Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Abelcet este denumirea comerciala a amfotericinei B dezoxicolat. Abelcet fiole reprezinta o suspensie sterila, apirogena, pentru perfuzie intravenoasa. Preparatul contine amfotericina b in complex cu doua fosfolipide, care se afla in raport echimolar cu substanta activa.
Abelcet este un antibiotic antifungic. Se foloseste pentru tratamentul infectiilor fungice sistemice severe, care asociaza riscuri mari pentru pacient. De asemenea se poate recomanda ca a doua linie de terapie in infectiile fungice care nu au raspuns la un alt tratament sistemic. Se recomanda pacientilor cu insuficienta renala sau alte contraindicatii la amfotericina b clasica in locul acesteia.
Inainte de a incepe tratamentul cu Abelcet, anuntati-va medicul curant in legatura cu eventuale alergii sau alte probleme de sanatate.
Hipersensibilitatea la amfotericina b sau excipientii produsului reprezinta contraindicatii absolute la tratamentul cu Abelcet.
Pacientii care prezinta indicatie de regim hiposodat, cum ar fi cei cu insuficienta cardiaca, insuficienta renala, ar trebui sa ia in calcul aportul de sodiu al medicamentului, de 3.6mh/mL.
Ca in cazul oricarei terapii medicamentoase, pacientul ar putea observa o serie de reactii adverse. Nu toti pacientii vor prezenta aceleasi reactii adverse, de aceeasi intensitate. Nu toate reactiile se vor manifesta la acelasi pacient.
Cel mai frecvent au fost raportate frisoanele si febra pe parcursul perfuziei, greata, varsaturile, cresterea creatininei si hipopotasemia.
Alte reactii adverse frecvent intalnite sunt hipotensiunea, tahicardia, palpitatiile, dificultatea de a respira, durerile de cap, diareea, durerea abdominala.La efectuarea analizelor s-ar mai putea observa trombocitopenia, hiperbilirubinemia, scaderea magneziului seric.
Foarte rar au fost raportate cazuri de soc anafilactic, neuropatie, convulsii, mialgii, insuficienta respiratorie.
Exista o serie de reactii adverse care de cele mai multe ori apar la inceputul tratamentului, care nu necesita ingrijiri medicale speciale. Daca devin persistente sau deranjante in desfasurarea activitatilor, anuntati-va medicul pentru a discuta posibilitatile de ameliorare ale acestora. Ati putea observa dureri de stomac, pierderea apetitului, diaree.
Pe de alta parte, o serie de reactii adverse, in asociere, atentioneaza asupra unei probleme importante si suportul medical trebuie cautat imediat.
In timpul administrarii perfuziei poate aparea reactia de hipersensibilitate la Abelcet. Anuntati-va imediat medicul curant daca observati semnele unei reactii alergice. Acestea se pot manifesta prin roseata tegumentara, prurit, umflarea sau exfolierea pielii, respirat greu, zgomotos, senzatie de apasare in piept, umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului. Adresati-va unui cadru medical imediat cum apar aceste simptome.
Urina inchisa la culoare, oboseala persisitenta, lipsa apetitului, durerea de stomac, scaunele decolorate, voma, icterul indica o afectare importanta a ficatului.
Imposibilitatea de a urina, variatiile mari in cantitatea de urina de-a lungul unei zile, prezenta sangelui in urina indica o afectare renala severa.
Afectarea dispozitiei generale, confuzia, durerile musculare, palpitatiile, convulsiile, lipsa poftei de mancare pot indica anomalii electrolitice, care daca nu sunt tratate vor altera functia anumitor organe.
In cadrul studiilor clinice nu s-a descoperit o toxicitate dependenta de doza a medicamentului.
In cazul in care se suspecteaza o supradoza cu Abelcet trebuie monitorizate functiile renala, hepatica, pulmonara si ale aparatului cardiovascular. In cazul afectarilor onduse de medicament se vor lua masurile necesare pentru a trata disfunctia aparuta. Manifestarile care vor aparea vor fi cele prezentate in paragraful despre reactii adverse.
Nu exista un antidot specific pentru supradozarea amfotericinei b.
Utilizarea concomitenta a medicamentelor antineoplazice si Abelcet creste riscul aparitiei insuficientei renale, hipotensiunii arteriale si bronhospasmului.
Medicamentele care pot afecta functia renala, cum ar fi aminoglicozidele, ar trebui asociate cu mare atentie cu Aelcet. Functia renala a pacientilor care urmeaza tratamente cu astfel de combinatii trebuie monitorizata foarte atent.
Abelcet a fost raportat ca fiind mai putin nefrotoxic decat Anfotericina b.
Utilizarea corticosteroizilor impreuna cu Abelcet poate duce la hipopotasemie, care predispune pacientul la disfunctii cardiace cum ar fi aritmiile.
In combinatie cu medicamentele digitalice, Abelcet induce hipopotasemie, care poate afecta cordul pacientului si potenta toxicitatea digitalei.
Atunci cand Abelcet este utilizat in combinatie cu alte medicamente care scad nivelul potasiului seric, nivelul acestuia trebuie monitorizat cu atentie.
Asocierea cu Zidovudina in laborator, la doze apropiate de cele recomandate pentru fiecare medicament in parte, a dus la aparitia unor reactii nefrotoxice si mielotoxice. Daca asocierea celor doua este necesara, functiile hematologica si renala trebuie monitorizate indeaproape.
Este indicat sa va anuntati medicul curant la inceputul tratamentului cu Abelcet de alte tratamente pe care le mai urmati.
In raport cu activitatile precum condusul sau operatul unor masinarii Abelcet nu prezinta contraindicatii.
Abelcet se administreaza in perfuzie intravenoasa in mediul intraspitalicesc. Doza recomandata este de 5 mg/kg la o rata de 2.5mg/kg/h. La initierea tratamentului se recomanda utilizarea unei doze test. Se va prefara 1mg infuzie conform instructiunilor de preparare. Infuzia va fi administrata pacientului de-a lungul a aproximatix 15 minute, urmand monitorizarea pecientului. Daca la 30 minute dupa administrare nu prezinta semne de hipersensibilitate,administrarea poate continua.
Daca perfuzia va dura mai mult de 2 ore, continarorul trebuie agitat.
Se recomanda administrarea pe o perioada de minim 14 zile.
Abelcet nu a prezentat potential mutagen la niciunul din testele efectuate in laboratoare in scopul detectarii acestui posibil efect. Nu au fost raportate cazuri la pacienti. Medicamentul nu are impact asupra fertilitatii atat la femei, cat si la barbati. In privinta sarcinii, testele au sugerat absenta efectelor negative. Exista un numar mic de femei care au urmat tratament cu Abelcet pe parcursul sarcinii. Nici una nu a prezentat toxicitate embrionala sau fetala, nu a fost acuzat un efect teratogen al medicamentului. Totusi, cum numarul de cazuri este mic, siguranta medicamentului nu a fost stabilita si el ar trebui administrat cu precautie in sarcina.
Nu se stie daca Abelceet se elimina prin laptele matern. In cazul in care o pacienta aflata sub tratament cu Abelcet urmeaza sa alapteze trebuie luata o decizie. Se vor evalua beneficiile continuarii tratamentului in raport cu cele ale alaptarii nou-nascutului pentru a continua sau intrerupe tratamentul.
© Copyright 2025 NewsMed - Toate drepturile rezervate.