilizați concomitent cu ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală medicamente împotriva tusei, pentru că nu veți mai putea elimina secrețiile bronșice fluidizate de ACC 200 mg.

Dacă ați uitat să administrați ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală: este de preferat să îl luați imediat ce vă amintiți, însă nu utilizați o doză dublă.

Dacă utilizați mai mult decât trebuie:  Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Sarcina și alăptarea: Adresați-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament. Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor: Pentru mai multe detalii, vedeți punctul 4).

Cum se păstrează ACC 200 mg pulbere pentru soluție orală: Nu sunt necesare condiții speciale. După dizolvarea în apă, soluția rămâne stabilă timp de 3 ore.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj! (Data de expirare reprezintă ultima zi a lunii scrise pe cutie în dreptul EXP).

A nu se arunca niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere! Pentru aceasta, adresați-vă farmacistului. Astfel veți ajuta la protejarea mediului.

 

Adauga un comentariu

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!