Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

luni, decembrie 30, 2024

Donator de ovocite FIV

Evaluat 0 / 10
0 Recenzii

Dată postării: 11 Mar 2021

Despre procedura

Donatoarele de ovocite sunt femei tinere, ce au vârsta cuprinsă între 18 - 34 de ani. Donarea ovocitelor se realizează anonim și rămâne anonimă și după realizarea tuturor etapelor. Viitori părinți nu au dreptul legal de a lua legătura cu donatoarea. Această regulă este valabilă și pentru donatoare, căreia nu îi este permis să comunice cu aceștia, dar nici cu copilul. 

De ce este necesară donarea de ovocite?

Fiecare femeie are un număr stabilit de ovocite încă de la naștere. La pubertate, numărul de foliculi este în jur de 400 000 - 500 000. La fiecare menstruație se pierd aproximativ 30 de ovocite. Numărul de ovocite este atât de mare, deoarece ovocitele intră în competiție pentru a deveni folicul dominant, iar din aceștia doar unul ajunge la maturitate. De aceea, 99% din ovocite se vor pierde, fără a trece prin perioada de ovulație.

Se crede că doar 450 de ovocite sunt ovulate în timpul vieții. La terminare numărului de ovocite, apare menstruația. O femeie peste 40 de ani, deși nu a intrat la menopauză, are o calitate a ovocitelor sale net inferioară comparativ cu ovocitele unei femei tinere.

De asemenea, este important de menționat că vârsta la care femeia are cea mai mare capacitate de fertilitate este în jurul vârstei de 20 de ani. Capacitatea fertilității scade după vârsta de 25 de ani, iar o scădere semnificativă se produce după 35 de ani. La această vârstă, riscul de a avea avort spontan este ridicat. 

Teste necesare pentru a deveni donatoare

Pentru ca o femeie să poată fi donatoare este necesar a se efectua o serie de examene clinice și de analize:

  • anamneză detaliată pentru a stabili eventuale boli cu predispoziție genetică (boli cardiovasculare, diabet) sau afecțiuni psihologice (depresie, sinucideri, tulburări de personalitate)
  • cariotipul genetic
  • testul pentru fibroză chistică
  • examenul ginecologic 
  • testul Babeș - Papanicolau
  • analize de sânge pentru HIV, hepatia B și C, sifilis
  • analize endocrinologice (pentru stabilirea profilului hormonal)

Selecția donatoarelor

Cuplurile care doresc să apeleze la o donatoare de ovocite își pot seta anumite caracteristici ale acesteia. Astfel, ei pot selecta culoarea părului, a ochilor, grupa de sânge, greutatea, înălțimea, nivelul de studii etc. Acestea sunt transmise coordonatorului care se ocupă de alegerea donatoarei, fără ca viitori părinți să aibă contact direct cu aceasta.

Chiar dacă o donatoare de ovocite poate fi aleasă în funcție de preferințele cuplului, nu se poate garanta însușirea acestor caracteristici de către copilul ce urmează a fi născut. Procesele genetice care au loc la fecundare, dar și ulterior sunt extrem de complexe și nu pot fi controlate. 

Cine poate apela la o donatoare de ovocite?

Femeile care nu reușesc să aibă o sarcină naturală pot apela la o donatoare de ovocite. Printre acestea, se pot număra:

  • femeile care au menopauză precoce
  • femeile care au afecțiuni la ovare sau au insuficiență ovariană
  • femeile peste 40 de ani
  • femeile care au urmat tratamente cu radioterapie și / sau chimioterapie
  • femeile care au afecțiuni genetice și nu doresc să le trasnmită copiilor
  • femeile la care fertilizarea in vitro cu ovocite proprii a eșuat 

Realizarea procedurii de donare de ovocite

Procedura începe cu completarea unui chestionar de către cuplul ce dorește a avea un copil. Chestionarul cuprinde caracteristicile pe care acesta le dorește la viitoarea donatoare. De asemenea,este realizată și o cerere ce va fi trimisă la Agenția Națională de Transplant pentru a autoriza importarea ovocitelor. Acestea vor ajunge la clinica de fertilizare in vitro unde va avea loc și implantul. Astfel, se primesc 6 - 10 ovocite, care garantează formarea a minimum 2 embrioni. 

