Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

joi, noiembrie 21, 2024

Mastectomie

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Mastectomia este o procedură chirurgicală, care constă în extirparea glandei mamare. Se realizează de cele mai multe ori la pacienții cu cancer, cu rolul de a stopa multiplicarea celulelor canceroase, de a evita formarea metastazelor, dar și de a scădea riscul de recidivă. 

Tipuri de mastectomie

Această tehnică are mai multe metode de abordare a pacientului. Astfel, există:

1. Mastectomia radicală simplă

Această tehnică a fost folosită inițial, dar în prezent se apelează la ea destul de rar. Debutul acesteia a fost în anul 1900 și s-a utilizat constant timp de 70 de ani ca tratament pentru cancerul mamar. Acum, se folosește doar dacă pacientul prezintă un cancer avansat și metastaze la nivelul mușchiului marele pectoral.

În cadrul intervenției vor fi îndepărtate: sânul, o porțiunea a mușchiului marele pectoral, care constituie peretele sânului, ganglionii limfatici axilari, țesutul adipos și pielea. 

2. Mastectomia radicală modificată

Tehnica a fost propusă în anul 1972, de către medicul John Madden. Aceasta presupune doar îndepărtarea sânului și a ganglionilor axilari, fără a îndepărta și mușchiul marele pectoral. Astfel, se obține o îmbunătățire estetică față de tehnica anterioară 

3. Mastectomia totală

Chirurgul realizează această tehnică în cazul tipurilor de cancer unde ganglionii limfatici nu au fost invadați de către celulele canceroase. Procedura presupune excizia sânului, fără a îndepărta ganglionii axilari sau mușchiul marele pectoral. 

Aceasta este utilizată și în cadrul tratamentului profilactic al cancerului mamar.

4. Mastectomia cu reconstrucție imediată. 

Prin abordarea acestei tehnici, pacienta beneficiază de îndepărtarea sânului ce conține celulele canceroase, dar și de reconstrucția acestuia. Această metodă presupune colaborarea cu un chirurg plastician. 

Cui îi este recomandată mastectomia?

Persoanele pot apela la această intervenție chirurgicală în următoarele situații:

  • tumora are dimnesiuni prea mari
  • mărimea sânului este mică, în acest caz lumpectomia nu e recomandată
  • chimioterapia nu are rezultate benefice
  • reducerea riscului de recidivă
  • tratament profilactic (în special femeile care au genele responsabile de apariția cancerului mamar)

Tipurile de cancer care au indicație de tratament mastectomia

  • cancerul mamar în stadiul III de dezvoltare (după efectuarea chimioterapiei)
  • cancerul ductal in situ
  • cancerul recidivant
  • tumori multiple
  • microcalcificări multiple 
  • tumoră de dimensiuni mari
  • boala Paget a sânului (mamelonul și areola mamară sunt afectate)
  • profilactic

Etapele mastectomiei

1. Consultul

Consultul are rolul de a pune în evidență istoricul medical al pacientei, tipul de cancer de care suferă, alte afecțiuni cu care este diagnosticată, tratamentele pe care le urmează, alergiile pe care le cunoaște etc. Medicul îi explică acesteia în ce constă procedură chirurgicală, care sunt beneficiile, dar și posibilele complicații care pot apărea. 

Se va efectua un set de analize, o electrocardiografie, precum și un consult cardiac, pentru a stabili tipul de anestezic folosit în timpul procedurii. 

2. Intervenția chirurgicală

Intervenția propriu-zisă debutează cu administrarea unui antibiotic, cu rolul de a preveni infecțiile și a unui anticoagulant, cu rolul de a scădea riscul apariției trombilor. Pacienta beneficiază de anestezie generală. În majoritatea cazurilor, chirurgul realizează o incizie supraareolară, care este extinsă lateral. Acest tip de incizie asigură un rezultat cosmetic mai satisfăcător, comparativ cu alte tipuri de incizii. 

Următoarea etapă constă în îndepărtarea țesutului mamar, dar și a ganglionilor aflați la nivelul brațului. Cantitatea de țesut care este excizată este direct proporțională cu stadiul de dezvoltare al cancerului și amplitudinea țesutului afectat. 

La pacientele la care se efectuează mastectomie totală, fără reconstrucție, ultima etapă constă în suturarea inciziei. În cazul mastectomiei cu reconstrucția sânului, chirurgul poate apela la următoarele metode:

  • reconstrucția cu țesut propriu, la care se păstrează vascularizația 

În cadrul acestei metode, în majoritatea cazurilor se folosește țesut de la nivelul mușchiului marele dorsal sau dreptul abdominal. Complexitatea acestei metode este mai crescută, dar din punct de vedere estetic și ca durabilitate, aceasta este net superioară implantării silicoanelor. 

Dezavantajele acestei metode sunt: durata mai lungă a intervenției chirurgicale, realizarea mai multor incizii, poate apărea senzația de slăbiciune musculară în zona de unde a fost preluat țesutul. 

