Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

joi, noiembrie 21, 2024

Furniruri

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Furnirurile dentare sunt învelișuri create din porțelan sau compozit. Acestea au rolul de a acoperi suprafața dintelui, pentru protecție, aspect mai plăcut, protejarea acestuia. Un rol foarte important al acestora este cel cosmetic, de aceea, prin intermediul furnirurilor se poate schimba aspectul dinților în ceea ce privește forma, dimensiunile, culoarea acestora. 

Cui îi sunt adresate furnirurile?

Persoanele care pot beneficia de acestea sunt următoarele:

  • persoanele care doresc să ascundă unele defecte ale dinților (dinți cu pete, dinți ciobiți etc.)
  • persoanele care prezintă cavități interdentare neuniforme sau largi
  • persoanele care au unii dinți mai mici decât ceilalți
  • persoanele a căror dinți sunt pătați și procesul de albire nu este de ajutor
  • persoanele a căror dantură suportă sprijinirea furnirurilor
  • persoanele care nu suferă de boli gingivale

Etapele procedurii de montare a furnirurilor

1. Consultația 

Consultația este prima etapă a acestui proces. Medicul stomatolog realizează o anamneză amănunțită, descoperă care sunt motivele pentru care pacientul se prezintă la consultație și stabilește care sunt următoarele etape necesare a fi efectuate. De asemenea, acesta recomandă o serie de investigații (imagistice), pentru a determina cu exactitatea situația dentară a pacientului. Evaluarea stării danturii și a gingiei sunt esențiale pentru stabilirea intervențiilor viitoare.

Este important ca pacientul să informeze medicul în legătură cu patologiile cu care este diagnosticat, tratamentul pe care îl urmează, alergiile pe care le cunoaște sau alte informații medicale. 

Este recomandat ca înainte cu o zi de plasarea furnirurilor, pacientul să nu mai urmeze tratament anticoagulant sau antiplachetar, să evite consumul de băuturi alcoolice. 

Alegerea tipului de furnir se face în conformitate cu culoarea, forma, dimensiunea dinților pacientului. 

2. Anestezia

Pacientului îi este administrat anestezic local, pentru a preveni apariția discomfortului. Aceasta este necesară mai ales în cadrul eliminării stratului de smalț dentar.

3. Plasarea furnirurilor

Înainte de aplicarea furnirului, medicul se asigură să curețe foarte bine suprafața dinților la nivelul cărora va fi montant acesta, pentru a preveni deterioarea viitoare. După pregătirea dinților, medicul stomatolog montează furnirurile. Pentru a exista stabilitate, acestea sunt fixate cu un adeziv puternic. Cei mai mulți medici, folosesc lumina UV pentru a usca mai rapid cimentul adeziv.

La sfârșitul procedurii, medicul verifică ca furnirurile să fie aplicate corect, astfel încât pacientul să nu simtă discomfort, iar mușcătura să se poată realiza cu ușurință. 

Durata aplicării unui furnir este de aproximatic 30 de minute. 

Posibile complicații

Montarea acestor învelișuri poate genera unele dezavantaje la nivel dentar, precum:

  • creșterea sensibilității dentare
  • deterioararea dinților
  • culoarea dinților se poate schimba

Recuperarea 

Recuperarea după această procedură este extrem de rapidă. Pacientul poate să își reia activitatea obișnuită chiar în aceeași zi. De asemenea, acesta poate mânca sau bea imediat după terminarea procedurii.

Este important ca pacienții să respecte unele reguli, pentru a păstra aspectul și fiabilitatea furnirurilor, astfel:

  • să reducă sau să evite consumul de alimente care pot păta dantura (ceai verde, ceai negru, cafea, vinul roșu)
  • să evite consumarea alimentelor tari (prin mușcarea acestora, furnirurile se pot fisura sau deteriora)
  • să nu deschidă capacele sticlelor cu dinții 
  • să nu rupă diferite materiale tari cu dinții (precum desfacerea ambalajelor)
  • să utilizeze o pastă de dinți delicată, care să nu aibă proprietăți abrazive care pot deteriora furnirurile
  • să evite mestecatul cu dinții din față, cei care prezintă furniruri
  • să respecte regulilele de igienă orală, recomandate de către medicul stomatolog
  • să folosească o atelă sau un dispozitiv special care să reducă consecințele bruxismului nocturn

În majoritatea cazurilor, furnirurile își păstrează proprietățile în medie 10 ani. Cele din porțelan au o durată de până la 15 ani, iar cele din compozit de aproximativ 5 ani.  Îngrijirea acestora, respectând regulile prezentate anterior sunt extrem de importante. În ceea ce privește aspectul, petele care se pot forma la nivelul furnirurile nu mai pot fi eliminate, deoarece tehnicile de albire sunt eficiente doar pe dintele natural. 


Clinici unde efectuam procedura



Servicii asemănătoare

Furnirurile dentare sunt învelișuri create din porțelan sau compozit. Acestea au rolul de a acoperi suprafața dintelui, pentru protecție, aspect mai plăcut, protejarea acestuia. Un rol foarte important al acestora este cel cosmetic, de aceea, prin intermediul furnirurilor se poate schimba aspectul dinților în ceea ce privește forma, dimensiunile, culoarea acestora.  Cui îi sunt adresate furnirurile? Persoanele care pot beneficia de acestea sunt următoarele: persoanele care doresc să ascundă unele defecte ale dinților (dinți cu pete, dinți ciobiți etc.) persoanele care prezintă cavități interdentare neuniforme sau largi persoanele care au...

Mai mult..

Implantuturile dentare se realizează prin înlocuirea rădăcinii dinților naturali cu o porțiune metalică, la nivelul căreia se plasează o coroană. Acestea au rolul de a conferi atât aspectul funcțional, dar și cel estetic al dinților. Pe termen lung, este mai conforabil comparativ cu protezele dentare sau cu lucrările cu punte fixă.  Cui îi sunt adresate implanturile dentare? Implanturile dentare pot fi implementate la următoarele persoane: persoanele care au dinți lipsă persoanele a căror dinți sunt major afectați de cariile dentare  persoanele care prezintă infecții la nivelul dinților pesoanele care prezintă...

Mai mult..

Coroanele reprezintă un înveliș protector care se adaugă pe suprafața dentară Aceastea au rolul de a conferi dintelui forma, dimensiunea, culoarea dorită, dar și de a ameliora aspectul dinților.  Materialele din compoziția coroanelor Coroanele pot fi confecționate dintr-o multitudine de materiale, care sunt alese în funcție de zona unde vor fi poziționate aceste coroane, dar și de momentul tratamentul când sunt montate. Astfel de materiale, pot fi: zirconiu (coroanele fabricate din acest material sunt cele mai asemănătoare cu dinții naturali) porțelan / ceramică (acestea conferă un aspect cât mai aproape...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!