Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

joi, noiembrie 21, 2024

Mastectomie simplă

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Mastectomia simplă este o procedură chirurgicală care presupune excizia în totalitate a sânului, fără a exciza și nodulii limfatici axilari. 

Cui îi este adresată mastectomia simplă?

Mastectomia simplă este indicată pentru pacienților în cazul cărora:

  • leziunea canceroasă este de dimensiuni mari 
  • celulele canceroase au o distribuție extinsă la nivelul sânului
  • operația de eliminare a tumorii canceroase, cu păstrarea sânului nu a avut succes, la nivelul acestuia regăsindu-se celule canceroase

Etapele mastectomiei simple

1. Consultația

Consultul este important pentru a determina care este stadiul evoluției bolii. Medicul realizează o anamneză detaliată, recomandă unele investigații, analizează situația medicală a pacientului și indică cea mai optimă variantă de tratament. 

Este important ca pacientul să furnizeze informații corecte și relevante referitor la istoricul său medical, să precizeze care sunt patologiile cu care este diagnosticat, tratamentele pe care le urmează și alergiile pe care le cunoaște. 

Dacă medicul decide că este necesar a fi efectuată operația de mastectomie, îi va explica pacietului care sunt avantajale acesteia, precum și riscurile. Acesta se va asigura că informează pacientul cu privire la detaliile operației și îi va răspunde la întrebări. 

De asemenea, pre-operator, medicul poate administra pacientului antibiotic în scop profilactic, precum și tratament anticoagulant, pentru prevenirea trombilor.  

2. Anestezia

Mastectomia necesită anestezierea pacientului. Medicul specialist poate alege anestezie locală sau generală, în funcție de situația medicală a pacientului. În majoritatea cazurilor este preferată anestezia generală. 

3. Realizarea inciziei

Medicul chirurg va realiza o incizie în apropierea tumorii. În cele mai multe dintre cazuri incizia este realizată supraareolar. 

Ulterior, chirurgul îndepărtează țesutul tumoral, dar și o parte din țesutul cu aspect sănătos din jur, pentru a preveni recidiva. Sunt efectuate investigații histologice, pentru a se asigura că nu au mai rămas celule tumorale la nivelul țesutului prezervat. 

La finalul operației, poate fi plasat un tub de dren, care are rolul de a elimina lichidul limfatic ce se poate acumula la nivelul zonei operate. 

4. Suturarea

Incizia realizată este suturată, apoi este aplicat un bandaj. Acesta are rolul de a proteja incizia de eventuale infecții.

5. Consultul post - operator

Consultul post - operator se va efectua la aproximativ două săptămâni după operație. Medicul examinează incizia, iar dacă este necesar poate recomanda unele investigații. În cadrul acestui consult, este realizat un plan de tratament, care poate cuprinde radioterapie sau chimioterapie. 

Posibile complicații

Pacienții care urmează o astfel de operație chirurgicală pot dezvolta următoarele complicații:

  • infecții
  • complicații generate de anestezie
  • durere
  • hematom
  • senzație de amorțeală
  • formarea cicatricilor

Recuperarea

Recuperarea după această intervenție chirurgicală poate dura până la 3 săptămâni. Această perioadă se poate extinde dacă apar complicații sau dacă sunt necesare tratamente suplimentare. 

Pacientul este internat pe o perioadă de aproximativ 4 zile. În cadrul acestei perioade, acesta este urmărit din punct de vedere medical și pot fi realizate investigațiile necesare. La sfârșitul perioadei de internare, tubul de dren va fi scos. 

În primele două zile de la operație nu este indicat ca pacientul să facă baie sau ca săpunurile, cremele sau alte cosmetice să intre în contact cu incizia. Sunt recomandate hainele comfortabile, care se pot îmbraca ușor, pentru a nu cauza complicații mecanice. 

Dieta recomandată constă în alimente ușoare, fără grăsimi, prăjeli. Sunt indicate alimentele cu fibre (pâine integrală, fructe, legume), dar și consumul de lichide pentru a preveni constipația. 

În primele două luni sunt recomandate activitățile fizice de intensitate mică și moderată. Este important a se realiza o creștere graduală a intensității efortului. 


Clinici unde efectuam procedura



Servicii asemănătoare

Mastectomia este o procedură chirurgicală, care constă în extirparea glandei mamare. Se realizează de cele mai multe ori la pacienții cu cancer, cu rolul de a stopa multiplicarea celulelor canceroase, de a evita formarea metastazelor, dar și de a scădea riscul de recidivă.  Tipuri de mastectomie Această tehnică are mai multe metode de abordare a pacientului. Astfel, există: 1. Mastectomia radicală simplă Această tehnică a fost folosită inițial, dar în prezent se apelează la ea destul de rar. Debutul acesteia a fost în anul 1900 și s-a utilizat constant timp...

Mai mult..

Hernia ombilicală reprezintă o protruzie a unui organ sau a unui țesut la nivelul unei zone slăbite de la nivelul ombilicului. Este o afecțiune benignă, care dacă este tratată corespunzător și la timp, nu afectează funcția organelor abdominale. Hernia ombilicală la copil Hernia ombilicală este congenitală la copil. Apare ca urmare a unui perete abdominal nedezvoltat corespunzător. Hernia ombilicală poate fi redusă prin compresie. Un rol important în reducerea herniei este reprezentat de dezvoltarea motorie a copilului.  Dacă hernia persistă după primul an și jumătate de viață al copilului, aceasta...

Mai mult..

Mastectomia simplă este o procedură chirurgicală care presupune excizia în totalitate a sânului, fără a exciza și nodulii limfatici axilari.  Cui îi este adresată mastectomia simplă? Mastectomia simplă este indicată pentru pacienților în cazul cărora: leziunea canceroasă este de dimensiuni mari  celulele canceroase au o distribuție extinsă la nivelul sânului operația de eliminare a tumorii canceroase, cu păstrarea sânului nu a avut succes, la nivelul acestuia regăsindu-se celule canceroase Etapele mastectomiei simple 1. Consultația Consultul este important pentru a determina care este stadiul evoluției bolii. Medicul realizează o anamneză detaliată,...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!