Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Tedolfen 200mg/30mg se comercializează sub formă de comprimate filmate. Un comprimat filmat de Tedolfen conţine ibuprofen 200 mg şi clorhidrat de pseudoefedrină 30 mg echivalent cu pseudoefedrină 24,6 mg. Pseudoefedrina este un simpatomimetic cu efecte directe şi indirecte asupra receptorilor adrenergici. Are activitate stimulantă asupra receptorilor alfa şi beta adrenergici şi un oarecare efect stimulant asupra sistemului nervos central. Ibuprofenul este un medicament cu acţiune antiinflamatoare, analgezică şi antipiretică aparţinând grupei de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Ca excipienți, Tedolfen conține:
Ameliorarea simptomelor congestiei nazale/sinusale asociate cu cefalee, febră şi durere, asociate cu răceala obişnuită şi gripa.
Tedolfen nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:
În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate, s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse.
Sun foarte rare:
Nu sunt foarte frecvente:
Pot apărea:
Au fost întâlnite:
Pot apărea tulburări de vedere, însă sunt puțin frecvente.
Au fost identificate cazuri ce au avut ca manifestare principală tinnitus.
Sunt rare:
Poate apărea hipertensiunea arterială, însă are o frecvență de apariție necunoscută.
Rar, au fost raportate cazrui de exacerbare a astmului sau reacţie de hipersensibilitate cu bronhospasm.
Pot apărea:
Sunt foarte rare:
Din această categorie, putem menționa:
Putem exemplifica următoarele reacții adverse:
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.
Cele mai frecvente manifestări ale supradozajului cu ibuprofen sunt dureri abdominale, greaţă, vărsături, letargie, sete, slăbiciune musculară, somnolenţă, vedere înceţoşată şi ameţeli. Pot să apară şi alte efecte inclusiv dureri de cap, tinitus, depresia SNC, convulsii, hipotensiune arterială, bradicardie, tahicardie, aritmii supraventriculare şi ventriculare şi fibrilaţia atrială. Au fost raportate rar acidoză metabolică, comă, insuficienţă renală acută, hiperkaliemie, apnee (în special la copii mici), depresie respiratorie şi insuficienţă respiratorie. La pacienţii cu astm bronşic este posibilă exacerbarea astmului.
Simptome şi semne ale supradozajului cu pseudoefedrină includ iritabilitate, insomnie, febră, transpiraţii, anxietate, agitaţie, tremor, convulsii, palpitaţii (aritmie sinusală), hipertensiune arterială, xerostomie şi dificultate la urinare. Au fost raportate halucinaţii (mai susceptibile la copii).
Tratamentul supradozajului este suportiv. Lavajul gastric şi cărbunele activat pot fi benefice în interval de 1 oră de la ingestia unei cantităţi potenţial toxice, şi dacă este necesar, reechilibrarea hidroelectrolitică. Tratamentul simptomatic şi suportiv trebuie întreprins, în special în ceea ce priveşte sistemele cardiovascular şi respirator.
Înainte de a utiliza acest medicament, pacienţii trebuie să se adreseze medicului lor în caz de:
Au fost raportate la utilizarea tuturor antiinflamatoarelor nonsteroidiene, hemoragie gastrointestinală, ulcer sau perforaţie care pot fi letale, în orice moment în timpul tratamentului, cu sau fără simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastrointestinale.
Riscul de hemoragie gastrointestinală, ulcer sau perforaţie, care pot fi letale, este mai mare cu creşterea dozei de antiinflamatoare nonsteroidiene, la pacienţii cu antecedente de ulcer (mai ales dacă a fost complicat cu hemoragie sau perforaţie şi la pacienţii cu vârsta peste 60 de ani. Aceşti pacienţi trebuie să înceapă tratamentul cu cele mai mici doze disponibile.
Studiile clinice sugerează că utilizarea ibuprofenului, în special în doze mari (2400 mg pe zi) poate fi asociată cu o uşoară creştere a riscului de apariţie a unor evenimente trombotice arteriale (de exemplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral). În general, studiile epidemiologice nu sugerează că administrarea de doze mici de ibuprofen (de exemplu ≤ 1200 mg pe zi) este asociată cu un risc crescut de evenimente trombotice arteriale.
Inhibarea sintezei de prostaglandine poate afecta în mod negativ sarcina şi/sau dezvoltarea embrionului/fătului. Date obţinute din studii epidemiologice sugerează un risc crescut de avort spontan şi de malformaţii cardiace şi gastroschizis după utilizarea unui inhibitor al sintezei de prostaglandine, în timpul primelor trimestre de sarcină.
Ibuprofen/pseudoefedrină au fost identificate la nou-născuţii alăptaţi/sugarii femeilor tratate. Există informaţii insuficiente cu privire la efectele ibuprofen/pseudoefedrină la nou-născuţi/sugari. De aceea, utilizarea Tedolfen este contraindicată pe parcursul alăptării.
1 comprimat (echivalentul a 200 mg de ibuprofen şi 30 mg de clorhidrat de pseudoefedrină) la fiecare 4-6 ore dacă este necesar. Pentru simptome mai severe, 2 comprimate (echivalentul a 400 mg de ibuprofen şi 60 mg de clorhidrat de pseudoefedrină) la fiecare 6-8 ore dacă este necesar, până la o doză totală zilnică maximă.
Nu trebuie depăşită doza totală maximă zilnică de 6 comprimate (echivalentul a 1200 mg de ibuprofen şi 180 mg de clorhidrat de pseudoefedrină). Tratamentul nu trebuie continuat mai mult de 5 zile.
La persoanele vârstnice și la pacienții cu antecedente de ulcer, în special dacă a fost complicat cu hemoragie sau perforaţie, se începe tratamentul cu cea mai mică doză posibilă deoarece riscul de hemoragie gastrointestinală, ulcer sau perforaţie este mai mare la doze mari de antiinflamatoare nonsteroidiene. Utilizarea concomitentă a medicamentelor de protecţie (misoprostol sau inhibitori de pompă de protoni) trebuie luată în considerare pentru aceşti pacienţi sau pacienţi care utilizează alte medicamente care pot creşte riscul de evenimente gastrointestinale.
Pentru pacienţii cu afecţiuni renale sau hepatice, este necesară adaptarea dozei în funcţie de individ. Reacţiile adverse pot fi reduse la minim utilizând cea mai mică doză eficace, pentru cea mai scurtă durată necesară pentru controlul simptomatologiei.
Tedolfen este contraindicat la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 15 ani.
Calea de administrare este orală. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă, de preferinţă în timpul meselor. Nu rupeţi sau sfărâmaţi comprimatele.
Tedolfen nu are efecte cunoscute asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, deoarece, în cazuri excepţionale, pot apărea ameţeli sau halucinaţii, datorită prezenţei pseudoefedrinei, oricine intenţionează să conducă vehicule trebuie să ia în considerare această posibilitate.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Perioada de valabilitate este de 3 ani.
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.