Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, ianuarie 22, 2025

Uptravi -Prospect Medicament

NewsMed
NewsMed

17 Dec 2020

eye-glyph Vizualizări: 672

Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Uptravi

Uptravi 200 micrograme se comercializează sub formă de comprimate filmate. Fiecare comprimat filmat de Uptravi conține ca substanță activă selexipag 200 micrograme. Selexipagul este un agonist selectiv al receptorului IP, distinct de prostaciclină și analogii săi. Ca excipienți, Uptravi:

  • manitol
  • amidon de porumb
  • hidroxipropil celuloză slab substituită
  • hidroxipropil celuloză
  • stearat de magneziu
  • hipromeloză
  • propilen glicol
  • dioxid de titan
  • oxid galben de fier
  • ceară de carnauba

2. Indicații și contraindicații

Uptravi este indicat pentru tratamentul de lungă durată al hipertensiunii arteriale pulmonare la pacienți adulți cu clasă funcțională OMS II–III ca tratament asociat, la pacienții controlați insuficient cu un antagonist al receptorilor endotelinei și/sau un inhibitor al fosfodiesterazei de tip 5, sau în monoterapie la pacienții care nu sunt candidați pentru aceste tratamente. Eficacitatea a fost demonstrată la un grup de pacienți cu hipertensiune arterială pulmonară, incluzând hipertensiune arterială pulmonară idiopatică şi congenitală, hipertensiune arterială pulmonară asociată cu tulburări ale ţesutului conjunctiv şi hipertensiune arterială pulmonară asociată cu boală cardiacă congenitală simplă corectată.

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumerați anterior:

  •  Boală coronariană severă sau angină instabilă
  •  Infarct miocardic în ultimele 6 luni.
  •  Insuficiență cardiacă decompensată, dacă nu se află sub supraveghere medicală strictă.
  •  Aritmii severe.
  •  Evenimente cerebrovasculare (de exemplu atac ischemic tranzitor, accident vascular cerebral) în ultimele 3 luni.
  • Defecte valvulare congenitale sau dobândite, cu tulburări relevante clinic ale funcției miocardice, care nu sunt asociate cu hipertensiunea arterială pulmonară.
  •  Utilizare concomitentă de inhibitori puternici ai CYP2C8 (de exemplu gemfibrozil)

3. Reacții adverse și supradozaj

În urma studiilor clince și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.

Tulburări hematologice şi limfatice

Pot apărea: anemie, scăderea valorilor hemoglobinei.

Tulburări endocrine

Au fost raportate: hipertiroidism, scăderea valorilor hormonului de stimulare tiroidiană.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Cele mai întâlnite sunt: apetit alimentar scăzut, scădere ponderală.

Tulburări ale sistemului nervos

Cea mai frecventă reacție adversă este cefaleea.

Tulburări cardiace

Au fost raportate: tahicardie sinusală, tulburări vasculare, bufeuri, hipotensiune arterială.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Pot fi întâlnite: rinofaringită (de origine neinfecțioasă), congestie nazală.

Tulburări gastrointestinale

Din această categorie, cele mai frecvente reacții adverse au fost: diaree, vărsături, greață, durere abdominală.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Cele mai raportate reacții adverse din această categorie au fost: erupţie cutanată, urticarie, eritem.

Afecţiuni musculoscheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Pot apărea: dureri la nivelul maxilarului, mialgie, artralgie, durere la nivelul extremităților.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

A fost frecvent întâlnită durerea.

Este importantă raportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Au fost raportate cazuri izolate de supradozaj cu până la 3200 micrograme. Singura consecință raportată a fost greața ușoară, tranzitorie. În caz de supradozaj trebuie instituite măsuri de susţinere, după caz. Dializa este puțin probabil să fie eficace, deoarece selexipagul și metabolitul său activ sunt puternic legate de proteine.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe

Hipotensiune arterială

Uptravi are proprietăți vasodilatatoare care pot duce la scăderea tensiunii arteriale. Înainte de a prescrie Uptravi, medicii trebuie să analizeze cu atenție dacă pacienții cu anumite afecțiuni de bază ar putea fi afectați în mod negativ de efectele vasodilatatoare (de exemplu pacienți care utilizează tratament antihipertensiv sau cu hipotensiune arterială de repaus, hipovolemie, obstrucție severă a tractului de ejecție al ventriculului stâng sau disfuncție autonomă).

Hipertiroidism

Hipertiroidismul a fost observat la administrarea de Uptravi. La apariția semnelor sau simptomelor de hipertiroidism se recomandă efectuarea unor teste ale funcției tiroidiene, după cum este indicat clinic.