  • reconstrucția cu țesut propriu, la care vascularizația acestuia necesită a fi creată

Această metodă presupune folosirea țesutului muscular, dar care necesită realizarea unor anastomoze vasculare.

  • reconstrucția cu implant de silicon și aplicarea unei meșe

Avantajele acestei metode constau în durata mai scurtă de realizare, recuperarea mai rapidă și mai ușoară. De asemena, nu sunt necesare alte incizii la nivelul corpului. Cu toate acestea, pot exista unele dezavantaje de ordin estetic, iar în timp acesta va trebui înlocuit. În cazul în care pacienta necesită a urma radioterapie după operație, riscul de apariție al complicațiilor este mai crescut comparativ cu celelalte metode. 

  • reconstruirea cu țesut autolog și implanturi de silicon

Această metodă este uneori abordată de către chirurgi, în cazurile când țesutul muscular nu este suficient. Avantajul față de implantul simplu îl reprezintă riscul mai scăzut de apariție al complicațiilor, deoarece implantul benefiziază de o protecție mai bună decât în cazul folosirii meșei. 

Pentru a ușura exteriorizarea lichidului ce se colectează la nivelul plăgilor, pacientei i se vor monta tuburi de dren. Acestea se vor menține pentru două săptămâni. 

Posibile complicații

Mastectomia poate prezenta următoarele complicații:

  • infecții
  • complicații asociate anesteziei
  • durere
  • senzația de amorțeală
  • pierderea sau accentuarea sensibilității la nivelul zonei operate
  • edem la nivelul plăgii

Recuperarea

Durata internării pacientei diferă în funcție de tehnica de mastectomie aleasă. Astfel, pentru o mastectomie totală simplă, pacienta va sta în spital între 2 - 3 zile, iar dacă se realizează și reconstrucția sânului, durata de internare crește până la 5 - 6 zile. 

Pacienta poate resimți durere la locul inciziilor, care poate fi controlată cu analgezice. Se recomandă ca pacienta să nu doamă pe partea cu inciziile, pentru a nu crea presiune la acest nivel. 

În primele două săptămâni în care sunt montate tuburile de dren, mobilitatea brațului de aceeași parte cu mastectomia este redusă. După eliminarea acestora, sunt recomandate exercițiile fizice, pentru recuperarea mobilității.

La două săptămâni de la intervenția chirurgicală, pacienta necesită un consult pentru control. În cadrul acestuia, se vor scoate tuburile de dren și firele de sutură. 

Durata totală a recuperii este de aproximativ trei săptămâni. În această perioadă nu este recomandat a se efectua activități fizice solicitante. Pacientei îi este recomandat să aibe o dietă echilibrată, pentru a asigura vindecarea corespunzătoare a inciziilor. 

După această perioadă de recuperare, pacienta va urma tratamentul stabilit de către medicul oncolog. 

Rata de succes a mastectomiei este de aproximativ 80%. 


Clinici unde efectuam procedura



Medici colaboratori

Servicii asemănătoare

Mastectomia este o procedură chirurgicală, care constă în extirparea glandei mamare. Se realizează de cele mai multe ori la pacienții cu cancer, cu rolul de a stopa multiplicarea celulelor canceroase, de a evita formarea metastazelor, dar și de a scădea riscul de recidivă.  Tipuri de mastectomie Această tehnică are mai multe metode de abordare a pacientului. Astfel, există: 1. Mastectomia radicală simplă Această tehnică a fost folosită inițial, dar în prezent se apelează la ea destul de rar. Debutul acesteia a fost în anul 1900 și s-a utilizat constant timp...

Mai mult..

Hernia ombilicală reprezintă o protruzie a unui organ sau a unui țesut la nivelul unei zone slăbite de la nivelul ombilicului. Este o afecțiune benignă, care dacă este tratată corespunzător și la timp, nu afectează funcția organelor abdominale. Hernia ombilicală la copil Hernia ombilicală este congenitală la copil. Apare ca urmare a unui perete abdominal nedezvoltat corespunzător. Hernia ombilicală poate fi redusă prin compresie. Un rol important în reducerea herniei este reprezentat de dezvoltarea motorie a copilului.  Dacă hernia persistă după primul an și jumătate de viață al copilului, aceasta...

Mai mult..

Mastectomia simplă este o procedură chirurgicală care presupune excizia în totalitate a sânului, fără a exciza și nodulii limfatici axilari.  Cui îi este adresată mastectomia simplă? Mastectomia simplă este indicată pentru pacienților în cazul cărora: leziunea canceroasă este de dimensiuni mari  celulele canceroase au o distribuție extinsă la nivelul sânului operația de eliminare a tumorii canceroase, cu păstrarea sânului nu a avut succes, la nivelul acestuia regăsindu-se celule canceroase Etapele mastectomiei simple 1. Consultația Consultul este important pentru a determina care este stadiul evoluției bolii. Medicul realizează o anamneză detaliată,...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!