Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Sindromul de intestin scurt constituie totalitatea manifestărilor clinice şi biologice caracteristice sindromului de malabsorbţie determinate de reducerea suprafeţei de absorbţie intestinale, cel mai frecvent prin intervenţii chirurgicale (rezecţii, by-pass). Alte cauze care reduc suprafaţa intestinală de absorbţie sunt: vasculare (tromboze vasculare în sistemul mezenteric), afecţiuni inflamatorii extinse (boala Crohn, tuberculoza intestinală).
Intestinul subţire se întinde de la nivelul pilorului până la valva ileocecală, ocupă părţile centrală şi inferioare ale cavităţii abdominale, are lungimea de 6 – 7 metri şi un calibru de 3 – 4 cm la origine şi de 2 – 3 cm la terminare. Intestinul subţire are trei părţi: duodenul, jejunul şi ileonul.
Jejunul şi ileonul este porţiunea intestinului subţire cuprinsă între duoden și cec. Ocupă porțiunea superficială a etajului submezocolic al cavităţii abdomino – pelvine şi este legat de peretele abdominal posterior prin intermediul mezenterului. Jejunul împreună cu ileonul are lungimea de aproximativ 6 m şi un calibru mai mare în porţiunea iniţială (aproximativ 4 cm) şi mai mic în porţiunea terminală (aproximativ 2 cm). Este format din 14 – 16 anse intestinale, dintre care primele șapte – opt anse sunt dispuse orizontal, iar ultimele au dispoziţie verticală (cu excepția ultimei anse care are dispoziție orizontală) Schimbarea dispoziției anselor intestinale se realizează la nivelul vertebrei lombare L5. O ansă cvintestinală este o porțiune de intestin subțire dispus sub forma literei U, prezentând un braț aferent și un braț eferent. Lungimea medie a unei anse intestinale este de aproximativ 20 cm.
Diverticulul lui Meckel, reprezintă o rămășiță a ductului omfaloenteric, el realizând comunicarea între intestin și vezicula ombilicală la embrion. Este situat la nivele unei anse ombilicale, cam la 40 – 60 cm distanţă de unghiul ileocecal. Mijloacele de fixare ale jejuno – ileonului sunt: mezenterul este cel mai important mijloc de fixare a intestinului subțire; flexura duodeno – jejunală ancorată de mușchiul lui Treitz; presa abdominală.
Malabsorbţia intestinală din cadrul sindromului de intestin scurt se manifestă prin interesarea metabolismului proteic, lipidic şi glucidic, a metabolismului fierului, a acidului folic, a vitaminei B12 şi a vitaminelor hidrosolubile, a electroliţilor precum şi prin perturbarea funcţiei endocrine a intestinului subţire (scade sinteza de colecistokinină, secretină, enteroglucagon şi peptidului inhibitor Y).
Testele biologice uzuale constau în determinarea: hemogramei, acidului folic, albuminemiei (sub 3,5g%), colesterolului, vitaminei B12 serice, timp Quick, steatoreei (constituie elementul esenţial pentru obiectivizarea malabsorbţiei; valorile patologice sunt peste 6 grame pe 24 ore grăsimi în materiile fecale; valori de peste 9 grame pe 24 ore sugerează mai mult o insufienţă pancreatică exocrină).
Examenul radiologic se indică in sindromul de intestin scurt pentru evaluarea extensiei intestinului restant. Pentru a controla consecinţele rezecţiei intestinale în diferite regiuni topografice se indică: testul cu D-xiloză (bolnavul ingeră 25 grame alfa-xiloză şi în cinci ore elimină mai puţin de 5 grame prin urină, confirmând malabsorbţia; substanţa se absoarbe în jejun şi un test pozitiv confirmă prezenţa leziunilor jejunale) şi testul toleranţei orale la glucoză în rezecţia de intestin proximal şi testul Schilling (confirmă prezenţa leziunilor în ileon; se administrează vitamina B12 marcată cu Cobalt 57 sau 58 care în mod normal se elimină prin urină mai mult de 8%; orice eliminare sub 8% sugerează test pozitiv) şi determinarea steatoreei în rezecţia ileonului terminal.
Foarte important este să nu pierdem din vedere, în investigaţiile paraclinice ale sindromului de intestin scurt, posibilitatea prezenţei unor factori care pot agrava sindromul de intestin scurt: hipersecreţie gastrică, hiperperistaltismul intestinal, deficitul de lactază, poluarea bacteriană.
Diagnosticul pozitiv al sindromului de intestin scurt porneşte de la datele de anamneză care evidenţiază prezenţa rezecţiei intestinale, prezenţa simptomelor clinice şi a modificărilor biologice specifice sindromului de malabsorbţie precum şi încadrarea sindromului de intestin scurt într-una din cele trei perioade evolutive: precoce, intermediară şi tardivă.
Regimul dietetic – cuprinde regimul dietetic administrat bolnavilor cu sindrom de intestin scurt în faza precoce care consă din alimentaţie parenterală totală, alimentaţie care poate dura zeci de zile sau poate chiar luni şi faza de adaptare intestinală în care se introduce progresiv alimentaţia orală de cele mai multe ori împreună cu alimentaţia parenterală. Foarte rar în sindroamele de intestin scurt cu evoluţie foarte severă se menţine în permanenţă alimentaţia parenterală. De asemenea în rezecţii intestinale largi şi în sindroame cu evoluţie severă se poate folosi administrarea regimurilor prin sondă eso-gastrică folosind compuşi nutriţionali esenţiali, vitamine, electroliţi (Flexicol, Vivonex) iar pentru ameliorarea diareei preparate polimerice (Isocal). Trebuie respectat riguros programul meselor care trebuie să fie mai numeroase şi reduse cantitativ, şi urmărit cu atenţie deficitul vitaminic, enzimatic şi electrolitic care vor fi suplimentate.
Tratamentul medicamentos se adresează în primul rând combaterii diareei care se poate face cu preparate opiacee şi derivaţii lor. Efect favorabil are administrarea de Loperamidă 4 – 16 mg pe zi. Cel mai eficient în combaterea diareei este administrarea Somatostatinei sau derivatului sintetic Octreotid subcutanat în doză de 50 mg de trei ori pe zi.
În sindromul malabsorbtiv în care predomină steatoreea se administrează colestiramină în doză de 8 – 12 g pe zi. Atenţie în rezecţiile ileale întinse când predomină tot steatoreea, dar Colestiramina devine complet nefavorabilă. Dacă se constată agravarea sindromului de intestin scurt prin poluare bacteriană se recomandă folosirea antibioticelor șapte – zece zile (Ampicilina, Neomicina, Tetraciclina).
Tratamentul chirurgical – reintervenţie chirurgicală doar în cazurile deosebite.
Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară
Colecistita cronică litiazică şi nelitiazică
Hipertensiunea arteriala (HTA) , Gastroenterita , Pielonefrita acută Lupusul eritematos sistemic - LES
© Copyright 2024 NewsMed - Toate drepturile rezervate.