Boala veno-ocluzivă pulmonară

Au fost raportate cazuri de edem pulmonar în cazul utilizării vasodilatatoarelor (în principal prostacicline) la pacienţii cu boală veno-ocluzivă pulmonară. În consecinţă, dacă apar semne de edem pulmonar la pacienţii cu HTAP aflaţi în tratament cu Uptravi, trebuie să fie luată în considerare posibilitatea prezenţei bolii veno-ocluzive pulmonare. Dacă se confirmă, tratamentul cu Uptravi trebuie oprit.

Sarcina și alăptarea

Nu există date provenite din utilizarea selexipagului la femeile gravide. Uptravi nu este recomandat în timpul sarcinii și la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive.

Nu se cunoaşte dacă selexipagul sau metaboliţii acestuia se excretă în laptele uman. La şobolan, selexipagul sau metaboliţii săi sunt excretaţi în lapte. Nu se poate exclude un risc pentru sugari. Uptravi nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

5. Doze și mod de administrare

Tratamentul trebuie să fie iniţiat şi monitorizat numai de către un medic cu experienţă în tratarea hipertensiunii arteriale pulmonare.

Adulți

Doza fiecărui pacient trebuie modificată în sens crescător până la cea mai mare doză tolerată individual, care poate varia de la 200 de micrograme administrate de două ori pe zi până la 1600 de micrograme administrate de două ori pe zi (doza de întreținere individualizată).

Doza inițială recomandată este de 200 de micrograme administrată de două ori pe zi, la un interval de aproximativ 12 ore. Doza este crescută în pași de 200 de micrograme administrate de două ori pe zi, de obicei la intervale de o săptămână. La începutul tratamentului și la fiecare pas de modificare în sens crescător se recomandă ca prima doză să fie administrată seara.

Cu toate acestea, în cazul în care un pacient ajunge la o doză care nu poate fi tolerată, doza trebuie scăzută la nivelul dozei anterioare.

În cazul în care este omisă o doză, ea trebuie luată cât mai curând posibil. Doza omisă nu trebuie luată dacă următoarea doză este programată în decurs de aproximativ 6 ore.

Dacă tratamentul este întrerupt pentru 3 zile sau mai mult, administrarea Uptravi trebuie reluată la o doză mai mică, urmată de modificarea acesteia în sens crescător.

Vârstnici (≥ 65 de ani)

Nu este necesară ajustarea schemei de administrare a dozei la vârstnici. Există o experienţă clinică limitată privind pacienţii cu vârsta peste 75 ani, prin urmare Uptravi trebuie să fie utilizat cu precauţie la această grupă de pacienți.

Insuficienţa hepatică

Uptravi nu trebuie administrat la pacienții cu insuficiență hepatică severă. Pentru pacienții cu insuficiență hepatică moderată doza inițială de
Uptravi va fi de 200 de micrograme o dată pe zi, crescută cu câte 200 micrograme o dată pe zi la intervale de o săptămână până la apariția reacțiilor adverse care reflectă modul de acțiune a selexipag, care nu pot fi tolerate sau gestionate medical. Nu este necesară ajustarea la schemei de administrare a dozei la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară.

Insuficienţa renală

Nu este necesară ajustarea la schemei de administrare a dozei la pacienții cu insuficiență renală ușoară sau moderată.

Copii și adolescenți (< 18 ani)

Siguranța și eficacitatea Uptravi la copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 0 și mai puțin de 18 ani nu au fost încă stabilite. Nu sunt disponibile date. Administrarea de selexipag la copii și adolescenți nu este recomandată. Studiile la animale au indicat un risc crescut de invaginație, însă relevanța clinică a acestor constatări nu este cunoscută.

Mod de administrare

Calea de administrare este orală.

Comprimatele filmate trebuie administrate pe cale orală dimineața și seara. Pentru îmbunătățirea toleranței, se recomandă administrarea Uptravi cu alimente, iar la începutul fiecărei faze de modificare în sens crescător, prima doză crescută să fie luată seara.

Comprimatele nu trebuie sparte, zdrobite sau mestecate și trebuie înghițite cu apă. Pacienții cu deficit vizual sau care prezintă cecitate trebuie să fie îndrumați să solicite sprijinul unei alte persoane atunci când utilizează Uptravi în timpul perioadei de creștere a dozelor.

6. Alte informații

Uptravi are o influenţă mică asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Trebuie să se aibă în vedere starea clinică a pacientului şi profilul reacţiilor adverse date de selexipag (de exemplu cefalee sau hipotensiune arterială) atunci când se evaluează capacitatea pacientului de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informaţii referitoare la siguranţă.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Perioada de valabilitate este de 3 ani.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!