În ceea ce privește femeia primitoare, dacă aceasta ovulează regulat, se implantează embrionii la momentul potrivit. În caz contrar, aceasta va urma un tratament hormonal de substituție pentru a asigura condițiile necesare implantării embrionului în uter. 

Ovocitele se vor decongela, se va realiza fertilizarea cu sperma partenerului prin tehnici alese de medicul specialist. Embrionii obțiuni sunt transferați în uter în timp de 3 - 5 zile de la fertilizare. Pentru a confirma prezența sarcinii, după 16 zile de la implantare femeia face un test de sânge pentru a verifica nivelul de hormon Hcg (gonadotrofina corionică umană). 

Rata de succes a acestei proceduri este de aproximativ 65%. 

Beneficiile procedurii de donare de ovocite

Această procedură este una relativ compexă, dar care permite cuplurilor să aibă copii chiar dacă au probleme de fertilitate. Deși este un procedeu cu o implicare emoțională atât din partea cuplului, dar și a donatoarei, permite ca ambii părinți să se implice.Tatăl se implică cu materialul genetic, iar mama se implică atât pe parcursul sarcinii, cât și după aceasta. 

Unele studii de epigenetică au demonstrat că perioada în care fătul se formează intrauterin are un efect semnificativ asupra sănătății, dar și asupra dezvoltării generale. 


Clinici unde efectuam procedura



Medici colaboratori

Servicii asemănătoare

Fertilizarea in vitro reprezintă o metodă de reproducere asistată. Aceasta se realizează prin formarea embrionilor (prin punerea în contact a ovocitelor și a spermatozoizilor recolatați) în exteriorul organismului și inserarea acestora în uter. Tehnici de fertilizare in vitro 1. Fertilizarea in vitro prin ciclu natural  Această tehnică presupune recoltarea unui singur ovocitului, cel care se elimină în mod normal în fiecare lună. Ca urmare, femeia nu urmează un tratament cu medicamente de fertilitate, ce au rolul de a stimula ovarele să producă mai multe ovocite. Dezavantajul acestei metode constă în...

Mai mult..

FIV cu ICSI se referă la fertilizare in vitro cu injectare intracitoplasmatică de spermatozoizi. Fertilizarea in vitro este utilizată în cazul în care sarcina naturală nu este posibilă. Această tehnică oferă condițiile necesare pentru fertilizarea embrionului cu succes în condiții de laborator.  Fertilizarea in vitro este o procedură complicată, care pentru a fi realizată este necesar ca atât medicul specialist, cât și pacientul să urmeze mai multe etape. Cu toate acestea, fertilizarea in vitro a devenit una dintre metodele cele mai folosite de către cuplurile care își doresc copii.  Injectarea...

Mai mult..

Donatoarele de ovocite sunt femei tinere, ce au vârsta cuprinsă între 18 - 34 de ani. Donarea ovocitelor se realizează anonim și rămâne anonimă și după realizarea tuturor etapelor. Viitori părinți nu au dreptul legal de a lua legătura cu donatoarea. Această regulă este valabilă și pentru donatoare, căreia nu îi este permis să comunice cu aceștia, dar nici cu copilul.  De ce este necesară donarea de ovocite? Fiecare femeie are un număr stabilit de ovocite încă de la naștere. La pubertate, numărul de foliculi este în jur de 400...

Mai mult..

Consultant Medical

Consultant

Dr. Bucataru George Marius

Consultantul personal în domeniul sănătății

Sunt interesat de o oferta Programează-te!
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!