Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, decembrie 03, 2024

Coroane

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Coroanele reprezintă un înveliș protector care se adaugă pe suprafața dentară Aceastea au rolul de a conferi dintelui forma, dimensiunea, culoarea dorită, dar și de a ameliora aspectul dinților. 

Materialele din compoziția coroanelor

Coroanele pot fi confecționate dintr-o multitudine de materiale, care sunt alese în funcție de zona unde vor fi poziționate aceste coroane, dar și de momentul tratamentul când sunt montate. Astfel de materiale, pot fi:

  • zirconiu (coroanele fabricate din acest material sunt cele mai asemănătoare cu dinții naturali)
  • porțelan / ceramică (acestea conferă un aspect cât mai aproape de cel natural și mestecarea alimentelor se poate realiza mai ușor)
  • metalo - ceramică (coroanele prezintă interiorul din metal, iar la exterior prezintă un strat de ceramică, pentru a conferi un aspect estetic cât mai plăcut)
  • compozit (coroanele din acest material sunt folosite în special în etapa provizorie a tratamentului, deoarece compozitul nu prezintă o durabilitate foarte mare)

Cui îi sunt adresate coroanele?

Personele care pot beneficia de astfel de lucrări stomatologice pot fi:

  • persoanele care doresc să aibă un aspect mai plăcut al dinților
  • persoanele care au anumite deficiențe, precum: dinți crăpați, ciobiți, dinți asimetrici ca formă, dimensiune, dinți pătați
  • persoanele care au dinții afectați de cariile dentare în proporție mai mare de 50%
  • persoanele care au avut un tratament de canal

Etapele montării coroanelor

1. Consultul

Consultul este util pentru ca medicul stomatolog să examineze și să evalueze starea dentiției pacientului, precum să afle și care sunt obiectivele pacientului. De asemenea, la primul consult, medicul recomandă efectuarea anumitor investigații imagistice pentru a avea o evaluare cât mai completă și mai detaliată a dentiției. 

Este important ca pacientul să informeze medicul cu privire la patologiile cu care este diagnosticat, la tratamentele pe care le urmează, alergiile pe care le cunoște. Înainte cu o săptămână de plasarea coroanelor, este necesar ca pacientul să renunțe la tratamentul anticoagulant și antiangregant, sub observație medicală. Cu o zi înainte este interzis consumul băuturilor alcoolice, deoarece poate influența efectul anesteziei.  

2. Amprentarea dinților

Amprentarea dinților este esențială pentru realizarea unor coroane care să se potrivească 100% cu dantura pacientului. Amprentarea se poate face și digital, prin intermediul unui scanner, proces care are o durată mai scurtă comparativ cu metoda clasică. 

3. Pregătirea dinților pentru montarea coroanelor

În funcție de fiecare pacient, medicul stabilește care sunt tratamentele necesare a fi efectuate înainte de plasarea coroanelor. Este important a se monta coroana pe un dinte sănătos pentru a scădea riscul de complicații. 

În alte cazuri, dacă medicul consideră poate plasa coroane provizorii pentru a proteja dinții până la montarea definitivă a coroanelor propriu-zise.

4. Montarea coroanelor

Montarea coroanelor se realizează după ce medicul stomatolog remodelează dintele. Această etapă este necesară pentru ca dintele pe care se plasează coroană să nu aibă dimensiuni mai mari decât înainte și pentru a nu crea discomfort. 

Medicul stomatolog poate alege să folosească anestezic local, cu scopul de a elimina orice discomfort resimțit de către pacient. 

Posibile complicații

Montarea coroanelor se poate complica cu următoarele:

  • hemoragii locale
  • infecții
  • complicații ale anestezicului local utilizat
  • dezvoltarea cariilor sub coroană
  • defecte de poziționare, care necesită reintervenție pentru corectarea poziției sau înlocuirea coroanelor
  • durere
  • sensibilitate locală

Recuperarea

Recuperarea completă după montarea coroanelor poate dura până la câteva zile. Astfel, în primele zile pacienții pot experimenta disconfort sau sensibilitate la anumite alimente, la temperaturi extreme ale alimentelor etc. Medicul poate recomanda la nevoie analgezice. 

După montarea coroanelor, este important a se evita alimentele tari, alimentele acide sau cele care pot păta. În cazul pacienților cu bruxism este important a purta dispozitive speciale pe timpul somnului, pentru a nu degrada coroana prin scrâșnitul dinților. 

Un alt element important ce necesită a fi respectat de către pacienți constă în respectarea regulilor de igienă. Chiar dacă dintele este acoperit de coroană, este esențial a se efectua periajul dentar conform recomandărilor medicului stomatolog. De asemenea, este indicat a se utiliza o periuță de dinți moale și pastă de dinți care nu este abrazivă, pentru a nu deteriora materialul din care este realizată coroana. Este utillă folosirea aței dentare și a apei de gură. 

O coroană dentară are o durabilitate de până la 15 ani. Această perioadă de timp depinde și de igiena pe care pacientul o realizează la nivelul danturii, de alimentele pe care le consumă etc.


Clinici unde efectuam procedura



Medici colaboratori

Servicii asemănătoare

Furnirurile dentare sunt învelișuri create din porțelan sau compozit. Acestea au rolul de a acoperi suprafața dintelui, pentru protecție, aspect mai plăcut, protejarea acestuia. Un rol foarte important al acestora este cel cosmetic, de aceea, prin intermediul furnirurilor se poate schimba aspectul dinților în ceea ce privește forma, dimensiunile, culoarea acestora.  Cui îi sunt adresate furnirurile? Persoanele care pot beneficia de acestea sunt următoarele: persoanele care doresc să ascundă unele defecte ale dinților (dinți cu pete, dinți ciobiți etc.) persoanele care prezintă cavități interdentare neuniforme sau largi persoanele care au...

Mai mult..

Implantuturile dentare se realizează prin înlocuirea rădăcinii dinților naturali cu o porțiune metalică, la nivelul căreia se plasează o coroană. Acestea au rolul de a conferi atât aspectul funcțional, dar și cel estetic al dinților. Pe termen lung, este mai conforabil comparativ cu protezele dentare sau cu lucrările cu punte fixă.  Cui îi sunt adresate implanturile dentare? Implanturile dentare pot fi implementate la următoarele persoane: persoanele care au dinți lipsă persoanele a căror dinți sunt major afectați de cariile dentare  persoanele care prezintă infecții la nivelul dinților pesoanele care prezintă...

Mai mult..

Coroanele reprezintă un înveliș protector care se adaugă pe suprafața dentară Aceastea au rolul de a conferi dintelui forma, dimensiunea, culoarea dorită, dar și de a ameliora aspectul dinților.  Materialele din compoziția coroanelor Coroanele pot fi confecționate dintr-o multitudine de materiale, care sunt alese în funcție de zona unde vor fi poziționate aceste coroane, dar și de momentul tratamentul când sunt montate. Astfel de materiale, pot fi: zirconiu (coroanele fabricate din acest material sunt cele mai asemănătoare cu dinții naturali) porțelan / ceramică (acestea conferă un aspect cât mai aproape...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!