Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, ianuarie 21, 2025

Te pregătești de rezidențiat? Atunci ai nevoie de acest compendiu de specialități medico-chirurgicale

NewsMed
NewsMed

24 Feb 2020

eye-glyph Vizualizări: 1734

Distribuie Articolul

Studenta la medicina
                                                                                          Studenta la medicina

Pregătirea pentru examenul de rezidențiat nu este o muncă tocmai ușoară, mai ales că ultimii ani au fost marcați de o serie de discuții pe marginea bibliografiei pe care studenții ar trebui să o folosească pentru susținerea lui.  Dincolo de aceste dispute, cartea Compendiu de specialități medico-chirurgicale nu ar trebui să-ți lipsească din bibliotecă.

Îți povestim în cele ce urmează, argumentat, de ce această carte este o investiție sigură, fără de care provocarea rezidențiatului este greu de trecut.

În primul rând această lucrare este rezultatul implicării a numeroase cadre didactice de la toate universitățile de medicină și farmacie. Aportul acestora este valoros nu doar prin prisma faptului că a solicitat un efort multidisciplinar, ci mai ales pentru că vine ca rezultat al experienței didactice și practice, totodată.

Informațiile cuprinse de acest compendiu pentru rezidențiat sunt pe cât de complexe, pe atât de complete și logic structurate. Vei găsi în această lucrare capitole complete dezvoltate pe subtopicuri specifice, pentru: pneumologie, cardiologie, gastroenterologie, diabetul zaharat, hematologie-oncologie, endocrinologie, boli infecţioase, nefrologie, pediatrie, neurologie, reumatologie, chirurgie generală, urologie, ortopedie și obstetrică-ginecologie.

Așa cum îți poți da seama, această lucrare vine cu o serie de atuuri pentru studentul care se pregătește pentru rezidențiat, putând fi luat ca material de bază pentru pregătirea examenului.

Cea mai mare provocare din perspectiva examenului de rezidențiat a constituit-o până acum, așa cum spuneam, bibliografia obligatorie pentru examen. Mai mulți ani la rând studenții la medicină s-au pregătit după o lucrare tradusă din limba franceză  (controversatul manual ECN) care conținea o serie de erori de adaptare a textelor. În urma sesizărilor, pentru această carte a fost ulterior tipărită o erată complexă care nu a reușit suficient să ușureze munca de interpretare a informațiilor de către studenți. Acesta a fost principalul motiv pentru care lucrarea Compendiu de specialități medico-chirurgicale a devenit bibliografie obligatorie pentru examen – fiind un material de studiu mult mai binr structurat, cu o informație clară și al obiect.

Anul 2020 va aduce noi schimbări în bibliografia pentru examen, fiind luată în considerare adaptarea unor cărți din literatura de specialitate internațională, urmând ca lucrările românești – cum este și acest compendiu pentru rezidențiat – să rămână ca bibliografie suport, suplimentară.

Aceste modificări vor fi făcute ca urmare a unei nevoi clare de raportare la o materie unică și armonizată, care să faciliteze concentrarea pe studiu a candidaților la rezidențiat.

Ce alte materiale de studiu ar trebui să mai folosești pentru examenul de rezidențiat

Alături de bibliografia obligatorie și cea suport pentru examenul de rezidențiat – cum este acest Compendiu de specialități medico-chirurgicale – ai nevoie de o serie de lucrări care să te ajute să asimilezi corect informațiile și să treci cu brio examenul.

Îți dăm mai jos câteva exemple care te pot inspira:

  • grile pentru rezidențiat – compendiu este un material important de studiu dar, îți vei dori, desigur, să-ți testezi cunoștințele într-o variantă cât mai apropiată de cea pe care o vei avea la examen. Există culegeri de teste dedicate examenului de rezidențiat care vin cu grile pe diferite grade de dificultate;
  • cărți medicale despre diagnostic și tratament în practica medicală;
  • sinteze medicale;
  • lucrări medicale în limbă străină, cum sunt cele publicate sub editurile Cambridge University Press sau Oxford University Press. Acestea nu doar aduc o noutate la nivel de informație medicală, ci te instruiesc, totodată, din punctul de vedere al comunicării profesionale în limba engleză.
  • dicționare clasice și dicționare ilustrate;
  • materialele de semiologie medicală;
  • atlase și materiale de învățare interactivă;
  • site-uri dedicate studenților la medicină – de tipul www. studentconsult.com.

De unde poți cumpăra materialele de studiu pentru rezidențiat

Fie că vorbim despre bibliografia obligatorie, fie că ne referim la materialele suport pentru studiu, este important să selectezi cu grijă sursa de achiziție a acestora. În mediul online vei găsi o serie de librării care, aparent, au în stoc lucrările pe care tu vrei să le cumperi.

Cea mai sigură variantă este să alegi o librărie cu specific educațional care nu doar că deține o varietate de titluri din același domeniu, dar îți și asigură o prezentare completă a lucrărilor și o livrare sigură.

Librăriile fizice sunt și ele, de asemenea, o variantă către care te poți îndrepta, însă mai puțin la îndemână și uneori chiar mai costisitoare.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!