Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare neurologică ce afectează aproximativ 10% din populația adultă și se caracterizează prin nevoia imperioasă de a mișca picioarele. Sindromul picioarelor neliniștite a fost pentru prima dată identificat în secolul al șaptesprezecelea de către medicul internist Thomas Willis. Ulterior, a fost descris în 1945 de către neurologul Karl-Axel Ekbom, motiv pentru care se mai numește boala Willis-Ekbom. Sindromul picioarelor neliniștite este încadrat recent în categoria tulburărilor de mișcare.
Sindromul picioarelor neliniștite (Boala Willis-Ekbom) este o tulburare heterogenă și poate să apară primar sau secundar.
Sindromul picioarelor neliniștite de tip primar este genetic, cu transmitere autosomal dominantă și penetranță variabilă. Vârsta medie a debutului este 27 de ani, dar există și câteva cazuri pediatrice citate în literatură. Severitatea simptomelor este variabilă de la caz la caz. S-au identificat câteva gene asociate cu acest sindrom: RLS1, RLS2, RLS3, RLS4, RLS5, RLS6, RLS7.
Sindromul picioarelor neliniștite poate să apară secundar următoarelor condiții: sarcină (aproximativ 40% dintre femei pot experimenta temporar pe parcursul sarcinii un astfel de tablou clinic), neuropatie periferică, diabet zaharat, boală renală cronică, deficit de feritină, anemie, poliartrită reumatoidă.
Patogenetic, sindromul picioarelor neliniștite (Boala Willis-Ekbom) presupune o alterare a funcției dopaminei – poate fi dopamina centrală și/sau periferică – asociată cu anormalități ale metabolismului fierului. Mecanismele fiziopatologice implicate în geneza acestei afecțiuni sunt incomplet elucidate.
Cele 4 simptome majore necesare diagnosticului sunt:
De obicei, acuzele apar la nivelul membrelor inferioare, dar pot afecta și membrele superioare.
Au fost descrise două forme ale sindromului picioarelor neliniștite(Boala Willis-Ekbom):
La aproximativ 80% dintre pacienți, sindromul picioarelor neliniștite se poate asocia cu mioclonia nocturnă. Mișcările involuntare din timpul somnului durează câteva secunde, dar se pot repeta chiar și la intervale de 5-90 de secunde. Sindromul picioarelor neliniștite și mioclonia nocturnă determină o scădere a calității somnului și somnolență diurnă.
Diagnosticul este clinic(bazat pe prezența celor 4 simptome cardinale). Diagnosticul trebuie susținut prin explorări complementare precum: nivelele serice de feritină, glicemie, probele renale, polisomnografie, electromiografie. Examenul obiectiv neurologic poate fi normal.
Tratamentul bolii care a determinat instalarea sindromului picioarelor neliniștite (anemia, neuropatia periferică) ameliorează semnificativ acuzele pacientului de cele mai multe ori. Dacă sindromul nu apare în contextul altor afecțiuni, obiectivele principale sunt: optimizarea stilului de viață și tratamentul medicamentos simptomatic.
Măsuri non-farmacologice pentru optimizarea stilului de viață:
Măsuri farmacologice:
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.